Ugrás a tartalomhoz

Eric Bana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eric Bana
SzületettEric Banadinović
1968. augusztus 9. (55 éves)[1][2][3]
Melbourne[4]
Állampolgárságaausztrál
HázastársaRebecca Gleeson (1997–)
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
IskoláiPenleigh & Essendon Grammar School
KitüntetéseiMember of the Order of Australia (2019. június 10.)[5]

A Wikimédia Commons tartalmaz Eric Bana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eric Bana, született Eric Banadinovich (Melbourne, 1968. augusztus 9. –) ausztrál színész, humorista.

Pályafutását a Full Frontal című, rövid szkeccsekből álló vígjátéksorozattal kezdte, nemzetközi hírnevét a Chopper – A kegyetlen (2000) című bűnügyi életrajzi filmnek köszönheti. Miután egy évtizedig ausztrál televíziós műsorokban és filmekben szerepelt, Hollywoodban is felfigyeltek rá A Sólyom végveszélyben (2001) és a Hulk (2003) című filmekben nyújtott alakításával. A 2000-es években a színész olyan további filmekben tűnt fel, mint a Trója (2004), a Steven Spielberg által rendezett München című 2005-ös történelmi thriller, A másik Boleyn lány (2008) és a Star Trek (2009). A 2010-es években bemutatott filmjei közé tartozik a A túlélő (2013) és a Távozz tőlem, Sátán! című 2014-es horror.

Színészként és komikusként Ausztrália legrangosabb filmes és televíziós díjait nyerte el a Chopper – A kegyetlen, a Full Frontal és a Romulus, az apám című munkáival. Bana pályafutása során alacsony költségvetésű és nagy filmstúdiók által készített filmekben egyaránt alakított főszerepeket, a romantikus vígjátékoktól kezdve a filmdrámákon át az akciófilmekig szinte minden filmes műfajban kipróbálta magát.

Bana színészi ténykedése mellett jótékonykodik is. Olyan alapítványok munkájában vesz részt, melyek támogatják a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekeket és fiatalokat, igyekeznek felhívni a figyelmet a mentális betegségekben szenvedő emberek társadalmi problémáira és felemelik szavukat az állatok védelmében. 1997-ben vette feleségül az újságíró Rebecca Gleesont, két gyermekük született.

Gyermekkora és pályafutásának kezdete

[szerkesztés]

Melbourne-ben, Ausztrália Victoria nevű államában látta meg a napvilágot. Édesapja, Ivan Banadinovich horvát származású, logisztikai menedzserként dolgozott a Caterpillar Inc. alkalmazásában. Édesanyja, Eleanor fodrász volt, Németországból származott, Mannheim közeléből. Egy idősebb fiútestvére van, Anthony. Bana Melbourne-ben nevelkedett, annak repülőtérhez közeli Tullamarine külvárosában (amely a város északnyugati szélén található) és a Penleigh and Essendon általános iskolába járt. Egy interjúban elmesélte, hogy bevándorló családját gyakran érték rasszista megjegyzések, megkeserítve gyermekkorát. „Mindig is büszke voltam a származásomra, amely nagy hatással volt neveltetésemre. Mindig európai származású emberek társaságában voltam.”

Eric hat-hétéves kora körül kezdett érdeklődést mutatni a színjátszás iránt: elsőként nagyapja járását, hanghordozását és gesztusait, az iskolában pedig tanárait utánozta. Tizenéves korában látta a Mel Gibson főszereplésével készült Mad Max (1979) című futurisztikus akciófilmet, melynek hatására úgy döntött, hogy színész lesz. Az elhatározást azonban 1991-ig nem követték komolyabb tettek. Ekkor éppen a Melbourne's Castle Hotelben dolgozott csaposként, amikor meggyőzték, hogy a színpadon próbálja ki a stand-up comedy műfajt. Ettől kezdve kapott ilyen jellegű munkákat is, ám ez a jövedelme nem volt elegendő a megélhetéshez, ezért csapos és pincér állását sem adta fel.

