Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le
(The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain)
1995-ös brit film
RendezőChristopher Monger
ProducerSarah Curtis
AlapműIvor Monger története
Műfaj
ForgatókönyvíróChristopher Monger
FőszerepbenHugh Grant
Ian McNeice
Tara Fitzgerald
Colm Meaney
Kenneth Griffith
ZeneStephen Endelman
OperatőrVernon Layton
VágóDavid Martin
JelmeztervezőJanty Yates
DíszlettervezőLiz Griffiths
Gyártás
GyártóMiramax Films
Parallax Pictures
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios
Játékidő99 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Miramax Films
magyar InterCom
Bemutatófrancia 1995. május
USA 1995. május 12.
magyar 1996. január 11.
Korhatár12 III. kategória (NFT/23246/2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le (eredeti cím: The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain) 1995-ben bemutatott brit filmvígjáték, melyet Ifor David Monger és Ivor Monger történetéből Christopher Monger írt és rendezett. A film alapjául az a történet szolgált, amit Christopher Monger a nagyapjától hallott a valós Ffynnon Taf nevű településről és a közelben levő Garth-hegyről.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 1917-ben, az első világháború idején játszódik. Ekkor érkezik két angol térképész, az idősebb Garrad (Ian McNeice), és a fiatalabb Anson (Hugh Grant) egy Walesben található faluba. A helyi Ffynnon Garw nevű hegyet jöttek lemérni. Eredményül az jön ki, hogy alacsonyabb 1000 lábnál, ezért csak domb. A helyiek „kanos” Morgan (Colm Meaney) javaslatának a tiszteletes (Kenneth Griffith) által módosított változata alapján elkezdik a walesi nyelven Ffynnon Garw-t megemelni. Eközben mindent megtesznek, hogy a két angol ottmaradjon.

A munkálatokat nem tudják időben befejezni a tiszteletes halála miatt. Csak napnyugtára lesznek készen, amikor is nem lehet mérni, de másnap a két angol már indulna tovább más tájakra. Anson ottmarad, megvárni a napkeltét Bettyvel (Tara Fitzgerald). Így leméri a hegyet, és az az eredmény születik, hogy 1000 lábnál egy kicsivel magasabb, így tényleg hegy. A történet végén Anson Bettyvel összeházasodik.

A legvégső fordulat az, hogy később újra lemérték, és 1000 lábnál alacsonyabb a Ffynnon Garw. Ekkor már egy másik nemzedék tagjai kezdik el újra magasítani.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Hugh Grant Reginald Anson Stohl András
Ian McNeice George Garrad Bitskey Tibor
Tara Fitzgerald Betty Nyírő Beáta
Colm Meaney Kanos Morgan Csuja Imre
Kenneth Griffith Robert Jones tiszteletes Dobránszky Zoltán
Ieuan Rhys Thomas őrmester Bognár Zsolt

Érdekesség[szerkesztés]

A film egyik érthetetlen poénja az, amikor az angolok autójának szerelése közben a szerelő kivesz egy tárgyat a gépjármű motorjából és azt mondja, „nem tudom ezt angolul hogy hívják, mi walesiül bethyngalw-nak hívjuk”. Ez a szó körülbelül azt jelenti: „mittudomén”.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]