Bangtan Boys

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bangtan Boys
BTS logo (2017).png
A Bangtan Boys 2016-ban a párizsi KCON-on
A Bangtan Boys 2016-ban a párizsi KCON-on
Információk
Egyéb nevek BTS, Pangthan Szonjondan, Bulletproof Boy Scouts
Eredet  Dél-Korea
Alapítva 2013. június 13.
Aktív évek 2013–
Műfaj K-pop, hiphop, R&B, dance
Kiadó Big Hit Entertainment
Tagok
Csin
Suga
J-Hope
RM
Csimin
V
Dzsongguk

A Bangtan Boys weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bangtan Boys témájú médiaállományokat.

A Bangtan Boys (hangul: 방탄소년단Pangthan Szonjondanlatin betűkkelBangtan Sonyeondan?) dél-koreai fiúegyüttes, melyet a Big Hit Entertainment hozott létre 2013-ban. Rajongóikat A.R.M.Y-nak hívják. Debütáló kislemezük, a 2 Cool 4 Skool, 2013. június 12-én jelent meg. A 2013-ban megrendezett Melon Music Awardson és Golden Disk Awardson, továbbá a 2014-es Seoul Music Awardson is elnyerték a legjobb új előadónak járó díjat.

A The Most Beautiful Moment in Life trilógiával nagy népszerűségre tettek szert[1]. A The Most Beautiful Moment in Life, Part 2, valamint a The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever albumokkal már a Billboard 200 listára is sikerült felkerülniük. A The Most Beautiful Moment in Life, Part 2 album első helyezett lett a Billboard World Albums Charton, és 3 hétig vezette a listát, ezzel a Bangtan Boys lett az első koreai popegyüttes, akik ezt elérték. A The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever a 2016-os MelOn Music Awardson elnyerte az év albuma díjat.

A BTS egy másik mérföldkövét a második teljes albumjukkal, a Wings-szel érte el, amellyel 27 országban vezették az iTunes listáját. Ugyan ez az album a 26. lett a Billboard 200-as listáján. Az album több mint egy hétig tartotta a helyét a listán. Dél-Koreában a lemezből 681 924 darab kelt el csak az első hónapban. Ezzel a Kaon lista történetében is rekordot döntöttek. A Blood Sweat & Tears (피 땀 눈물) című daluk lett az első igazi sikerdaluk Koreában a digitális slágerlistán. A BTS következő visszatérésekor a Spring Day (봄날 ) című dalukkal is első helyezést értek el a Kaonon. Új lemezükre közel 700 000 előrendelés érkezett. Több mint 1,5 millió példány adtak el belőle az előrendelések után.[2]

A 2015-ös Mnet Asian Music Awardson megnyerték a Bets World Performer díjat, a következő évben pedig az év előadója díjat.

2017-ben a BTS elnyerte a Billboard Music Awards Top Social Artist díját, koreai előadóként először.[3]

Debütálás előtti korszak

Az első BTS tagok a 2010-ben és 2011-ben a Big Hit Entertainment, által meghirdetett „HIT IT” válogatón nyertek felvételt. Sok változtatás történt a csapattagokat illetően, mielőtt 2012-ben kihirdették volna a végleges felállást. Fél évvel a debütálásuk előtt fokozatosan kezdett fény derülni tehetségükre. Elkezdtek kapcsolatba lépni rajongóikkal twitter-en és rajongói oldalakon keresztül, illetve videoblogokkal és cover videókkal YouTube-on és soundcloudon egyaránt.

