Bambi (üdítőital)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bambi
Típus Üdítő
Származási hely Magyarország
Alapítás

1947

2000 (újraindulás)
Gyártó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH)
Főbb összetevők víz, cukor, narancsolaj
Alkoholtartalom0 %

A Bambi egy két és féldecis csatos üvegben forgalmazott üdítőital volt, az első ilyen, ami megjelent a szocializmus korszakában. Ez volt az egyetlen üdítőital a magyar piacon. „Buborékos”, szénsavas ital volt, szintetikus alapanyagokból készült, narancs jellegű ízesítéssel és színnel. A Bambi cukortartalma 12% ami jócskán túltesz a Coca-Colán és a Pepsin.

Jaj, úgy élvezem én a strandot,
Ottan annyira szép és jó,
Oly sok vicceset látok, hallok,
És még Bambi is kapható!

Pancsoló kislány (részlet)[1]

Története[szerkesztés]

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit.

1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét. A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállitotta a Bambit gyártó gépsorokat.

Újraindulás[szerkesztés]

Számtalan próbálkozás igyekezett azóta feléleszteni a márkát – hiába. Azonban 2000-ben sikerült: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a csillaghegyi palackozóüzemben újraindította a gyártást. Csak a budapesti fürdőkben, és a ferenciek téri Ibolya Espresso-ban kapható. Évi 3600 üveggel gyártanak belőle.

Kátrány[szerkesztés]

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Daloskönyv: Pancsoló kislány. [2016. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]