Az éjféli égbolt (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az éjféli égbolt
(The Midnight Sky)
2020-as amerikai film
RendezőGeorge Clooney
Producer
  • Grant Heslov
  • George Clooney
  • Keith Redmon
  • Bard Dorros
  • Cliff Roberts
AlapműAz éjféli égbolt
Műfajsci-fi
ForgatókönyvíróMark L. Smith
Főszerepben
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrMartin Ruhe
VágóStephen Mirrione
Gyártás
Gyártó
  • Smokehouse Pictures
  • Anonymous Content
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Költségvetés100 000 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
  • USA Netflix
  • HUN Netflix
Bemutató
Eredeti adóNetflix
Bevétel62 557 USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az éjféli égbolt (eredeti cím: The Midnight Sky) 2020-ban bemutatott amerikai sci-fi film, amelyet George Clooney rendezett, Lily Brooks-Dalton azonos című regénye alapján.

A forgatókönyvet Mark L. Smith írta. A producerei Grant Heslov, George Clooney, Keith Redmon, Bard Dorros és Cliff Roberts. A főszerepben George Clooney, Felicity Jones, David Oyelowo, Tiffany Boone és Demián Bichir láthatók. A film zeneszerzője Alexandre Desplat. A film gyártója a Smokehouse Pictures és az Anonymous Content, forgalmazója a Netflix.

Amerikában 2020. december 11-étől vetítették a mozikban, majd december 23-án felkerült a Netflixre. Magyarországon 2020. december 23-án mutatta be a Netflix.

Cselekmény[szerkesztés]

Augustine Lofthouse tudós, életét annak szentelte, hogy lakható bolygókat találjon, ahol az emberiség tovább élhet. Kutatása során megismerkedik Jean Sullivannel, majd összejönnek. Amikor Augustine megtudja, hogy Jean terhes, elhagyja a nőt. Néhány évvel később újra találkoznak és a nő elmondja, hogy kislányuk született, de Augustine nem akar találkozni vele.

Harminc évvel később, 2049-ben egy globális katasztrófa elpusztította a Föld lakosságának felét és a nagy mennyiségű sugárzás szerte a világon elterjedt. Lofthouse egy sarkvidéki támaszponton él halálos betegen. Számítógépen űrhajó legénységeit próbálja figyelmeztetni a Föld helyzetéről. Megtalálja Aether legénységét, akik a Jupiter K-23 holdjáról érkeznek vissza, amit Lofthouse fedezett fel. De a legénység elveszítette a kapcsolatot a Földdel. Lofthouse antennája pedig túl gyenge ahhoz, hogy kapcsolatba lépjen velük.

Hirtelen áramszünet következik be a bázison. Amikor Augustine felderiti, hogy mi okozta, találkozik egy fiatal lánnyal, akit Irisnek hívnak. A férfi magával viszi a másik bázisra, ahol erősebb antenna van. A bázisra érve sikerül kapcsolatba lépnie Aether legénységével, de amikor egy aszteroida mezőhöz érnek megszakad a jel.

A kár kijavítása érdekében a terhes űrhajós, Sully és társai, Adewole és Maya megjavítják radart, de egy második aszteroida mező közepetten Maya halálos sérülést szerez. Sully eléri Lofthouse-t, aki azt mondja neki, hogy ne térjenek vissza a Földre, hanem menjenek vissza a K-23-hoz és kezdjenek ott új életet. Aether pilótája, Tom Mitchell nem akar ott új életet kezdeni, de meglátta a Föld légkörének állapotát és megérti, hogy a legénység érdeke, hogy visszatérjen a Jupiter holdjára. Viszont Tom úgy dönt, hogy az egyik kabint használva visszamegy a Földre feleségéhez. Vele tart Sanchez, hogy a Földön temetse el Mayáz.