Rap Monster 2013-ra underground rapperként Runch Randa művésznéven vált ismertté. Ekkor már néhány dalt kiadott, és más rapperekkel is- többek között Zico-val a Block B-ből-is együttműködött. A Csin Konguk egyetemen tanult filmművészetet, mielőtt valaki felajánlotta volna neki, hogy menjen el a Big Hit meghallgatására. Suga Teguban tevékenykedett, mint Underground rapper. J-Hope „Street Dancer” vagy is utcai táncos volt a NEURON nevű csapatban, ahol sok tapasztalatot szerzett fellépéseknek köszönhetően. Csimin, mielőtt felvétet nyert volna a Big Hit-hez, a Puszan Művészeti Középiskola egyik kiváló növendéke volt. Modern tánc szakon tanult, de később át kellett jelentkeznie a Koreai Művészeti Középiskolába miután a Big Hithez felvételt nyert. A csapat egy másik tagjának, V-nek is iskolát kellett váltania. Ő is Teguban ment el a meghallgatásra. Dzsongguk hét cégtől is ajánlatot kapott, miután látták őt fellépni a Superstar K-ben, de Rap Monster miatt ő a Big Hit-et választotta.

2013-2014: Debütálás

BTS első albuma a „School Trilogy” iskola trilógia nevet viseli. 2 Cool 4 Skool 2013. június 13-án jelent meg. Az album főcímdala „ No More Dream” címet viseli. ”Rookie of the Year” legjobb Új előadó díjat vitt el az albummal, többek között a 2013-as MelOn zenei díjátadón, Golden Disk díjátadón Seoul Music díjátadón. Szeptember 14-én megjelent az első mini albumuk O! RUL8, 2? névvel és 10 számot tartalmaz ez a lemez. Belekezdtek a saját valóság show-jukba, amit az SBS-MTV sugárzott és a „Rookie King Channel Bangtan” (magyarul: Legjobb újonc csatorna) nevet viseli. A műsor alap koncepciója az, hogy van egy saját Tv csatornájuk Channel Bangtan névvel és ezen kifiguráznak híres adásokat többek között VJ Special Forses, MasterChef Korea. 2013. szeptember 3-án kezdődött és 8 hétig sugározta az SBS csatorna. Harmadik része a Trilógiának a második mini albumuk a „Skool Luv Affair (magyarul: iskolai szerelmi viszony)”, ami 2014. február 12-én jelent meg. Promóció alatt a főcímdalt adták elő, ami „Boy in Luv (magyarul: szerelmes fiú, koreaiul: 상남자)”címet viseli és február 11-én jelent meg a videoklip hozzá. Az album harmadik helyig is feltornázta magát a „Billiboard World Album” listáján. Ezek után április 6-án új videoklippel tértek vissza a „Just One Day (magyarul: Csak egy nap, koreaiul:하루만)”-jel.

Március 7-én Big Hit bejelentette, hogy a BTS japán debütálásra készül és a japán albumon eddigi számaik lesznek megtalálhatók japán nyelven. 2 Cool 4 Skool április 23-án adták ki japánban. Első daluk a No More Dream volt itt is.

Június 14-én Big Hit bejelentette, hogy a BTS részt vesz egy Oroszországban tartandó fesztiválon, amit a két ország turizmusának fellendítésének érdekében rendeznek. Kpop Cover Dance csapatokat fognak értékelni a fesztiválon és több mint 10,000 ember előtt léptek majd fel. 2014. augusztus 10-én felléptek a Los Angelesben a KCON-on olyan előadókkal együtt, mint a Girls Generation, Teen Top, Vixx, Cn Blue, B1A4.[4]

2014. augusztus 19-én visszatértek a „Danger” (magyarul: veszély) című számukkal, ami az első Teljes albumukon a „Dark & Wild” található és több mint 109.098 példány kelt el belőle. 2014. október 21-én egy másik videoklipet is kiadtak az albumról, ami a „War of Hormone (magyarul: hormonok háborúja, koreaiul: 호르몬 전쟁)” nevet viseli.

Ezek után japánban lévő promóciókra koncentráltak. Első teljes stúdió albumuk a „Wake Up” (magyarul: kelj fel) ugyanis december 24-én jelent meg. Ezen az albumon az eddigi dalaik hallhatók japán verzióban valamint kettő további szám a” The Stars” (magyarul: csillagok) és az album címadó dal a „Wake Up”(magyarul: kelj fel).