Pályafutása

[szerkesztés]

A kezdetek

[szerkesztés]

Eric 1993-ban debütált a tévében Steve Vizard késő esti talk show-jában, a Tonight Live-ban. Szereplése felkeltette egy másik tévéshow, a Full Frontal producereinek figyelmét, akik szerzőként és előadóként meghívták őt a műsorba. Bana 4 évig működött közre a sorozat elkészítésében: maga írta a szövegeit, és az általa játszott figurákat részben saját családtagjai ihlették. Ugyanakkor olyan közismert személyiségek hatása is megmutatkozott a szerepeiben, mint Columbo felügyelő, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone vagy Tom Cruise. Bana igen népszerű lett a Full Frontal műsoraival, ezért 1996-ban saját műsort kapott Eric címmel. Ebből lett a következő évben a The Eric Bana Show, a színész által írt és az ő tehetségére épülő sorozat, melyben voltak paródiák, helyzetgyakorlatok és sztárvendégek. Sajnos ez a show már nem vonzott túl nagy közönséget, ezért néhány adás után levették a műsorról. Bana 1997-ben kapta első mozifilmszerepét Az én házam, az én váram című filmben. Az alaphelyzetet akár a színész saját életéből is kölcsönözhették az alkotók, hiszen a filmbeli Kerrigan família Melbourne-ben lakik, a repülőtér mellett, akárcsak Banadinovichék. A filmben az Air Link repülőtársaság terjeszkedni kíván, és ehhez meg akarja szerezni Kerriganék telkét is. Ezt persze a családfő nem hagyja annyiban. Eric játszotta a Kerrigan lány férjét, Con Petropouloust, aki a kick-box iránt komolyan érdeklődő könyvelő. Az én házam, az én váram meglepő kritikai és közönségsikert aratott, Ausztráliában több mint tízmillió (ausztrál) dollárt jövedelmezett.

1997–2005

[szerkesztés]
Chopper Read szerepében a Chopper című filmben

1997-ben keresték meg Banát azzal a szereppel, amely drámai színészként is az élvonalba emelte, és Ausztrálián kívül is nagy figyelmet keltett. Andrew Dominik rendező öt éven át dolgozott azon, hogy filmre vigye a hírhedt bűnöző, Chopper Read életét. A legnagyobb problémát a főszerep kiosztása jelentette, mert Dominik mindaddig nem talált olyan színészt, aki szerinte hitelesen kelthette volna életre Choppert. Banát maga Read ajánlotta a szerepre, és miután Dominik megnézte egy tévéműsorban, úgy döntött, hogy őt választja.[6] A Chopper – A kegyetlen (2000) címszerepe kedvéért Eric leborotválta a haját, és több mint 10 kilót hízott. Két teljes napot töltött Readdel, hogy tökéletesen megtanulja a gesztusait, a mozgását, az arckifejezéseit. Minden forgatási napon reggel 4-kor megjelent a stúdióban, ahol 5 órán keresztül készítették testére a tetoválásokat. Noha a filmet Ausztrálián kívül szűk körben forgalmazták,[7] Bana alakításának nagy visszhangja volt. A tekintélyes kritikus, Roger Ebert egyenesen azt írta, hogy „a komédiás Eric Bana személyében a filmkészítők úgy tűnik, megtalálták a jövő sztárját.”[8] Ausztráliában a Choppert a legjobb film díjára jelölte az Ausztrál Filmintézet, Bana pedig megkapta a legjobb színésznek járó díjat.

2001-ben Ridley Scott egy amerikai katona szerepét bízta Ericre A Sólyom végveszélyben című filmjében. A színészt a Chopperben nyújtott alakítása alapján választotta ki, és nem tartott igényt próbafelvételre sem. Norm „Hoot” Gibson őrmester eljátszásához Banának természetesen le kellett adnia a súlyfölöslegét, és ehhez már hónapokkal a forgatás megkezdése előtt speciális étrendet kellett követnie. Ezenkívül valódi kommandósokkal együtt részt kellett vennie egy speciális felkészítésen is, ahol megtanulta a tűzfegyverek használatát. A Sólyom végveszélyben egy megtörtént esetet dolgozott fel: 1993-ban több mint 100 amerikai ejtőernyőst dobtak le Mogadishuban (Szomália fővárosa), hogy végezzenek a polgárháborút szító helyi vezetőkkel. A villámakciónak tervezett bevetés végül kínos kudarccal, jelentős amerikai veszteségekkel zárult. A film kedvező kritikákat kapott, és a bemutató után 3 hétig a box office lista élén szerepelt.