Sully elmondja Lofthouse-nak, hogy az apja miatt csatlakozott a NASA-hoz. Köszönetet mond Augustine-nek és elmondja hogy a teljes neve Iris Sullivan. Lofthouse azt mondja, hogy már tudta a nevét, mivel fiatal Iris, akit látott, hallucináció volt. Augustine elmondja Sully-nak, hogy büszke arra, hogy végre megismerhette a lányát. Majd visszatértek K-23-as bolygóra. Augustine pedig kimegy a bázisból és meghal.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3]
Dr. Augustine Lofthouse George Clooney Szabó Sipos Barnabás
Augustine fiatalon Ethan Peck
Dr. Iris "Sully" Sullivan Felicity Jones Csuha Bori
Iris fiatalon Caoilinn Springall Bak Julianna
Adewole parancsnok David Oyelowo Varga Gábor
Maya Tiffany Boone Mikecz Estilla
Sanchez Demián Bichir Fillár István
Tom Mitchell Kyle Chandler Czvetkó Sándor
Jean Sullivan Sophie Rundle Kereki Anna
Mason Mosley Tim Russ Papucsek Vilmos
Mitchell felesége Miriam Shor Bertalan Ágnes
Őrjöngő nő Lilja Nótt Þórarinsdóttir Lipcsey Colini Borbála
Idős nő Hanna María Karlsdóttir Téglás Judit
Katona Atli Oskar Fjalarsson Mechle Christian
Mitchell fia Edan Hayhurst Tóth Márk
Mitchell fia Jamie Schneider Mayer Marcell
További magyar hangok
Boldog Emese, Czifra Krisztina, Fehérváry Márton, Gyurin Zsolt, Hám Bertalan, Hermann Lilla, Horváth-Töreki Gergely, Laudon Andrea, Mayer Szonja, Mentes Júlia, Nádorfi Krisztina, Németh Attila István, Törköly Levente

Gyártás[szerkesztés]

A filmet 2019 júniusában jelentették be, George Clooney rendezésével. és főszereplésével. A forgatás 2019 októberben kezdődött.[4] Felicity Jones 2019 júliusban csatlakozott a stábhoz.[5] Időközben Jones teherbe esett, ezért Clooney úgy döntött, hogy átírja karakterét.[6] Kyle Chandler és David Oyelowo augusztusban csatlakozott a stábhoz.[7] Tiffany Boone és Caoilinn Springall októberben csatlakozott.[8] 2019 novemberében Demián Bichir csatlakozott a filmhez.[9] 2020 januárjában jelentették be, hogy Sophie Rundle, Ethan Peck, Tim Russ és Miriam Shor is szerepelnek benne.[10]

A film 2019. október 21-én kezdődött meg Angliában és 2020. február 7-én ért véget Izlandon.[11]

A filmet Arri Alexa 65 kamerákkal forgatták azzal a szándékkal, hogy az IMAX mozikban vetítsék, de a koronavírus-járvány miatt ez nem fordult elő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thompson, Anne: George Clooney’s ‘The Midnight Sky’ Could Bring Netflix to the Oscars — Here’s Why. Deadline Hollywood , 2020. december 7. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  2. The Midnight Sky (2020). Box Office Mojo. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  3. Az éjféli égbolt - a magyar hangok” (Hozzáférés: 2021. január 16.) 
  4. N'Duka, Amanda: George Clooney To Direct & Star In Film Adaptation Of 'Good Morning, Midnight' Novel For Netflix. Deadline Hollywood , 2019. június 24. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  5. Felicity Jones Joins George Clooney Netflix 'Good Morning, Midnight' Film Adaptation. Deadline Hollywood , 2019. július 9. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  6. Brace Yourself for George Clooney’s Apocalyptic The Midnight Sky”, Vanity Fair, 2020. szeptember 25. (Hozzáférés: 2021. január 16.) (amerikai angol nyelvű) 
  7. N'Duka, Amanda: Kyle Chandler Joins George Clooney & Felicity Jones In Clooney-Helmed Post-Apocalyptic Netflix Film. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 14. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  8. Galuppo, Mia: Tiffany Boone Joins George Clooney's 'Good Morning, Midnight' Adaptation. The Hollywood Reporter , 2019. október 3. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  9. Kroll, Justin: Demian Bichir to Join George Clooney in 'Good Morning, Midnight' Adaptation (EXCLUSIVE). Variety , 2019. november 8. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  10. Galuppo, Mia: George Clooney's 'Good Morning, Midnight' Adaptation Adds Ethan Peck, Sophie Rundle. The Hollywood Reporter , 2019. augusztus 20. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)
  11. Aether. Production List . [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 16.)

További információk[szerkesztés]