2014-ben Mnet Asian Music Awards-on jelölték őket a „Best Dance performance” Legjobb táncos előadás és a „UnioinPay Song of The year „(UnionPay az év dala) díjakra. „Boy In Luv” adták elő ezen a díjátadón továbbá ekkor volt egy közös fellépésük a Block B–vel.[5]

BTS 2014-ben megtartotta az első világ körüli turnéját, ami a „2014 BTS Live Trilogy- Episode II: The Red Bullet” (magyarul: 2014 BTS élet trilógia második felvonás: a Vörös Golyó) nevet viseli. Október, november, december hónapokban turnéztak Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Japán, Thaiföld és Malajzia állomásokon.

2015: The Most Beautiful Moments in life Trilógia, Világ körüli turné

2015. február 10. és 19. között a BTS először turnézott Japánban, ami a „Wake Up: Open your Eyes” (magyarul: ébredj fel: nyisd ki a szemed) elnevezést kapta. 25.000 rajongó előtt léptek fel Tokió, Oszaka, Nagoja, Fukuoka állomásokon. Március 28-án megtartották második szóló koncertjüket Koreában. A show neve: „BTS live Trilogy Episode1: BTS Begins”(magyarul: BTS Élet Trilógia: Első fejezet: BTS kezdetek).

Harmadik lemezük a The Most Beautiful Moment in life, part 1. egy középlemez (EP), melyet 2015. április 29-én adtak ki. A Fuse zenei oldalon szerepelt a 27 Best Albums of 2015, azaz a „2015-ös év 27 legjobb albuma” listában. Ez volt az egyetlen koreai popzenei album abban az évben a Fuse Listáján. 2015. május 5-én az album főcímdala az „I NEED U” megnyerte az első helyet az „SBS MTV The Show” zenei műsorban, amely a csapat debütálás óta első ilyen zenei műsorban szerzett díja lett. A Signal Entertainment bejelentette, hogy The Most Beautiful Moment in Life, Part 1 album már 180 000 eladásnál tart megjelenése óta.

Június 4-én megjelent a negyedik japán single albumuk, a FOR YOU (magyarul: neked), amit az egy éves japán debütálásuk alkalmából adtak ki. Ehhez a dalhoz videoklip is készült, ami ugyan ezen a napon jelent meg. A dal az Oricon japán zenei listának egészen az éléig ment. Csak a megjelenést követő első nap 42 611 db-ot adtak el.

Június 23-án kijött a DOPE (magyarul: Király, koreaiul: 쩔어) videoklipje, a BTS következő nagysikerű száma a „The Most Beautiful Moment in Life, Part 1” albumról, ami 1 000 000-ós nézettséget kapott 15 órán belül. A harmadik helyet is megszerezte a „Billboard’s World Digital Chart”–on, annak ellenére, hogy csak 2 hónapja jelent meg.

A BTS világ körüli turnéja a „2015 Live Trilogy Episode: The Red Bullet” (magyarul: 2015 élet Trilógia fejezet : Vörös Töltény) Malajzia, Latin Amerika, Ausztrália és USA állomásokon kezdődött, és 2015. augusztus 29-én Hongkongban fejeződött be.

Japánban a BTS részt vett a 2015-ös Summer Sonic Fesztiválon augusztus 15-én, ami a Tokiói QVC Marine Fieldben tartottak, majd 16-án Oszakában léptek fel. Szeptember 8-án bejelentették, hogy a BTS november 30-án visszatér a The Most Beautiful Moment in Life, Part 2 albummal. November 27-től 29-ig egy háromnapos turnét is tartottak Japánban, ami a „The Most Beautiful Moment in life: On Stage”(magyarul: legszebb pillanatok az életben: színpadon) nevet viselte. A turné során bemutatták a főcímdalt is az új albumról, ami a RUN (magyarul: Fuss) nevet viseli.

A 2015-ös Mnet Asian Awardson megnyerték a „Best World Performer” (a Világ legjobb előadója) díjat bebizonyítva ezzel azt, hogy nagy külföldi rajongótáboruk van, valamint ez a díj a külföldi rajongóknak is köszönhető. A díjátadón előadták a „Run” című számukat és felléptek a GOT7-nel együtt. November 8-án megjelent a BTS ötödik japán single albuma, amin az I Need U (magyarul: szükségem van rád) c. daluk található japánul.