Az aranyrög (2002) egy kis költségvetésű ausztrál komédia volt. Banának tetszett a forgatókönyv, mert a saját gyermekkorát juttatta eszébe, és érdekesnek találta a szereplőket is. A kész film azonban nem lett különösebben sikeres. Még tartott a forgatás, amikor a színész újabb szerepajánlatot kapott. A népszerű képregényhős, Bruce Banner eljátszására kérték fel a Hulk (2003) újabb filmváltozatában. Ericet eleinte nem vonzotta a szerep, de amikor megtudta, hogy a Jégvihar (1997) általa nagyrabecsült alkotója, Ang Lee lesz a rendező, mégis igent mondott az ajánlatra annak ellenére, hogy még nem volt kész a forgatókönyv. Azt nyilatkozta, hogy tetszett neki, hogy nem egy megszokott szuperhősről van szó, és a figurának van drámai oldala is. A film végül nem lett sikeres sem a kritikusok, sem a közönség körében, noha Bana játékáról általában elismerően nyilatkoztak az ítészek.

Hektór szerepében a Trója című filmben

A következő évben Eric a legendás trójai hőst, Hektórt keltette életre Wolfgang Petersen nagyszabású filmeposzában, a Trójában (2004). A szerepet partnere, az Akhilleuszt alakító Brad Pitt ajánlására kapta meg, akit szintén a Chopper győzött meg Bana tehetségéről. Ericnek ismét le kellett adnia a súlyából, hogy eljátszhassa Hektórt, és természetesen a forgatás előtt alapos felkészítésen kellett részt vennie. A végeredmény láttán valószínűleg senki nem gondolna arra, hogy a Trója előtt például Bana még sosem ült lovon. Kitűnően elsajátította az ókori fegyverek használatát is, összecsapása Akhilleusszal méltán számít a film csúcsjelenetének. Wolfgang Petersen igen sokat változtatott a homéroszi alapművön – kihagyta például az isteneket, és a tízéves trójai háború a filmben néhány hét alatt lezajlik –, és emiatt igen sok bírálat érte a kritikusok és a közönség részéről. Mindazonáltal a Trója méltó utódja az 1950-es, 1960-as évek látványos „szandálos” szuperprodukcióinak. A bevétel magáért beszél: 364 millió dollár. (A költségvetés 175 millió dollár volt.)

2005-től napjainkig

[szerkesztés]
Eric Bana 2009-ben Kuvaitban, a Star Trek vetítésén, amerikai katonák között

Steven Spielberg részben Magyarországon forgatta a München (2005) című alkotását, amely megtörtént eseményen alapul: az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák behatoltak az olimpiai faluba, ahol túszul ejtették az izraeli sportolókat. Követelték Izraelben fogva tartott 200 társuk szabadon bocsátását, és szabad elvonulást Nyugat-Berlinbe. A túszdráma során 11 sportoló vesztette életét. A tragédia világszerte nagy felháborodást váltott ki, és Golda Meir izraeli miniszterelnök megtorló akciót rendelt el. Ezen akció keretében izraeli titkos ügynökök a világ különböző pontjain felkutatták a müncheni dráma felelőseit és végeztek velük. Spielberg alkotása ezeket az eseményeket idézte fel a magyar származású George Jonas bestsellere alapján. Bana játszotta az izraeli különítmény parancsnokát, akinek szembe kell néznie azzal a felismeréssel, hogy az igazság nem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik, és a megtorló akció végeredményben ugyanolyan terrorista cselekmény egy magasztosnak mondott cél érdekében, mint amilyen a palesztinoké volt Münchenben. Hosszasan lehetne vitatni, hogy mennyire objektív és mennyire szubjektív a rendező, de az biztos, hogy a színészei – Bana mellett például Daniel Craig, Geoffrey Rush, Michel Lonsdale és Mathieu Kassovitz – minden tőlük telhetőt megtettek a produkció sikere érdekében.

