Barbian Belgiojoso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barbian Belgiojoso
Giacomo Barbiano.jpg
Született 1565
Elhunyt 1626. október 18. (60-61 évesen)[1]
Foglalkozása katona

Barbiano Belgiosi János Jakab (1565 - 1626)[2] (olaszul: Giovanni Giacomo Barbiano conte di Belgiojoso) olasz nemesi családból származó gróf, német-római császári katonatiszt, kassai főkapitány.

Élete[szerkesztés]

1565 körül született. Apja Lodovico Barbiano di Belgiojoso, Belgiojoso grófja (1550–1590),[3] anyja Barbara Trivulzio († 1607), Gian Giacomo Trivulzio velencei condottiere dédunokája.[4] Előbb a francia ligánál szolgált, majd a pápai, később a spanyol hadseregben tábornok volt.

1593-ban lett Felső-Magyarország kormányzója és Kassa parancsnoka. A kassai Szent Erzsébet dómot 1604. január 6-án Barbiano segédletével foglalták el a katolikusok. Három nappal később Belgioioso a kisszebeni templomot is elfoglalta.[5] 1604-ben levelet írt Bocskai Istvánnak, amelyben 20 000 aranyforintos kölcsönt kért, de Bocskai azt megtagadta tőle, ezért halálos ellensége lett. Bocskai leveleit elfogatta, a császárnál bevádolta felségárulással, és szentjobbi várát császári sereggel támadta meg.

Bocskai, miután hiába próbálta tisztázni magát a vádak alól, fegyvert fogott Barbiano ellen, és a hozzá igyekvő Johannes Pezzen vezér seregét az 1604. október 15-én Álmosd és Bihardiószeg között vívott álmosdi (vagy diószegi) csatában megverte, és magát Barbianót is megfutamította.[6]

Megmaradt csapataival, köztük a sziléziai lovasokkal, a székely gyalogsággal és a rác hajdúkkal, mintegy 8000 emberrel Váradra menekült. Barbiano Kassára akart menekülni, de ott nem fogadták be, így Szepes várába futott. Később Spanyolország kormányzója lett. 1626-ban ott halt meg.

Alakja szépirodalomban[szerkesztés]

  • Szabó Magda: Kiálts, város! c. drámájában (1971) Belgiojoso gróf visszavonuló serege megsarcolja Debrecen városát, és túszként elhurcolja a főszereplő leány vőlegényét. (Maga a gróf nem jelenik meg személyesen, csak küldöncei útján üzen).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]