2016: The Most Beautiful Moments in life: Young Forever és WINGS albumok

A csapat fellépett a Párizsban tartandó KCON France eseményen 2016. június 2-án. Kiadták a hatodik japán single albumukat is, amin a „Run” található március 15-én. Május 2-án pedig kiadtak egy különleges összeállítású albumot, a The Most Beautiful Moment in Life: Young Forevert. A Seoul Olympic Gymnastics Arena-ban két napos turnét is tartottak május 7-ei és 8-ai dátumokkal. Ez az esemény az album reklámozása miatt történt. 24 000 rajongó jelent meg az eseményen, majd ezek után megkezdték az Ázsiai turnéjukat, amire elkelt mind a 144 000 darab jegy. Ebben az évben június és július hónapokban felléptek a Los Angelesben és New Yorkban meghirdetett KCON-on is. Mindegyik helyszínre elkelt az összes jegy.

Szeptember 7-én kiadták a második teljes japán albumukat, amiből csak az első nap 44 000 kelt el és azonnal japán zenei listák élére került.

2016. október 10-én kiadták a második teljes stúdió albumukat WINGS címmel, aminek a főcímdala a Blood Sweat & Tears. Elővételnél, ami szeptember 28-án kezdődött csak az első hét után 500 000 darabot rendeltek elő. Az albumon 15 dal található. Ezzel az albummal és számmal „All Kill” (magyarul: Teljes győzelmet)–t értek el Dél-Koreában a TV-ben sugárzott zenei műsorokon. iTunes-on az album első helyre került 26 országban. 24 óra után a videoklip már elérte a 6 milliós nézettséget, ezzel megdöntve az eddigi rekordot. Youtube-on ők lettek a legnézettebb koreai popegyüttes 24 óra alatt. Az Egyesült Királyság Hivatalos Album listájára is felkerült, ezzel ők voltak az elsők, akik ezt elérték. Új Amerikai rekordot döntöttek meg a „Highest Charting „és „Best Selling Kpop Album” (a Legjobb helyezést elért és a Legtöbbet eladott album) címeket is megkapták. Rá néhány napra a „Word Album Chart”, „Word Digital Chart”, és a „Social 50 Chart of the week” listákon is első helyen szerepeltek az október 29-ei héten. Youtube-on a „Music Global Chart top 100”-ban is megszerezték a tizenhetedik helyet a videós listán, hatodik helyet az előadói listán és a tizennegyedik helyet pedig a dal listán. November 12-én és 13-án nagyszabású rajongói találkozót tartottak a „Gocheok Sky Dome”-ban. Mind a 38 000 jegy elkelt.

November 19-én bejelentették, hogy világ körüli turnéra mennek, melynek címe: „The New Live Trilogy Episode III: The Wings Tour” (Új Élet trilógia Harmadik felvonás: A Szárnyak turné). A következő állomásokat hirdették meg: Dél-Korea, Chile, Amerikai Egyesül Államok, Tájföld, Indonézia, Fülöp –Szigetek, Hongkong és Ausztrália. Ugyan ezen a napon a BTS megnyerte az „Album of the year” (vagyis az Év Albuma) díjat a The Most Beautiful Moment In life: Young Forever albummal a Melon Music díjátadón. Ez az első „Daesang” (vagyis legrangosabb díj) debütálásuk óta. 2016. december 2-án az Mnet Asian Music díjátadón megnyerték a második „Daesang” díjukat, mégpedig „Artist of the year” (az Év Előadja) kategóriában. Ezzel ők lettek az elsők, akik megnyerték ezeket a címeket annak ellenére, hogy nem a három nagy cég (S.M, JYP, YG) egyikénél vannak leszerződve.

