Baján kagán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baján
Avar kagán
Uralkodási ideje
562 602
Életrajzi adatok
Született6. század
Elhunyt602
SablonWikidataSegítség

Baján az Avar Kaganátus kagánja volt 562 és 602 között. Uralkodása egybeesett az Avar Kaganátus fénykorával.

A Kárpát-medence meghódítása[szerkesztés]

Amikor Baján kagán elhatározta, hogy meghódítja a természeti erőforrásokban gazdag Kárpát-medencét, akkor birodalma a Keleti-Kárpátoktól a Don folyóig, délen az Al-Dunáig terjedt. A Kárpát-medence nyugati felén, Pannóniában a longobárdok (vagy langobárdok) éltek – királyuk Alboin volt – a Duna-Tisza közé és a Tiszántúlon szarmata és hun néptöredékek éltek, míg a későbbi Erdély a gepidák fennhatósága alá tartozott – a gepida uralkodó Kunimund volt. Mind a longobárd, mind a gepida nép germán volt, mégis több kisebb-nagyobb háborút folytattak egymás ellen. E háborúkba néha a Bizánci Birodalom is beavatkozott.

Nem volt ez másképpen 567-ben sem, amikor Bizánc szövetséget kötött a gepidákkal a longobárdok ellen. Alboin király Baján kagánhoz fordult segítségért, aki csak a megfelelő alkalmat leste, hogy birodalmához csatolja az egész Kárpát-medencét. Menander Protector, bizánci történetíró szerint az avarok csak akkor támogatják a longobárdokat,:

„Ha a longobárdoknál lévő jószágállomány egytizedét azonnal megkapják, s amennyiben a háborúban felülkerekednek úgy a zsákmány fele is az avaroké lesz, a gepidák országa pedig teljes egészében. Így is lett.”

A longobárdok nyugatról, az avarok pedig keletről támadták meg a gepidákat, akik a longobárdoktól elszenvedett súlyos vereség után már nem tudtak ellenállni az avaroknak. 568 tavaszán a longobárdok látva, hogy erős szomszédjuk további terjeszkedése ellen nem tehetnek semmit, egyszerűen elvonultak Észak-Itáliába. A 8. században élt és alkotott Paulus diakónus szerint az életben maradt gepidák:

„Vagy a langobárdok alattvalói lettek, vagy mind a mai napig kemény uralom alatt nyögnek, miután hazájukat a hunok (avarok) vették birtokukba.”

– Historia gentis Langobardorum

Az 580-as években Baján több győztes hadjáratot vezetett a Bizánci Birodalom ellen. Uralma végére az Avar Kaganátus az Enns és a Száva folyóktól a Don folyóig és az Al-Dunáig terjedt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Avarok

Források[szerkesztés]