Budapesti Intermodális Logisztikai Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(BILK szócikkből átirányítva)
Budapesti Intermodális Logisztikai Központ
Típusépületegyüttes
Alapítva2003. november 17.
Irányítószám1239
Cím1239 Budapest, Európa u. 6.
Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (Budapest)
Budapesti Intermodális Logisztikai Központ
Budapesti Intermodális Logisztikai Központ
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 22′ 36″, k. h. 19° 07′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 22′ 36″, k. h. 19° 07′ 12″
A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ weboldala
SablonWikidataSegítség

A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (rövidítve BILK) a közép-európai régió legnagyobb logisztikai központja, Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron helyezkedik el. Szorosan kapcsolódik hozzá a MÁV Soroksár-Terminál állomása.

A központ alapítása[szerkesztés]

A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) komplex programját – a kombinált áruszállítás részarányának növelését és a vasúti áruszállítás részarányának megtartását célzó állami közlekedéspolitika részeként – a magyar állam 1993-ban hagyta jóvá. 2001. december 19-én a központ létrehozásában érdekelt partnerek aláírták a BILK Kombiterminál Zrt. és a BILK Logisztikai Zrt. alapító okiratát.

A BILK Kombiterminál Zrt. alapító tulajdonosai között a magyarországi közúti és vasúti áruszállítás meghatározó szereplői találhatóak meg.

A BILK létrehozásának célja[szerkesztés]

A zöldmezős beruházásként felépülő logisztikai központ építési munkálatai 2002-ben kezdődtek meg az eredeti koncepció alapján. Soroksár önkormányzata 2002 szeptemberében fogadta el a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ szabályozási tervét, majd ezt követte 2002. október 10-én az első létesítmény alapkőletétele. A BILK Kombiterminál megnyitása 2003. november 17-én, míg üzemszerű működésének kezdete 2003. november 22-én volt, neve később Rail Cargo Terminal - BILK Zrt-re változott.

A Rail Cargo Terminal - BILK Zrt. üzembe helyezésével Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb terminálja került átadásra, mely felváltotta a MÁV Rt. központi konténer termináljának, Józsefvárosi pályaudvar RoLa termináljának, Budafok-Háros vasútállomásnak a feladatait. A Rail Cargo Terminal - BILK Zrt. létesítése így környezetvédelmi szempontból is jelentős projekt, hiszen az előbb említett terminálokat felváltva mind a közúti, mind a vasúti forgalom meghatározó részét vonja el a városközpontból, mentesítve azt a járműforgalomból adódó környezeti károktól. Ezen kívül a terminálon korszerű kármentesítő vágány, és csapadékvíz elvezető rendszer került kiépítésre. A közelben lakók nyugalmát biztosítandó zajvédő fal és erdősáv még nem került teljesen kiépítésre.

A BILK elhelyezkedése[szerkesztés]

A BILK Budapest XXIII. kerületében található, az Ócsai út (5-ös főút), a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia-vasútvonal, és az M0-s autóút által határolt területen. A Logisztikai Szolgáltató Központ 100 hektáros területe három részre osztható fel: a terület mintegy 10%-án helyezkedik el a MÁV ZRt. tulajdonában levő Soroksár – Terminál pályaudvar, mely a Logisztikai Központ folyamatos vasúti kiszolgálását látja el.

A terület mintegy 70%-án helyezkedik el a Waberer’s Holding Zrt. többségi tulajdonában levő BILK Logisztikai Rt., mely komplex raktárlogisztikai, valamint kiegészítő és egyéb szolgáltatások széles körét nyújtja ügyfeleinek. A terület fennmaradó részén – 22,3 hektáron – helyezkedik el a Rail Cargo Terminal - BILK Zrt., mely a kombináltfuvarozás termináltól címzettig, illetve feladótól terminálig történő szakaszát (termináli szolgáltatások, vámkezelés, közúti elő- és utófuvarozás) komplex módon kezelve képes ellátni.

További információk[szerkesztés]