Ugrás a tartalomhoz

Az időutazó felesége (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az időutazó felesége
(The Time Traveler’s Wife)
2009-es amerikai film

RendezőRobert Schwentke
ProducerBrad Pitt
Nick Wechsler
Dede Gardner
AlapműAz időutazó felesége
Műfaj
ForgatókönyvíróJeremy Leven
Bruce Joel Rubin
Audrey Niffenegger (regény)
FőszerepbenEric Bana
Rachel McAdams
Ron Livingston
Arliss Howard
Stephen Tobolowsky
Michelle Nolden
ZeneMychael Danna
OperatőrFlorian Ballhaus
VágóThom Noble
Gyártás
GyártóPlan B Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő108 perc
Költségvetés39 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2009. augusztus 14.
Magyarország 2009. október 29.
Korhatár12 II. kategória (F/9531/J)
Bevétel101 229 792 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az időutazó felesége (eredeti cím: The Time Traveler’s Wife) 2009-ben bemutatott, a sci-fi elemeit is hordozó romantikus filmdráma. Audrey Niffenegger 2003-ban kiadott azonos című regénye alapján Robert Schwentke rendezte, főszereplői Eric Bana és Rachel McAdams.

Rövid történet

[szerkesztés]

A film férfi főszereplője olyan különleges genetikai adottsággal rendelkezik, ami képessé teszi az időutazásra. Ezt azonban nem képes irányítani, így gyakran véletlenszerűen sodródik térben és időben.

Cselekmény

[szerkesztés]

Valamikor az 1970-es években Henry DeTamble édesanyjával együtt autóbalesetet szenved, melyben az anya életét veszti. Henryről megtudjuk, hogy képes az időben utazni. Ennek segítségével véletlenül utazik vissza két héttel korábbra, amikor találkozik a fiatalabb énjével, és próbálja elmagyarázni neki a történteket. Számtalanszor megkísérelte megakadályozni a balesetet, de soha nem jár sikerrel, csak újra és újra szemtanúja az eseményeknek.

1995-ben Henry találkozik Claire Abshire-rel, aki örül a találkozásnak, de a férfi nem ismeri Claire-t. Claire magyarázza el Henry-nek, hogy valójában már hatéves kora óta ismerik egymást és egy réten találkoztak először. Elkezdenek egy kapcsolatot, amely nagy kihívást jelent Henry-nek a "betegsége" szempontjából vizsgálva. Mivel minden utazás alkalmával meztelen, megtanulta, hogyan kell zárakat feltörni, ruhát lopni és túlélni az utazást. Henry rengeteg látogatást tesz a fiatal és a mai Claire között. Claire naplóját lapozgatja, hogy az ott lévő keltezés alapján el tudja majd mondani a fiatal Claire-nek, mikor fogja meglátogatni. Claire huszonkét éves korára Henry és Claire között végül a szerelem a házasság szintjére emelkedik. Az esküvői készületek során Henry ismét időutazást tesz és a ceremóniára már idősebben tér vissza (ettől függetlenül összeházasodnak).

Henry gyakori eltűnése károkat és nehézségeket okoz a feleségével való kapcsolatában. Két hetes távolléte kimerítette Claire-t, de a távollét időtartamáról Henry nem tehet. Henry bebizonyítja Claire-nek, hogy képes a lottón a telitalálatot megütni azzal, hogy a jövőben volt, de a gyermekvállalás már egy bonyolultabb kategória, mivel az Ő génje ugyanolyan anyagokat hordoz, amivel a magzat is időutazó lenne. Ebből kifolyólag Claire többször elvetél, és Henry titkokban úgy dönt, hogy vazektómiát végeztet magán, nemzőképtelenné téve magát, hogy ezzel véget vessen a szenvedésnek. Miután Claire megtudja, kijátssza Henry-t, és a fiatalabb változatával ismét megtermékenyül. Ez az utolsó terhesség, ami végre sikerrel zárul, mert Henry a jövőben látta a lányát, és a neve Alba DeTamble.

Alba megkapta ugyanazt a képességet, mint az édesapja, de vele ellentétben a lány már képes irányítani az adottságát. Majd kiderül, hogy Henry meg fog halni, amikor Alba az ötödik születésnapját ünnepli. A férfi visszatér a jelenbe, ahol nem árulja el Claire-nek, hogy milyen sors vár rá. Az idősebb Alba ellátogat a fiatalabbhoz, hogy felkészítse arra, hogy az apja valójában meg fog halni. A lerombolt Claire hamarosan rájön a titokra. Henry-t egy lövés éri, aminek Claire apja az okozója, amikor éppen vadászott egy szarvasra, és a férfi az előtt állt. Henry meghal Claire karjaiban, de a fiatalabb énje mindig meglátogatja őket, és Claire reméli, hogy egyszer talán vele is marad.

