Barátnőt felveszünk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barátnőt felveszünk
(No Hard Feelings)
2023-as amerikai film
RendezőGene Stupnitsky
Producer
Vezető producerKerry Orent
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Gene Stupnitsky
  • John Phillips
Főszerepben
Zene
  • Mychael Danna
  • Jessica Rose Weiss
OperatőrEigil Bryld
VágóBrent White
Gyártás
Gyártó
  • Columbia Pictures
  • Saks Picture Company
  • Odenkirk Provissiero Entertainment
  • Excellent Cadaver
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • Hempstead
  • Point Lookout
  • Lawrence
  • Uniondale
  • Port Washington
Játékidő103 perc[1]
Költségvetés45 000 000 dollár[2]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel77 590 000 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Barátnőt felveszünk (eredeti cím: No Hard Feelings) 2023-ban bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Gene Stupnitsky rendezett. A főbb szerepekben Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Laura Benanti, Natalie Morales, Matthew Broderick látható.

Amerikában 2023. június 23-án, míg Magyarországon 2023. június 22-én mutatták be.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

A 32 éves Maddie Barker, Montaukban dolgozó Uber-sofőr és csapos csődeljárás előtt áll, miután az autóját lefoglalták, és megpróbálta kifizetni az édesanyjától örökölt háza után fizetendő ingatlanadót. Kétségbeesetten próbálja elkerülni az otthona elvesztését, ezért elfogad egy szokatlan hirdetést, amelyben új munkaadói, egy szülő-páros arra kérik, hogy "randizzon" 19 éves fiukkal, Percyvel. Percynek még nem volt tapasztalata a lányokkal, az ivással, a bulikkal vagy a szexszel, és a szülei azt remélik, hogy erősíteni tudják az önbizalmát, mielőtt ősszel a Princetoni Egyetemre járna.

Maddie megpróbálja elcsábítani Percyt az állatmenhelyen, ahol önkéntesként dolgozik, de miután felajánlja neki, hogy hazaviszi, a férfi tévesen azt hiszi, hogy a nő el akarja rabolni, és leüti. Ennek ellenére beleegyeznek, hogy másnap randevúzni mennek. Maddie és Percy másnap este egy bárban találkoznak, majd meztelenül fürdőznek a tengerparton. Miközben a vízben vannak, egy csapat tinédzser ellopja a ruhájukat. Maddie meztelenül harcol velük, megijesztve Percyt, aki követeli, hogy vigyék haza. Maddie megpróbál nélküle távozni, mire a férfi meztelenül felugrik a kocsijára, miközben elmenekülnek a rendőrök elől. Maddie és Percy megpróbálnak szexelni, de Percy kiütést kap a szorongástól, ezért Maddie ápolja őt.

Maddie és Percy továbbra is randiznak, egyre többet osztanak meg egymással, és barátságot kötnek. Mindketten elárulják, hogy sosem jártak szalagavatóra, ezért egy szalagavató estét imitálnak, és elmennek egy puccos vacsorára. Ott Percy találkozik egy ismerőssel, aki meghívja őt egy partira. Miután Percy és Maddie összevesznek a hosszú távú terveikről, Percy elmegy a buliba, míg Maddie keresi őt, és megtalálja, miután bevett egy ibuprofént alkohollal. Percy bevallja Maddie-nek a szerelmét.

Percy véletlenül tudomást szerez Maddie és a szülei közötti alkuról. Miután meghívja a lányt vacsorára a szüleihez, az autóval nekicsapódik egy fának, majd véget vet a kapcsolatuknak. Maddie elviszi a megrongált autót, és kifizeti vele az adósságait, majd úgy dönt, hogy eladja a házat a barátainak, Jimnek és Sarah-nak, és Kaliforniába költözik. Percyvel egy princetoni összejövetelen találkozik újra, ahol megígérik, hogy barátok maradnak.

Később Maddie elviszi Percyt Princetonba, miközben ő maga Kaliforniába tart, és elárulja, hogy örökbe fogadta Milót, egy kokainfüggő egykori rendőrkutyát, aki abban a menhelyen élt, ahol Percy önkéntesként dolgozott.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Maddie Barker Jennifer Lawrence Földes Eszter
Percy Becker Andrew Barth Feldman Nagy Gereben
Laird Becker Matthew Broderick Rudolf Péter
Allison Becker Laura Benanti Ligeti Kovács Judit
Sarah Natalie Morales Mikecz Estilla
Jim Scott MacArthur Gémes Antos
Gary Ebon Moss-Bachrach Makranczi Zalán
Doug Khan Hasan Minhaj Fehér Tibor
Jody Kyle Mooney Ágoston Péter
Gabe Sawyer Zahn McClarnon Fekete Ernő

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el

A film készítése[szerkesztés]

2021 októberében jelentették be, hogy a Sony Pictures egy R-besorolású vígjáték-csomagot nyert meg Jennifer Lawrence és Gene Stupnitsky támogatásával az Apple, a Netflix és a Universal Pictures stúdiókkal szemben, hogy a filmet kizárólag a mozikban mutathassák be.[5] Lawrence, Alex Saks, Marc Provissiero, Naomi Odenkirk és Justine Polsky producerként működnek közre, míg Stupnitsky John Phillips-szel közösen írta a forgatókönyvet.[6]

A forgatás 2022 szeptember végén kezdődött New York különböző helyszínein, például Hempsteadben, Point Lookoutban, Lawrence-ben és Uniondale-ben. Egy hónappal később a produkció a Port Washingtonban található North Shore Animal League America nevű állatszállodában forgatott jeleneteket.[7] A film forgatása még novemberben befejeződött.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. No Hard Feelings (15). British Board of Film Classification, 2023. június 8. [2023. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 29.)
  2. Rubin, Rebecca. Box Office: Jennifer Lawrence's 'No Hard Feelings'; Aims for $12 Million Debut, 'The Flash' Braces for 60% Drop (2023. június 21.). Hozzáférés ideje: 2023. június 29. 
  3. D'Alessandro, Anthony: Sony Dates Jennifer Lawrence R-Rated Comedy 'No Hard Feelings' For Next Summer. Deadline , 2022. július 14. [2022. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 29.)
  4. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. június 29.)
  5. Borys, Kit. Jennifer Lawrence, Gene Stupnitsky Team for Sony's 'No Hard Feelings' (2021. október 12.). Hozzáférés ideje: 2023. június 29. 
  6. Murphy, J. Kim. Jennifer Lawrence R-Rated Comedy 'No Hard Feelings' Lands at Sony Pictures (2021. október 12.) 
  7. Bonfiglio, Briana. „Jennifer Lawrence Filming New Movie, No Hard Feelings, on Long Island”, Long Island Press , 2022. október 24.. [2023. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. június 29.) 
  8. Shrestha, Naman: Where Was No Hard Feelings Filmed?, 2023. június 20. (Hozzáférés: 2023. június 29.)

További információk[szerkesztés]