BBP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A BBP kétdimenziós szerkezete
A BBP háromdimenziós szerkezete

A benzil-butil-ftalát (más elnevezésein: BBzP, n-butil benzil ftalát, BBP) egy ftalátféle a ftalátsav, a benzil alkohol és az n-butanol észtere, amelyet a PVC lágyítására használnak. Forgalmazása során a következő neveken jelenik meg: Palatinol BB, Unimoll BB, Sicol 160, vagy Santicizer 160. Mérgező vegyianyag.

A BBP-t gyakran használják vinylhabok készítéséhez, melyek a padlólapoknál használatosak. Műbőröveknél, közlekedési


Az Európai Vegyianyag Hivatal álláspontja szerint ez a vegyianyag mérgező hatású és ezért használatát betiltották az Európai Unióban. Használata gyorsan visszaesett az elmúlt évtized során.

2008-ban a Belga Versenyhivatal megbírságolt négy BBP kereskedőt, mert kartellt alakítottak ki a vegyianyag piacán.[1][2]

Egészségügyi hatásai[szerkesztés]

A kanadai hatóságok megszigorították a ftalátok felhasználását, beleértve a BBP-ét is a lágy vinylből készült gyermekjátékok és gyermekápolási szerek esetén.[3] Egy New York város által készíttetett 2012-es felmérés alapján 52 százalékkal magasabb arányban alakult ki ekcéma azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja nagyobb mértékben volt kitéve a benzil-butil-ftalát hatásainak, összevetve azokkal az gyermekekkel, akiknek édesanyja a terhesség harmadik szakaszában kevésbé voltak kitéve ennek az anyagnak. Az adatokat a terhesség harmadik szakaszában vett vizeletmintákból sikerült kimutatni. Kaliforniában a BBP 2005 december másodika óta a Proposition 65 indítvány alapján ipari méregnek számít. A Kaliforniai Egészségügyi Hivatal 2013. július elsején 1200 mikrogramm/ nap BBP-nek való kitettséget engedélyez maximum.[4]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Benzyl butyl phthalate című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Források[szerkesztés]