Ugrás a tartalomhoz

Azálea (növényfaj)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Azálea
Rózsaszín virágú azálea
Rózsaszín virágú azálea
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Osztály: Kétszikűek (Mangnoliopsida)
Csoport: Asteridae
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Hangafélék (Ericaceae)
Alcsalád: Hangaformák (Ericoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rododendronok (Rhodoreae)
Nemzetség: Rododendron (Rhododendron)
Faj: R. simsii
Tudományos név
Rhododendron simsii
Planch. 1854[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Azálea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Azálea témájú médiaállományokat és Azálea témájú kategóriát.

Fehér virágú azálea

A rododendron nemzetség Tsutsusi alnemzetségének Tsutsusi fajcsoportjába tartozó azálea (Rhododendron simsii) leggazdagabban virágzó szobanövényeink egyike.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Élénk színű, de kevéssé illatos virágai a hosszúkás, kissé szőrözött lomblevelek fölé emelkednek. Eredeti élőhelyén (Kína, Tajvan) piros a virágja, de a kertészek nemesítő munkájának eredményeként a bíborvöröstől a fehérig már mindenféle változata kapható.

Életmódja, tartása[szerkesztés]

A hervadt virágokat mielőbb el kell távolítani a bokorról. Az elvirágzott növényt hűvös, de világos helyen kell tartani, és úgy táplálni. A meleget nagyon rosszul tűri: túlfűtött helyiségben elpotyogtatja virágait és leveleit, majd elpusztul. Leginkább a 8–15 °C közötti hőmérséklet az optimális számára. Mivel a párás környezetet szereti, amíg virágzik, célszerű naponta permetezni – de túl nedves és hideg környezetben könnyen rothad.

Nyáron tarthatjuk a szabadban, például erkélyen is, de vigyázzunk arra, hogy tűző nap ne érje: leginkább a félárnyékot kedveli. Mivel nem fagyálló, ősszel mindenképpen be kell költöztetni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba meleghez.

Csak savanyú kémhatású földben él meg. A meszet nagyon rosszul tűri. Már a csapvíz mésztartalma is súlyosan károsíthatja, ezért a legjobb esővízzel öntözni. A talaját tartsuk állandóan nedvesen – a legjobb, ha hetente vízbe merítjük a cserepet.

A kultúrában[szerkesztés]

Az azálea Kínában a nőiesség szimbóluma. Erre utal Anchee Min: Vörös azálea – Kína leánya című romantikus regényének címe is. Kínai nevének jelentése kakukkvirág: ezt abból a Szecsuan tartományban élő hiedelemből eredeztetik, miszerint az azálea az örökké síró kakukk vércseppjeiből sarjad. Másik kínai neve yanzhichu, azaz „juhkergítő”, mivel ha a juhok megeszik, tántorognak, majd elhullanak tőle.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A taxon a Tropicos adatbázisban. Tropicos. (Hozzáférés: 2014. augusztus 26.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]