Veolia Verkehr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veolia Verkehr GmbH
Bombardier Talent motorvonat
Bombardier Talent motorvonat
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1898. január 18.
Aktiengesellschaft für Bahnbau und Betrieb néven
Székhely Németország, Berlin
VezetőkRagnar Nordström igazgatósági elnök
Iparághelyi és regionális személyszállítás
TulajdonosTransdev
FormaGmbH
Árbevétel526,3 M EUR (2009)
Alkalmazottak száma4389
AnyavállalataVeolia Transport
Leányvállalatai
  • Nord-Ostsee-Bahn
  • NordWestBahn
  • Bayerische Oberlandbahn
  • trans regio Deutsche Regionalbahn GmbH
  • Meridian
  • Transdev Regio Ost
  • Bayerische Regiobahn
  • Transdev Sachsen-Anhalt
  • Transdev Rheinland
  • RheinRuhrBahn

A Veolia Verkehr GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Veolia Verkehr GmbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Veolia Verkehr GmbH (korábban Connex Verkehr GmbH) németországi cég, amely helyi és regionális személyszállítással foglalkozik. A Veolia Environnement csoporton belül a közlekedéssel foglalkozó Veolia Transport leányvállalata.

A 2011-es menetrendi évben 34,6 millió vonatkilométeres teljesítményével a legnagyobb a helyi és regionális vasúti személyszállítás versenyző szolgáltatói közül, de a DB Regiótól így is messze elmarad, piaci részesedése (vonatkilométer alapon) 5,40%.[1]

Történelem[szerkesztés]

1999-es indulás óta gyorsan bővül a hálózat. A sok helyen bevált terjeszkedési módszert alkalmazzák Németországban is: már működő társaságokat vesznek át, eszközökkel és személyzettel együtt, majd ezt bővítik tovább.

Külön jelentősége van a 2001. január 1-je óta 100%-ban tulajdonolt Ostmeckenburgische Eisenbahn Gesellschaft (OME) cégnek. Ez a cég elsősorban nem a DB-vel közösen üzemeltetett 259 km-nyi személyszállító vonalon való közlekedésük, nem is a teherforgalmuk miatt érdekes, hanem azért, mert a Connex e cég két motorkocsijával indította el 2002. március 1-jén az első vonatokat a GeraRostock viszonylaton InterConnex néven. Ennek az adja a jelentőségét, hogy e vonatok nem koncessziós szerződés, tartományi költségtérítéssel, hanem a cég kockázatára közlekednek az állami céggel versengve az utasokért. Noha a DB-vel versengő hálózatok bővítését tervezték, az újabb vonat Berlinből Köln felé nem bizonyult üzleti sikernek.

Leányvállalatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Michael Holzhey, Felix Berschin, Ingo Kühl, René Naumann: Wettbewerber-Report Eisenbahn 2010/2011 (német nyelven) (pdf) pp. 22, 29. mofair, Netzwerk Privatbahnen, BAG-SPNV, KCW, 2011. május. (Hozzáférés: 2011. október 11.)[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Veolia Verkehr című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]