Billy Graham

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Billy Graham
Billy Graham bw photo, April 11, 1966.jpg
Életrajzi adatok
Születési név William Franklin "Billy" Graham
Született 1918november 7. (99 éves)
Charlotte, Észak-Karolina, USA
Nemzetiség amerikai
Házastársa Ruth Graham(1943–2007)
gyermekei Franklin Graham
Nelson Graham
Virginia Graham
Anne Graham
Ruth Graham
Iskolái Wheaton College
Munkássága
Vallás kereszténység
Felekezet Baptista

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Billy Graham témájú médiaállományokat.

William Franklin "Billy" Graham (Charlotte, Észak-Karolina, 1918. november 7. –) amerikai evangélista. Óriási otthoni, és szabadtéri összejöveteleket tartott; prédikációit közvetítették a rádióban és a televízióban, néhányat pedig újraközvetítenek még napjainkban is.

Élete[szerkesztés]

Graham személyesen ismert 11 elnököt, Trumantől kezdve egészen George W. Bushig. Közülük 10-nek barátja,és 7-nek közeli bizalmasa volt. Különösen közeli kapcsolatban volt Dwight David Eisenhowerrel, Lyndon Johnsonnal (akiről úgy gondolták, hogy Graham legközelebbi barátja), Richard Nixonnal, Reagenékkel és a Bush családdal is. Ő az egyedüli ember, akinek ilyen kapcsolata volt az elnökökkel. 1957-ben meghívta Martin Luther Kinget, hogy együtt hirdessenek az ébredésről New York városában. Graham segítette ki Martin L. Kinget a börtönből, amikor az 1960-as években letartóztatták. Több helyre jutott el, mint kora bármelyik más prédikátora.

Graham munkatársai szerint, több, mint 3.2 millió ember válaszolt a hívásra, Billy Graham evangelizációin, hogy elfogadják Jézus Krisztust, mint személyes megváltójukat. 2008-tól, Graham hallgatósága 2.2 milliárdra (2 200 000 000 ) becsülhető beleértve a rádiós és televíziós közvetítéseket is.

Graham már többször is látható volt Gallup listáján, amelyen a leginkább csodált férfiak és nők szerepelnek. 1955 óta, 55 alkalommal volt a listán, (ebből 49 alkalommal, egymást követő évben) többször, mint akármelyik személy a világon. Grant Wacker feljegyzése szerint: Az 1960-as évek közepén vált a "Nagy Elismertté"..., valamint az 1970-es évek közepétől sokan "Amerika pásztora"-ként tekintik.

1983-ban Ronald Reagan elnök a Szabadság Érmet adományozta az evangélistának, ami a legmagasabb kitüntetés ami civilnek adható.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]