Ampthill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ampthill
Zsúpfedeles kunyhók Ampthillben
Zsúpfedeles kunyhók Ampthillben
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
RégióEast of England (Kelet-Angliai)
KerületMid Bedfordshire (Közép-Bedfordshire)
IrányítószámMK45
Körzethívószám01525
Népességi adatok
Teljes népesség6767 fő (2001)[1] +/-
Népsűrűség966,71 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület7 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 52° 01′ 35″, ny. h. 0° 29′ 26″Koordináták: é. sz. 52° 01′ 35″, ny. h. 0° 29′ 26″
Ampthill weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ampthill témájú médiaállományokat.

Ampthill egy kis város Angliában, Bedfordshire megyében kb. 6000 lakossal. A Közép Bedfordshirei Járási Tanácshoz és a Bedfordshirei Megyei Tanácshoz tartozó mezőváros ahol évszázadokon át, minden csütörtökön volt vásár.

Történelme[szerkesztés]

A település neve angolszász eredetű. Az első letelepedők 'Aemethyll'nek nevezték, ami utalhat 'ant-heap' (hangya kupac) vagy 'ant infested hill' (hangyák által elárasztott domb) szavakra. Az 1086-ban kiadott Ítéletnapi könyvben 'Ammetelle'-ként szerepel földbirtokosával, Nigel de la Vasttal.

1242-ben III. Henrik megerősítette azt a jogot, hogy a településen minden csütörtökön vásár legyen. Ez 750 évig maradt így.

VIII. Henrik gyakori látogatója volt Ampthilli kastélyának. Aragóniai Katalin 1531 és 1533 között élt itt. A kastély a 15. században épült Sir John Cornwall[2] által. Bár a kastély már nincs meg, de nyomai még ma is fellelhetők. Például a Westminster-tó, amely a kastélyt látta el hallal.

Houghton House[szerkesztés]

A Houghton House-t (Houghton házat) Mary Sidney, Pembroke grófnője, és bátyja, a költő Sir Philip Sidney építette 1621-ben. 1675-ben ez a ház adott ihletet John Bunyan: A zarándok útja című művében szereplő pihenő és menedék helynek, 'House Beautiful'-nak, azaz a Gyönyörűség Háznak. Bunyan munkájában szerepel még egy hely, a Bedford és Luton közötti meredek domb, a 'Hill of Diffculty' (Akadály Dombja). 1738-ban a ház Bedford hercegének tulajdonába került.

Ampthill ma[szerkesztés]

A vásár tér

Ampthill még ma is kihasználja történelmi mezővárosi adottságait. A körülötte található falvak központja. A lakások alatt kocsmák, éttermek és boltok találhatók, amik felpezsdítik az életet. Rengeteg kisvállalkozó, például ügyvédek, ingatlanügynökök, fodrászok, pénzügyi tanácsadók települnek le itt és nyitnak új vállalkozást. A város mellett van elkerülő út is, ezért az ipari parkok száma is jelentősen nő. A városban van mentő- és tűzoltóállomás és egy rendőrszoba is.

Ampthill történelmi központja, amihez tartozik a legtöbb neves iskolája egyre drágábbá teszi a városkát. A lakások árai ma már vetekednek más Mid Bedfordshirei városokkal, mint például a szomszédos Flitwickkel vagy Cranfielddel. Egy felmérés szerint az itteni munkaerő többségét itt alkalmazzák, a többiek megoszlanak más központokba, például Bedfordba, Lutonba vagy Milton Keynesbe, míg csak 13% megy Londonba dolgozni. A tanulmány szerint a városban csökken az üzleti utazások száma.

2007. október 21-én a város országos médiafigyelmet kapott, mert a Bedfordshirei tűzoltóság megtagadta, hogy egy fesztiváli zászlófüzért távolítson el. Bedfordshirei tűzoltóság helyettes parancsnoka azt mondta:

"Firefighters will climb ladders to rescue people from burning buildings but not to remove bunting after a festival" (A tűzoltók létrákat fognak megmászni azért, hogy embereket mentsenek meg égő házakból, de nem azért, hogy fesztiválok után zászlófüzéreket távolítsanak el.)[3]

A hír forrása egy helyi fórum, amiről a megyei sajtó a főoldalon cikkezett és csak ezután kapta föl az országos média.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://neighbourhood.statistics.gov.uk. (Hozzáférés: 2008. december 21.)
  2. Később Lord Fanhope
  3. BBC-Firefighters face 'ladders ban' (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. december 21.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ampthill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ampthill
A Wikimédia Commons tartalmaz Ampthill témájú médiaállományokat.