Ugrás a tartalomhoz

A hatalom árnyékában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hatalom árnyékában
(The Ides of March)
2011-es amerikai film
RendezőGeorge Clooney
ProducerGeorge Clooney
Grant Heslov
Brian Oliver
Stephen Pevner
Executive:
Leonardo DiCaprio
AlapműFarragut North
Műfaj
ForgatókönyvíróGeorge Clooney
Grant Heslov
Beau Willimon
FőszerepbenRyan Gosling
George Clooney
Philip Seymour Hoffman
Paul Giamatti
Evan Rachel Wood
Marisa Tomei
Jeffrey Wright
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrFédon Papamihaíl
VágóStephen Mirrione
JelmeztervezőLouise Frogley
Gyártás
Gyártó
  • Smokehouse Pictures
  • Appian Way Productions
  • Exclusive Media
  • Cross Creek Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Költségvetés12, 5 millió amerikai dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2011. október 7.
Magyarország 2012. január 26.
Korhatár16 III. kategória (F/11755/J)
Bevétel76,3 millió amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A hatalom árnyékában témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A hatalom árnyékában (eredeti cím: The Ides of March, am. Március idusa) 2011-ben bemutatott amerikai politikai bűnügyi film, melynek rendezője, forgatókönyve, producere és főszereplője George Clooney. A forgatókönyv Beau Willimon Farragut North című dráma alapján készült. Egyéb fontosabb szerepekben Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright és Evan Rachel Wood tűnik fel.

A 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nyitó filmje volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Stephen Meyers (Ryan Gosling) a fiatal idealista kampánystratéga, és főnöke, az idősebb és sokat tapasztalt Paul Zara (Philip Seymour Hoffman) tanácsadóként segíti Mike Morris-nak (George Clooney), Pennsylvania állam társadalmi reformokat ígérő demokrata kormányzójának a munkáját. A fiatalabbik tanácsadó hisz a jó politikában, a társadalom javíthatóságában, ezért csatlakozott a kormányzó csapatához, az idősebbik viszont csak egy kemény munkának tekinti a politika hátterében folytatott, marketingen és információs hadviselésen alapuló versenyt.

Éppen Ohio-ban kampányolnak, hogy megnyerjék a demokrata párti elnökjelöltségért folyó helyi előválasztást. Már csak két jelölt maradt: Morris kormányzó és ellenfele, az arkansasi szenátor, Ted Pullman, akinek kampányfőnöke Tom Duffy (Paul Giamatti). Mindkét tábor már kiesett és nem túl szimpatikus észak-carolinai demokrata szenátor, Franklin Thompson (Jeffrey Wright) döntő támogatását szeretné megszerezni, aki 356 kongresszusi küldött felett rendelkezik. Meyers kapcsolatot létesít egy fiatal gyakornoklánnyal, Molly-val (Evan Rachel Wood).

Meyerst váratlanul beszélgetésre hívja Duffy. A fiatal tanácsadó eleget tesz a meghívásnak, amit először eltitkol főnöke elől, majd később mégis bevallja neki. Közben Meyers rájön, hogy Mollynak nem csak ő a szeretője, hanem a kormányzó is. Molly teherbe esett a kormányzótól, és emiatt abortuszra ment. Meyers munkájában növekednek a gondok: Ida (Marisa Tomei), az újságírónő is beszámol a sajtóban a titkos találkozásról. Zara bizalomvesztés miatt kirúgja állásából Meyers-t: szerinte az ellenfél kampányfőnökével való titkos találkozó hűtlenségre és megbízhatatlanságra vall. Duffy is elzárkózik attól, hogy munkát adjon neki, és bevallja, hogy eleve a zavarkeltés volt a célja a meghívással. Közben Molly öngyilkos lett, mert azt hitte, hogy Meyers az elbocsátása miatti bosszúból feldobja a történetét a sajtónak.

Meyers viszont inkább megzsarolja a kormányzót, mondván, ha napvilágra kerül a gyakornoklánnyal való szexuális kapcsolata, akkor nem fogja megnyerni a demokrata előválasztást, ami szerinte a republikánus jelölt népszerűtlensége miatt gyakorlatilag már az elnöki székért folyik. A hallgatásért cserébe volt főnöke, Zara menesztését és annak kampányfőnöki helyét követeli. A kormányzó belemegy az alkuba: Meyers megkapja az állást és megszerzi Thompson szenátor – és delegátusai – támogatását is azzal, hogy a leendő kormányban egy miniszteri széket ígér neki. A film végén Meyers az immár biztosra vehető győzelem tudatában készül egy újabb kampányrendezvényre, de a sikernek az erkölcsi elvek feladása és egy lány halála volt az ára – mind Meyers, mind a kormányzó esetében.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Ryan Gosling Stephen Meyers Zámbori Soma
George Clooney Mike Morris kormányzó Mihályi Győző
Philip Seymour Hoffman Paul Zara Földi Tamás
Evan Rachel Wood Molly Bogdányi Titanilla
Paul Giamatti Tom Duffy Kerekes József
Marisa Tomei Ida Horowicz Németh Borbála
Jeffrey Wright Thompson szenátor Sótonyi Gábor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hatalom árnyékában - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 29.)

További információk[szerkesztés]