BL755

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BL755
BL 755 DanielHP.jpg

Funkció Kazettás bomba
Gyártó Hunting Engineering
Tervező Hunting Engineering
Rendszeresítők Lásd Rendszeresítők

Hordozó repülőgépek Sea Harrier, Harrier, SEPECAT Jaguar, Panavia Tornado, BAE Hawk, F–4, MiG–21, MiG–27, J–22 Orao
Robbanótöltet 147 db kumultatív résztöltet
Méret- és tömegadatok
Hossz2,45 m
Törzsátmérő0,4 m
Indulótömeg264 kg

A BL755 egy kazettás páncéltörő bomba, melyet az Egyesült Királyságban terveztek és gyártottak. Főleg páncélozott járművek és harckocsik ellen használják, de élőerő ellen is bevethető.

Leírás[szerkesztés]

A BL755 kazettás bombát az 1970-es években fejlesztették ki az ampthill-i Hunting Engineering cégnél. Kinézetre egy hagyományos bombára hasonlít, de megkülönböztető jellegzetessége a nagy turbina-szerű légi élesítő lapátok az orr-részen. A négy hátsó vezérsík négyzetes megjelenésű, de közelebbről megvizsgálva láthatóan üreges és teleszkópos. Egy sajtolt alumíniumból készült váz hét szekcióra osztja a bomba belső terét, mindegyik 21 résztöltetet tartalmaz (így összesen 147 darabot). A résztölteteket egy felfúvódó légzsák préseli ki addigi tárolóhelyükről. A légzsák felfújását az eredeti BL755 bomba esetében a légi élesítő lapátok forgása végzi, melyet a légáramlás forgat.

A résztölteteket a biztosító és élesítő egységben tárolják, amely teleszkóposan záródik. Kioldáskor egy rugó löki ki a résztölteteket. Ezután a töltetek elején lévő gyújtószerkezet élesedik, a végükön pedig kinyílnak stabilizátor-szárnyak. Minden egyes résztöltet páncéltörő hatású kumultatív robbanóanyaggal van töltve, burkolatuk pedig robbanáskor nagyjából 1400 darab élőerő elleni repesszé hasad szét. Egy egyszerű kazettás bomba több, mint kétszárezer repeszt szórhat szét.

Korszerűsítések[szerkesztés]

Az eredeti BL755 bombát kétszer korszerűsítették. Az IBL755 egy résztöltet korszerűsítés, amely növelte a megbízhatóságot és a páncélátütő képességet.

Az RBL755 az alapmodell magasságmérő radarral ellátott változata, amely közelségi gyújtóként funkcionál, ezzel a résztölteteket képesek optimális magasságban kioldani, így a bombavetést biztonságos távolságban és magasságban végezhetik. A típus kifejlesztését az 1991-es öbölháború tapasztalatai hívták életre. A Panavia Tornadóval végrehajtott támadások során a BL755 bombákat csak előre meghatározott kis magasságban oldhatták ki, így a repülőgépet és személyzetét kiszolgáltatták az ellenséges légvédelmi gépágyúk és kis hatótávolságú légvédelmi rakéták tüzének.

Alkalmazás[szerkesztés]

A bombát eredetileg a Brit Királyi Légierő vadászbombázó repülőgépein rendszeresítették: Sea Harrier, Harrier, SEPECAT Jaguar, Panavia Tornado.

Egyesült Királyság[szerkesztés]

A BL755 bombákat a Brit Királyi Haditengerészet használta a Falkland-szigeteki háború során, a Brit Királyi Légierő pedig az Öbölháború és a Boszniai háború során.

Jugoszlávia[szerkesztés]

1991. október 27-én az esti órákban egy jugoszláv MiG–21 két darab BL755 Mk.3 kazettás bombát dobott Barcs városának külső részére, ezzel személyi sérülést nem, de jelentős anyagi kárt okozva. Az incidenst követően a Magyar Légierő hadrendbe állított 28 darab MiG–29 típusú vadászgépet.

Zimbabwe[szerkesztés]

A zimbabwei légierő BAE Hawk típusú repülőgépeit felszerelték BL755 bombákkal, melyeket a ruandai, ugandai és kongói lázadók ellen vetettek be a második kongói háború alatt.

Irán[szerkesztés]

Az iráni légierő intenzíven használta a BL755 bombákat az iraki katonák és páncélozott járművek ellen a irak–iráni háború alatt. A bombákat F–4D és F–4E Phantom repülőgépekkel hordozták.

Rendszeresítők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a BL755 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]