Bayerische Oberlandbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bayerische Oberlandbahn
A  Bayrische Oberlandbahn motorvonataHarras Heimeranplatz megállóhelynél
A Bayrische Oberlandbahn motorvonata
Harras Heimeranplatz megállóhelynél
A Bayerische Oberlandbahn útvonala
 Vonalszám: 955 (München–Bayrischzell)
956 (München–Lenggries)
957 (München–Tegernsee)
 Nyomtávolság: 1435 mm

A Bayerische Oberlandbahn GmbH (röviden BOB) egy magántulajdonban lévő vasúttársaság Münchenben, Németországban. Székhelye Holzkirchen. A BOB vonatok kapcsolatot biztosítanak a bajor főváros és az alpesi falvak (Bayrischzell és Lenggries, továbbá a fürdőváros Tengernsee) között. A vonal csak Holzkirchenig villamosított. A forgalmat dízelmotorvonatok szolgálják ki.

1998 március 31-én alakult és még ugyanebben az évben el is indította a szolgáltatását. A kezdetek nem voltak problémamentesek, részben az új Integral motorvonatok miatt. Napjainkban azonban már megbízható szolgáltatássá vált, népszerűsége folyamatosan növekszik. 2003 júniusában újabb Bombardier Talent motorvonatok érkeztek a társasághoz a növekvő utasforgalom miatt.

Forgalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 3-4 részes motorvonatok München Hauptbahnhofról indulnak ütemes menetrend szerint. Legelőször a szerelvény Holzkirchen megállónál válik ketté. Az egyik vonatrész továbbhalad Bayrischzell felé, a többi pedig együtt halad Schaftlach felé, ahol ismét szétválnak két részre. Innen az egyik vonatrész Tegensee állomásra, a másik pedig Lengries állomásra indul tovább. Visszafelé fordított sorrendben kapcsolódnak össze egy újabb 3 vagy 4 részes motorvonattá. Hétközben a hivatásforgalom jelentős, hétvégén pedig a kirándulóforgalom a Bajor-Alpokba. Bicikliszállítás is lehetséges a vonatokon. Autóbuszra való átszállás lehetséges Lenggries és Tegernsee állomásokon Karwendel, Achensee, Rofan városok és a Wendelstein, Sudelfeld, Brauneck, Spitzing sípályák felé.

Tarifa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Münchenben a vonal az MVV tarifaközösség tagja, városi utazáshoz így igénybe vehető. A nem villamosított szakaszokra napijegyet vagy vonaljegyet kell váltani. A Bayern-Tickettet is elfogadják.

Járművek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A társaság az alábbi járművekkel rendelkezik:

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bayerische Oberlandbahn témájú médiaállományokat.