Szereposztás

[szerkesztés]
Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron, 2010)[3]
Henry DeTamble Eric Bana László Zsolt
Claire DeTamble (szül. Abshire) Rachel McAdams Major Melinda
Richard DeTamble Arliss Howard Bezerédi Zoltán
Gomez Ron Livingston Miller Zoltán
Dr. David Kendrick Stephen Tobolowsky Kassai Károly
Anette DeTamble Michelle Nolden Németh Kriszta
Charisse Jane McLean Agócs Judit
Alba DeTamble (9-10 éves) Hailey McCann Nagy Blanka
Alba DeTamble (4-5 éves) Tatum McCann Gay Ágota
Claire Abshire (6 éves) Brooklynn Proulx Győriványi Laura
Philip Abshire Philip Craig Harsányi Gábor

Forgatás

[szerkesztés]

A film forgatása 2007 szeptemberében kezdődött. tervek szerint alakult volna akkor 2008-ban lett volna a filmpremier. Ellenben a film kiadását elhalasztották, amit egy hivatalos magyarázattal magyarázott a stúdió.[4] McAdams később megállapította, hogy a késedelem oka, hogy a további jeleneteket nem lehet befejezni, amíg a szezon saját kültéri helyszínei illeszkednek a korábban filmre vett felvételekre. Ráadásul csúszott a forgatás azért is, mert Bana-nak a haját meg kellett növesztenie a következő filmjéhez a Star Trek-hez. Ugyanis a főszerepnek ez volt az egyik kritériuma.[5]

A szerzői jogok megvásárlása a már 2003-ban Audrey Niffenegger által publikált könyvből történt. Niffenegger egy interjúban leszögezte, hogy a film történetének a könyvben leírtakat kell tartalmaznia. Mielőtt hozzáfogtak volna a forgatáshoz, a Jennifer Aniston és Brad Pitt produkciós cég Plan B Entertainment társult a New Line Cinema-hoz.

2003 szeptemberében a stúdió felbérelt egy forgatókönyvírót Jeremy Leven-t, hogy írjon egy adaptált forgatókönyvet a regényhez. Az igazgatók szerették volna ha Steven Spielberg és David Fincher is besegítene az értékes gondolataikkal, akik rövid érdeklődésüket kifejezték a projekt iránt, de a tárgyalásokra nem került sor. 2005 márciusában a rendező Gus Van Sant tárgyalásokat folytatott a stúdióval, hogy Ő kerüljön a tervezet élére. A tárgyalások ezúttal sem jártak sikerrel, majd 2006 novemberében, Robert Schwentke vette át a projektet.

2007 januárjában a New Line felbérelt egy forgatókönyvírót Bruce Joel Rubin-t, hogy írja át a Leven-féle forgatókönyvet. Eric Bana és Rachel McAdams lett a főszereplő 2007 áprilisában. Végül a forgatás megkezdődött 2007. szeptember 10-én Torontóban.

Mychael Danna a következő zenei típusokat kölcsönözte a filmhez:

 • "Show Me What I'm Looking For" – Carolina Liar
 • "Clocks" – Coldplay
 • "Gone to Earth" – American Analog Set
 • "Love Will Tear Us Apart" – Broken Social Scene
 • "Es Ist Ein Ros"
 • "I'm You Henry"
 • "Meadow"
 • "How Does It Feel?"
 • "Diary"
 • "Train"
 • "I Don't Feel Alone Anymore"
 • "Married to Me"
 • "Home"
 • "Do You Know When?"
 • "Testing"
 • "Alba"
 • "I Never Had a Choice"
 • "Who Would Want That"
 • "I Left Him Sleeping"
 • "It's a Girl"
 • "Five Years"
 • "Try to Stay"
 • "New Year's Eve"
 • "No Tracks in the Snow"
 • "See You Again"

Fogadtatás

[szerkesztés]

Kritikai visszhang

[szerkesztés]

A film vegyes értékelést kapott a kritikusoktól. Összesen 130 szavazatot sikerült begyűjtenie a Rotten Tomatoes-nak, de csak a 38%-át tudták jóváhagyni, amelyből azt a következtetést lehetett levonni, hogy egy átlagos film került bemutatásra (10/5 pont). A Metacritic felmérései szerint is egy normálfilm (100/50 pont) 29 értékelés alapján.[6]

Bevételi adatok

[szerkesztés]

A filmből beérkezett profit azonban teljes mértékben megcáfolja a kritikai válaszokat, hiszen a film pénzügyi sikerességet közölt az elemzők szerint. A bemutató utáni hétvégén 19 200 000 dollárt hozott a filmeseknek, majd a világon összesen 101 229 792 dollár gyűlt össze, amiből 63 000 000 dollár csak az Államokban profitált. Mindent összevetve ezek a pénzösszegek jócskán meghaladják a filmbe fektetett 39 000 000 dollárt.[1]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b Az időutazó felesége a Box Office Mojo oldalon (angolul)
 2. Szereposztás az IMDb.com szerint
 3. Az időutazó felesége (The Time Traveler’s Wife, 2009) 1. szinkron (2010). Mafilm Audio Kft., megrendelő Pro Video az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 4. Justin Strout. „Beyond The Cape”, San Antonio Current 
 5. Fred Topel: How Eric Bana's shaved Trek head held up Time Traveler's Wife'. Sci Fi Wire. [2009. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 27.)
 6. The Time Traveler's Wife (2009): Reviews. Metacritic. [2012. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 27.)

További információk

[szerkesztés]