2017: You Never Walk Alone album

2017. február 13-án kiadták a második albumuk a WINGS egy újabb változatát a You Never Walk Alone címmel. Négy új szám található az albumon. Az elővételnél több mint 700 000 darabot regisztráltak. Az album fő dala Spring day (magyarul: tavaszi nap) „All Kill”-t ért el 8 nagyobb Dél-Koreai zenei listán és még a MelOn zenei oldala is lefagyott megjelenésekor a rengeteg szavazat miatt. Not Today (magyarul: Ma, nem)daluk az amerikai iTunes oldalon tizenegyedik helyet kapta. Ugyanitt a Spring day a nyolcadik lett. Ezzel ők lettek az első koreai pop előadók, akik beléptek a TOP 10–es listába. A Spring Day nem csak az amerikai, de a Brunei Szultánus, Finn, Hongkong, Indonéz, Litván, Maláj, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Tajvan, Tájföldi, és Vietnam iTunes dal listáján is első helyen végzett. Az iTunes album listán pedig Örményország, Brunei Szultánus, Finnország, Indonézia, Kazahsztán, Lettország, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Svédország, Tajvan, és Vietnám volt, amit meghódított. A Spring Day a „Billioboard’s Bubbling Under Hot100” listáján tizenötödik helyet kapta. Huszonnégy óra alatt 9 milliós nézettsége lett a videónak a youtube-on. Ezzel megdöntve az előtte felállított rekordot, amit saját Blood Sweat & Tears számukkal értek el. Ez a rekord egy hét múlva újból megdőlt, amikor is kiadták a Not Today című számukat. Huszonnégy óra alatt több mint 10 milliós nézettsége lett. A Spring Day videója négy nap alatt érte el a 20 milliós nézettséget, míg a Not Today három nap alatt. A BTS először ezeket a dalokat színpadon a „2017 BTS Live Trilogy Episode III: The Wings Tour”-on adta elő.

Stílusuk

Először a stílusuk és a megjelenésük egy kemény „rossz fiús” volt, amit később fiatalos kinézetre váltottak és ehhez hozzá járul az, hogy nagyban hatott rájuk a Hip Hop és az R&B zenei stílus. MTV bemondója Corynn Smith azt állítja,hogy a Hip Hop és Rock ihlette elemeket is belekeverték a dalaikban többek között: „Danger” és „Boy in Luv”-ba. BTS a Fuse TV bemondója Jeff Benjamin szerint „Koreai popzenei világ társadalmi lelkiismerete”, mert szerinte ők „megtalálták azt a módot, hogyan lehet beszélni komoly, mély problémákról még egy konzervatív társadalomban is ”.[6] 2016-ban a „War of Hormone”, „Converse High” és Rap Monster szóló dala „Joke”, valamint Suga hozzászólása a Twitter-en nőgyűlölőként lett megbélyegezve. Big Hit kiadott egy bocsánatkérő közleményt ennek kapcsán.[7]

Rengeteg témát érintettek az évek alatt, többek között: iskolai erőszak, a boldogság keresése, a kirekesztettség a társadalomból. Egy Billboard-cikkben Jeff Benjamin még jobban megnevezi, ami megkülönbözteti hangzásukat és szövegüket és ezt mondja: „Az ő népszerű számuk a Blood Sweat & Tears nem más, mint egy élethosszig tartó kapcsolat egy táncbukásos szünet után”. A Wings albumon pedig a mentális egészség, a koreai idolok problémái és a női felhatalmazásról énekelnek, amik nem megszokott témák Dél–Koreában, ahol konzervatív a társadalom és a legtöbb énekes biztonságosabb témát választ, mint mondjuk a partizás és szakítások.[8]

A Billboard szerint a BTS egyike a legversenyképesebb előadóknak a mai zenei világban. Minden tag valamilyen módon vagy a dalszöveg vagy a komponálással részt vesz az alkotásban. A Daily Dot, úgy írja le őket, hogy: „ők adják meg az alapot azoknak a bandáknak, akik utánuk jönnek”.[9]

Jótékonykodás

2015-ben 7 Tonna (pontosan: 7,187 kg) rizst ajándékoztak a K-Star Road eseményre, amit Apkudzsong városrész Kangnam kerület rendeztek Szöulban.[10] Következő évben részt vettek a ALLETS’ egyik jótékonysági eseményén, aminek a neve: “Let’s Share the Heart”.[11]

2017 januárjában kiderült, hogy BTS és a Big Hit Entertainment 100,000,000 won-t adományozott 4/16 "Sewol Families for truth and Safer Society" szervezetnek, ami kapcsolatban áll a 2014 Sewol hajó katasztrófában érintett családokkal. Minden tag 10,000,000 won-t adományozott és a cég még hozzá tett 30,000,000 won-t. Az adományozást titkosnak szánták és a Big Hit azt is hozzá tette, hogy:„ez a tagok döntése volt”.