Még a München előtt készült, de csak 2007-ben került a mozikba a Szerencse dolga című vígjáték, melyben Eric partnere Drew Barrymore volt. A film főhőse, Huck Cheever (Bana) profi pókerjátékos, aki a pókervilágversenyre készül, noha ott rég nem látott apja, a kétszeres bajnok (Robert Duvall) lehet az egyik ellenfele. A Romulus, My Father (2007) újra egy ausztrál film, amelynek köszönhetően Bana ismét megkapta a legjobb színésznek járó díjat az Ausztrál Filmintézettől. A történet egy házaspárról (Bana és Franka Potente) szól, akik emberfeletti küzdelmet folytatnak fiuk, Raimond felneveléséért. 2008-ban mutatták be A másik Boleyn lány című történelmi drámát, amelyben Eric a híres angol királyt, VIII. Henriket formálta meg. Partnernői olyan hírességek, mint Natalie Portman, Scarlett Johansson és Kristin Scott Thomas. A színész 2008-ban több filmben is dolgozott: Az időutazó felesége (The Time Traveler's Wife) romantikus dráma egy chicagói könyvtárosról, akit egy különleges gén időutazásra tesz alkalmassá, és itt Rachel McAdams a társa. A népszerű sci-fi sorozat, a Star Trek soron következő mozifilmjében Bana negatív szerepet játszik. Az előkészületi fázisban lévő Factor X egy 2005-ben elfogott sorozatgyilkos utáni nyomozásról szól: a tettes 1974 és 1991 között számos embert megölt Kansasban.

Magánélet

[szerkesztés]

Eric 1995-ben, a sikeres Full Frontal időszakában eljegyezte Rebecca Gleesont, a Seven Network újságíróját, aki Ausztrália főbírája, Murray Gleeson lánya. 1997-ben házasodtak össze, miután Bana elvitte a lányt az Amerikai Egyesült Államokba. Az utazást a Cleo Magazine-tól nyerte, ahol az előző esztendőben „Az év agglegényé”-nek választották. A házaspárnak két gyermeke született: Klaus (1999 augusztusában) és Sophia (2002 áprilisában).[9] Kisfia születése óta a színész évente csak egy filmet vállal, hogy minél több időt tölthessen családjával melbourne-i otthonukban.

Eric nagy rajongója az autóversenyeknek, és számos ausztrál versenyen részt vett már. 14 évesen abba akarta hagyni a tanulást, hogy autószerelő lehessen. Apja azonban meggyőzte arról, hogy fejezze be a tanulmányait, és óva intette attól, hogy hobbiját válassza hivatásául. Eric 15 évesen vette első autóját, egy 1973-as XB Ford Falcont 1100 ausztrál dollárért. E kocsival vett részt a Targa Tasmania autóversenyen, amely egy hétig tartott Tasmánia szigetén. 1994-ben egy Porsche 944-est vásárolt, amellyel benevezett az Australia's Porsche Challenge nevű versenyre. 2007. április 21-én karambolozott az 1974-es XB Ford Falcon kocsijával a Targa Tasmania rallyn, de szerencsére sem ő, sem az utasa nem sérült meg. Az autóversenyzés mellett az ausztrál labdarúgásnak is lelkes támogatója. Ez a rajongása gyerekkorából ered, amikor egyszer a keresztapja ajándékként elvitte őt kedvenc csapata, a St. Kilda Football Club mérkőzésére.

