Az ember, aki nappal aludt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az ember, aki nappal aludt
2003-as magyar film
Rendező Szabó László
Producer Ozorai András
Műfaj krimi, szatíra
Forgatókönyvíró Szabó László
Főszerepben Cserhalmi György
Székely B. Miklós
Bubik István
Ujlaki Dénes
Zene Victor Máté
Operatőr Kurucz Sándor
Vágó Kabdebó Katalin
Lemhényi Réka
Fodor Lili
Jelmeztervező Breckl János
Díszlettervező Molnár Miklós
Sinka András
Rauschenberger János
Gyártás
Gyártó Neurópa Film
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín Magyarország
Játékidő 103 perc
Költségvetés 90 000 000 HUF
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom
BemutatóMagyarország 2003. február (Magyar Filmszemle)
Magyarország 2004. január 15.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az ember, aki nappal aludt 2001 decemberétől 2002 februárjáig forgatott színes, magyar krimi, Szabó László rendezésében, Cserhalmi György főszereplésével.

Történet[szerkesztés]

Sebők Zoltán (Cserhalmi György) átlagos rendőr, aki egy nap szemtanúja lesz egy cserbenhagyásos gázolásnak. A gázoló nyomába ered, aki azonban rálő, és a kocsiját is összetöri, Sebők pedig lábtörést szenved. Főnöke és régi barátja, Rehák Simon ezredes (Bubik István) azonban nem hisz neki, mert Sebőknek nincs tanúja, ráadásul a vérében alkoholt találnak, ezért nyugdíjazzák. Sebők, hogy bebizonyítsa igazát, nyomozásba kezd, és a város legsötétebb helyeire jut el, hogy aztán találkozzon azzal a bűnszövetkezettel, aki el akarja tenni őt láb alól.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

Szabó László a film forgatókönyvét 1990-ben írta meg. Ozorai András gyártásvezető-producer 1992 óta készült filmet csinálni az írásból; megpróbálta francia koprodukcióban tető alá hozni a projektet, ám mivel Szabó nem szerette volna, hogy bármelyik főszerepet francia színész játssza, úgy döntött, kizárólag magyar pénzből készíti el a filmet. Szabó körülbelül abban időben írta ezt a könyvet, amikor az első fegyvercsempészeti botrány volt Magyarországon. A 90 millió forintos költségvetésű film 2001 decemberétől 2002 februárjáig tartott. A stáb és a szereplők szerint mostoha körülmények között zajlottak a munkálatok, ugyanis kevés pénzből kellett forgatniuk, igen rossz körülmények közt. Nagyon kemény tél volt, mínusz 30 fok körüli hideggel. A színészeknek sem volt egyszerű dolguk, de a stáb tagjai szenvedtek a legtöbbet, nekik ugyanis kevés lehetőségük volt elvonulni melegedni. A stáb forgatott a Nyugati térnél, a Rózsadombon, a rákosrendezői pályaudvaron, a nyolcadik kerületi Práter utca környékén, a Fény utcai piacnál, a hetvenes éveket idéző, patinás Batthyányi téri Casanova bárban és a Városligetben, de számos felvétel látható az éjszakai városról, az Erzsébet hídról és a Lánchídról is. A kocsma, ahol Cserhalmi összeverekszik rendőrtársaival, a nyolcadik kerületben áll. Az "Itt a vendég-lő" nevű hely valaha valóban kocsma volt, de mára lehúzták a rolót. A frappáns kocsmanév a díszlettervező, Rauschenberger János "találmánya".

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]