Egyéb munkáik

2015 októberében bejelentették, hogy BTS lesz a Puma márka arca.[12]

2016-ban rengeteg reklám felkérést tudhatott magáénak a BTS. Többek között ők lettek SK Telecom arcai, „BBQ Chicken”és „Smart Uniform”–é is. Egy számítógépes játéknak is ők lesznek az arcai. RPG játékról van szó, ami az Elsword a címet viseli. 2016-ban 9-szer őket választották a „Boy Group Brand Power Ranking”első helyére, amit a „Korean Corporate Reputation Reserch” készített el minden hónapban, hogy megvilágítsa az „eladhatóságát a koreai piacon lévő fiú együtteseknek”.[13]

Szóló megjelenések

RM

Big Hit Entertainment alatt 2015. március 20-án kiadta a Mixtape-jét, ami az RM nevet viseli. Több min 60 dal van bejegyeztetve a neve alatt a Korea Music Copyright Association-nél. Az első dal a mixtape-ről „Awakening”(magyarul: ébredés Koreaiul: 각성), amit 2015. március 12-én adtak ki. Kettő másik dalhoz is készítettek videoklipet „Do You”(magyarul: Te?) és a „Joker”(magyarul: Joker koreaiul:농담), az album 48. helyezést érte el a Spin ”50 Best Hip Hop Albums of the 2015”, vagyis az 50 legjobb hip hop album listán szerepel 2015-ben.

Tagja volt Tenamhjop Underground koreai Hip Hop közösségnek is. Marvel J, l11ven, Supreme Boi, Iron, Kyum2, Kidoh, Samsoon, Illipse és DJ Snatch további tagjai az egyesületnek. Azonban a csoport tevékenységek nemcsak Rap Monster, hanem más tagoknál is visszaszorultak, mert új együttesekben kezdtek karriert.

Más rapperekkel is dolgozott együtt többek között 2015. március 4-én az amerikai Warren G-vel készítette el a „P.D.D”(Please don’t Die magyarul: Kérlek, ne halj meg), amihez videoklip is készült, amit Los Angelesben vettek fel. 2017 Twitteren egy rajongó segítségével Wale és Rap Monster közös munkába fogott és a dal címe „Change” [14](magyarul: változás), amit 2017. március 19-én adtak ki. A dal a mai társadalom problémáira koncentrál többek között internetes zaklatás, rasszizmus. 2017. április 4-én rap Monster és Dynamic Duo Gaeko kiadott egy számot, aminek „Gajah”[15] (magyarul: menjünk) címet adták. A dal mai koreai társadalomról szól, mennyire elveszettek a nagy információtömegben. Másik megemlítendő dolog a klippel kapcsolatban, hogy az 3D-ben készült.

AGUST D: (Suga)

2016. augusztus 15-én Big Hit megjelentette az Agust D című számot. A Mixtape 10 dalt tartalmaz, és olyan témákat érint, amit maga a művészt is jól ismer többek között depresszió és a zene iparban való munkával járó problémákról ír.[16]

2017. április 27-én Suran koreai indi énekes bejelentette új albumának elkészítésében BTS Suga is segítette akárcsak rapper Cshangmo is. Suga-nak ez az első BTS-en kívüli munkája. A dal „Wine” (magyarul: Bor) számos Koreai zenei műsorban és listán #1 helyet kapott. Háláját az énekesnő ki is fejezte Interjúban.[17][18]

J-Hope

2018 március 1-én kiadta első mixtapejét 'Hope world' néven. Az albumról a 'Daydream'-hez és 'Airplane'-hez készült hivatalos videóklipp. Az album 7 darab számot tartalmaz és főleg a művész saját érzéseiről szól, hogy ő sem mindig olyan pozitív, mint mutatja. A 'Hangsang' c. számon közreműködött 'Supremeboi'.