Filmográfia

[szerkesztés]
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[10] Rendező
1997 én házam, az én váram, AzAz én házam, az én váram The Castle Con Petropolous Seder Gábor Rob Sitch
2000 Chopper – A kegyetlen Chopper Mark "Chopper" Read Kőszegi Ákos Andrew Dominik
2001 Sólyom végveszélyben, AA Sólyom végveszélyben Black Hawk Down Norm "Hoot" Gibson őrmester Stohl András Ridley Scott
2002 aranyrög, AzAz aranyrög The Nugget Lotto Bill Bennett
2003 Hulk The Hulk Bruce Banner / Hulk Fesztbaum Béla Ang Lee
Némó nyomában Finding Nemo Pöröly (hangja) Forgács Gábor Andrew Stanton
2004 Trója Troy Hektór László Zsolt Wolfgang Petersen
2005 München Munich Avner Kaufman Stohl András Steven Spielberg
Szatory Dávid
2007 Szerencse dolga Lucky You Huck Cheever László Zsolt Curtis Hanson
Romulus, az apám Romulus, My Father Romulus Gaita Láng Balázs Richard Roxburgh
2008 másik Boleyn lány, AA másik Boleyn lány The Other Boleyn Girl VIII. Henrik László Zsolt Justin Chadwick
2009 Mary és Max Mary and Max Damien Popodopolous (hangja) Varga Gábor Adam Elliot
Én és a verdám (dokumentumfilm)[11] Love the Beast önmaga Eric Bana
időutazó felesége, AzAz időutazó felesége The Time Traveler's Wife Henry DeTamble László Zsolt Robert Schwentke
Ki nevet a végén? Funny People Clarke Czvetkó Sándor Judd Apatow
Star Trek Star Trek Nero László Zsolt J. J. Abrams
2011 Hanna – Gyilkos természet Hanna Erik Heller László Zsolt Joe Wright
2012 Kelepce Deadfall Addison Széles Tamás Stefan Ruzowitzky
2013 Behálózva Closed Circuit Martin Vickers Dányi Krisztián John Crowley
túlélő, AA túlélő Lone Survivor Erik S. Kristensen Anger Zsolt Peter Berg
2014 Távozz tőlem, Sátán! Deliver Us from Evil Ralph Sarchie Bozsó Péter Scott Derrickson
2016 Viharlovagok The Finest Hours Daniel Cluff Viczián Ottó Craig Gillespie
Hírhajhászok Special Correspondents Frank Bonneville Ricky Gervais
Egy eltitkolt élet The Secret Scripture Dr. William Grene László Zsolt Jim Sheridan
2017 Arthur király – A kard legendája King Arthur: Legend of the Sword Uther Pendragon László Zsolt Guy Ritchie
The Forgiven Piet Blomfeld Roland Joffé
2021 Aszály The Dry Aaron Falk Mészáros Béla Robert Connolly
Irány a vadon! Back to the Outback Chaz Hunt (hangja) Miller Zoltán Clare Knight
Harry Cripps
2022 Chip és Dale: A Csipet Csapat Chip 'n Dale: Rescue Rangers Kvarg Lipót (hangja) Dézsy Szabó Gábor Akiva Schaffer

Televízió

[szerkesztés]
Eric Bana 2007-ben
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1993–1997 Full Frontal több szerep 88 epizód
1996–1997 The Eric Bana Show Live több szerep 17 epizód
1999–2000 Szentek kórháza All Saints Rob Biletsky 3 epizód
2000–2001 Something in the Air Joe Sabatini 202 epizód
2007 Kath és Kim Kath & Kim önmaga 1 epizód
2009 Csúcsmodellek Top Gear önmaga 1 epizód
2018 The Joel McHale Show with Joel McHale önmaga 1 epizód
Aljas John Dirty John John Meehan főszereplő (8 epizód)

Videójátékok

[szerkesztés]
Év Cím Szinkronszerep
2003 Hulk Bruce Banner

Fontosabb díjak és jelölések

[szerkesztés]

Az Ausztrál Filmintézet díjai

[szerkesztés]
 • 2000 díj Chopper (AFI-díj a legjobb férfi főszereplőnek)
 • 2006 jelölés München (Nemzetközi díj a legjobb színésznek)
 • 2007 jelölés Szerencse dolga (Nemzetközi díj a legjobb színésznek)
 • 2007 díj Romolus, My Father (AFI-díj a legjobb férfi főszereplőnek)
 • 2007 díj News Limited Readers' Choice Award

Ausztrál Filmkritikusok Díja

[szerkesztés]
 • 2001 díj Chopper (legjobb színész)
 • 2008 jelölés Romolus, My Father (legjobb színész)

MTV Movie Awards

[szerkesztés]

Stockholmi filmfesztivál

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 5. Australian Honours Search Facility (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 10.)
 6. Mulatságos érdekesség, hogy maga Mark Brandon „Chopper” Read 2002-ben egy Eric Bana nevű szereplőt játszott a Trójai harcos című vígjátékban. A film két évvel a Trója előtt készült, melyben Bana a legendás trójai harcost, Hektórt alakította.
 7. Magyarországon DVD-n jelent meg.
 8. „… in a comedian named Eric Bana the filmmakers have found, I think, a future star. He has a quality no acting school can teach you and few actors can match. You cannot look away from him” http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20010601/REVIEWS/106010302/1023 Archiválva 2016. január 4-i dátummal a Wayback Machine-ben
 9. Eric Bana facts for kids. Kiddle.co. (Hozzáférés: 2020. május 15.)
 10. Eric Bana - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. április 21.)
 11. filmrendező és producer

További információk

[szerkesztés]
Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Eric Bana témájú médiaállományokat.