Berényi Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berényi Ádám
Született1922. január 6.
Szilágysomlyó
Elhunyt1994. december 7. (72 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságaromán
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaközgazdasági szakíró,
egyetemi docens
SírhelyeHázsongárdi temető
SablonWikidataSegítség

Berényi Ádám (Szilágysomlyó, 1922. január 6.Kolozsvár, 1994. december 7.)[1] romániai magyar egyetemi oktató, közgazdasági szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a kolozsvári református kollégiumban, felsőbb tanulmányait 1945-ben a kolozsvári egyetem közgazdasági karán végezte, ahol előadótanár (docens) lett. Több önálló jegyzetet adott ki és ő írta a Curs de economie politică (1970) című egységes tankönyv I. kötetének a tőkés világpiacra és a tőkés országok valutáris kapcsolataira vonatkozó fejezeteit. Tanulmányai a Probleme Economice, Korunk és Studia Universitatis Babeș-Bolyai hasábjain jelentek meg, vagy az akadémia kolozsvári fiókjának tudományos ülésszakain hangzottak el; többször szerepelt mint társszerző Kohn Hillel, Molnár Miklós, Kecskés József, Fekete Andor mellett.

Világgazdasági kérdéseken kívül Kolozsvár (1948) és Csík megye (1949) gazdasági problémáival s a romániai közgazdasági haladó hagyományokkal foglalkozott, így Gheorghe Barițiu (1957), Brassai Sámuel (1958) és Ion Ionescu de la Brad (1968) személyiségével. Gazdasági elméletek címmel egyetemi jegyzete jelent meg (1979).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentés, Szabadság, 1994. december 8. Online hozzáférés

Források[szerkesztés]