Koncertek/ Turnék

Koreai /japán / ázsiai:

 • 2014 BTS Live Trilogy-Episode II: The Red Bullet (2014)
 • BTS Live Trilogy Episode I: BTS Begins (2015)
 • BTS's First Japan Tour-Wake Up: Open Your Eyes (2015)
 • The Most Beautiful Moment in Life On Stage (2015)

Világ Körüli Turné

KCON és Music Bank World Tour események

 • KCON: Los Angeles (2014)
 • KCON: Abu Dhabi, Páriz, Newark, és Los Angeles (2016)
 • KCON: Mexikóváros (2017)
 • Music Bank World Tour: Szingapúr (Augusztus 4, 2017)

TV Műsorok és egyéb programok

Televízió

 • Rookie King: Channel Bangtan (SBS MTV) – BTS-en alapuló valóság show, 1–8. rész
 • American Hustle Life (Mnet) – BTS-en alapuló valóság show, 1–8. rész
 • BTS GO! (Mnet America) – BTS-en alapuló valóság show, 7. rész

Valóság Show és V live applikáció

 • Run BTS! 1–28. rész
 • BTS GAYO 1–13. rész
 • BTS Bokbulbok 1–5. rész
 • BTS: Bon Voyage – 3 éves fennállásuk ünneplésére Észak-Európai kiránduláson vettek részt. 1–8. rész

Tagok

 • Csin (Kim Szokcsin, 김석진) 1992.12.04. Vokál. Kvacshon-ban születt.
 • Suga (Min Jungi, 민윤기) 1993.03.09. Rapper. Tegu született. 2016. augusztus óta szóló karrierjét is elkezdte építeni Agust D néven.
 • J-Hope (Csong Hoszok, 정호석) 1994.02.18. Rap/Tánc. Kvangdzsu-ban születet
 • RM (korábban: Rap Monster) (Kim Namdzsun, 김남준) 1994.09.12. Leader. Rapper. Ilszan-ban született és 2015 márciusa óta saját mixtape-je is van
 • Csimin (Pak Csimin, 박지민) 1995.10.13. Vokál/tánc. Puszan-ban született.
 • V (Kim Thehjong, 김태형) 1995.12.30. Vokál. Tegu-ban született. Színészkedni is elkezdett. Első munkája ilyen téren a Hvarang című doramában volt.
 • Dzsongguk (Cson Dzsongguk; 전정국) 1997.09.01. maknae. Vokál. Puszan-ban született

Diszográfia

Nagylemezek
 • Dark & Wild (2014, koreai)
 • Wake Up (2014, japán)
 • WINGS (2016, koreai)
 • Youth (2016 Japán)
Középlemeze
 • O!RUL8,2? (2013)
 • Skool Luv Affair (2014)
 • The Most Beautiful Moment In Life, Part 1 (2015)
 • The Most Beautiful Moment In Life, Part 2 (2015)

Speciális Albumok

 • The Most Beautiful Moment In Life, Young Forever (2016)
 • You Never Walk Alone (2017)
Minialbumok
 • 2 Cool 4 Skool (2013)
Cím Év Legmagasabb helyezés Eladás Lemez
KOR
Gaon

[19]
KOR
Billboard

[20]
JPN
Oricon

[21]
JPN
Billboard

[22]
Koreai
No More Dream 2013 124  —  —  — 23 237+ 2 Cool 4 Skool
We Are Bulletproof Pt. 2  —  —  —  —
N.O 92  —  —  — 19 972+ O!RUL8,2?
진격의 방탄 (The Rise of Bangtan)  —  —  —  —
상남자 (Boy In Luv) 2014 45 54  —  — Skool Luv Affair
하루만 (Just One Day) 149  —  —  —
Miss Right 43 51  —  — Skool Luv Affair Special Addition
Danger 58  —  —  — 55 136+[23] Dark & Wild
호르몬전쟁 (War of Hormone)  —  —  —  —
I Need U 2015 5  —  —  — 782 320+[24] The Most Beautiful Moment In Life, Part 1
쩔어 (Dope) 44 239 070+
On stage: Prologue 351 413+ The Most Beautiful Moment In Life, Part 2
Run 8 580 754+
Epilogue: Young Forever 2016 29 106 393+ The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever
Fire 7 390 902+
Save Me 19 189 787+
Blood Sweat & Tears 1 26 812 748 +
Japán
No More Dream 2014  —  — 8 6 34 748+ Wake Up
Boy In Luv  —  — 4 4 44 302+
Danger  —  — 5  — 50 261+
For You 2015  —  — 1 1[25] 75 151+ For You
I Need U 3 4 105 235+ I Need U (Jap. Single)
Run 2016 2 2 133 469+ Run (Jap. Single)

Források

 1. http://www.billboard.com/artist/5912948/bts/chart
 2. http://www.allkpop.com/article/2017/02/pre-orders-for-btss-wings-you-never-walk-alone-surpass-700000
 3. Here Are the Best and Worst Moments From the Billboard Music Awards 2017. Time.com. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
 4. http://www.kconusa.com/about-us/kcon-2014/
 5. https://www.youtube.com/watch?v=1Iq1b8_Cqj0
 6. http://www.fuse.tv/2015/12/bts-kpops-social-conscience
 7. http://english.yonhapnews.co.kr/search1/2603000000.html?cid=AEN20170316010900315
 8. http://www.billboard.com/articles/columns/k-town/7549104/bts-korean-boy-band-kpop-record-break
 9. http://entertainment.mb.com.ph/2016/12/26/kpop-group-bts-gaining-global-recognition/
 10. http://www.nowkpop.com/2015/12/22/hot-bts-donates-7-tons-of-rice-for-the-people-in-need/
 11. http://www.vlive.tv/video/17957/BTS-%EB%B0%A9%ED%83%84%EC%86%8C%EB%85%84%EB%8B%A8-LETS-SHARE-THE-HEART-%EC%82%AC%EB%9E%91%EC%9D%80-%ED%95%A8%EA%BB%98%ED%95%A0-%EB%95%8C-%EB%B9%9B%EB%82%98%EB%8A%94-%EA%B2%83
 12. http://tenasia.hankyung.com/archives/725663
 13. http://www.designntrend.com/articles/73964/20160414/bts-beats-exo-bigbang-as-most-marketable-boy-group-tops-march-2016-brand-power-ranking.htm
 14. http://www.billboard.com/articles/columns/hip-hop/7728840/wale-bts-rap-monster-change
 15. http://www.allkpop.com/article/2017/04/dynamic-duos-gaeko-collaborates-with-btss-rap-monster-for-full-gajah-mv
 16. http://www.billboard.com/articles/columns/k-town/7476080/bts-suga-agust-d-mixtape
 17. http://www.allkpop.com/article/2017/04/btss-suga-reportedly-composing-rb-singer-surans-next-digital-single
 18. http://www.allkpop.com/article/2017/04/rb-singer-suran-thanks-changmo-and-btss-suga-after-topping-music-charts
 19. Gaon Digital Chart (koreai nyelven). Gaon Digital Chart. Korea Music Content Industry Association. (Hozzáférés: 2015. május 8.)
 20. Korea K-Pop Hot 100. Billboard. Prometheus Global Media. (Hozzáférés: 2014. március 26.)
 21. 防弾少年団のシングル売上ランキング (japán nyelven). Oricon Style. Oricon. (Hozzáférés: 2014. november 15.)
 22. Billboard Japan Hot 100 (japán nyelven). Billboard Japan. Prometheus Global Media. (Hozzáférés: 2014. november 15.)
 23. Billboard Japan Hot 100 Week of June 29. (Hozzáférés: 2015. június 27.)
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bangtan Boys című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bangtan Boys témájú médiaállományokat.