Astrid Lindgren-emlékdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Astrid Lindgren-emlékdíj (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (svédül))
A 2010-es díjátadó ünnepség
A 2010-es díjátadó ünnepség
Díjazottgyermek-és ifjúsági irodalom terén kiemelkedőt alkotó(k)
Szervezet nevesvéd kormány
NévadóAstrid Lindgren
Alapítás éve2002
Ország Svédország
Díjátadás
Első díjátadás2003-ban
Legutóbbi díjátadás2023. március 7.
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Astrid Lindgren-emlékdíj témájú médiaállományokat.

Az Astrid Lindgren-emlékdíj (angolul: Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA, svédül: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díja. A svéd kormány hozta létre a szervezetet 2002-ben Astrid Lindgren svéd író halála évében, tiszteletére. A díjat évente ítélik oda ötmillió SEK mellett, amely hozzávetőleg 540 000 eurónak felel meg.[1] Egy évben egy vagy több ember is részesülhet a kitüntetésben, nyelvre vagy kultúrára való tekintet nélkül. A nyertest egy nemzetközi döntőbizottság határozza meg, az általuk előre meghatározott jelöltek közül.

A díjról[szerkesztés]

Az Astrid Lindgren-emlékdíjat olyan szerzők, illusztrátorok, narrátorok és/vagy olvasást támogató személyek kaphatják, akiknek munkája tükrözi Astrid Lindgren szellemiségét. A díjat azért hozták létre, hogy fokozza a gyermek- és ifjúsági irodalom iránti érdeklődést és támogassa a gyermekek kultúrához való jogait globális szinten.

Az emlékdíjat a Svéd Kulturális Tanács (Statens Kulturråd(wd)) felügyeli. Odaítélésében minden évben olyan zsűri dönt, amely tagjait a szerint válogatják, hogy nemzetközi szinten kompetensek legyenek és átfogják az érintett területeket: gyermek- és ifjúsági irodalom, az olvasás támogatása, népszerűsítése és a gyermekjogok. Így a 12 tagú zsűriben találhatóak írók, irodalomkritikusok és irodalomkutatók, illusztrátorok és könyvtárak igazgatói, tulajdonosai, illetve további egy fő, aki képviseli Astrid Lindgren családját.

Azért, hogy a választás minél szélesebb perspektívából történjen, minden évben a zsűri által világszerte – legkésőbb az előző év decemberéig jelentkezett és – jóváhagyott nemzeti szervezetek és intézmények terjeszthetnek föl jelölteket, akik névsorát és a döntéshez szükséges információkat – hiszen díjazáskor az egész életművet veszik figyelembe – minden évben legkésőbb május 15-éig kell a svéd kancelláriának megküldeniük, de a zsűri is javasolhat egyéni jelölteket. A listát októberben hozzák nyilvánosságra a Frankfurti Könyvvásáron. Ezután a következő év márciusában, a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron tartott záró ülés sajtókonferenciáján hirdetik ki, hogy ki nyerte el a díjat, melyet a díjazott – „amikor Svédország a legszebb” – nyár elején, májusban, ünnepélyes keretek között vehet át Stockholmban.

Magyar jelöltje először 2012-ben volt a díjnak Csukás István személyében, akit az IBBY (International Board of Books for Young Readers) magyarországi szervezete jelölt a Magyar Gyermekirodalmi Intézet tanácsadására,[2] akit 2013-ban[3] és 2014-ben is felterjesztettek, az utóbbinál (2015-re) már Marék Veronikával, Tasnádi Istvánnal, valamint a nemzetközi hírű Amerikában élő Bányai István illusztrátorral[4] egyetemben.

Díjazottak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Astrid Lindgren Memorial Award (angolul)
 2. gyermekirodalom.hu Az Astrid Lindgren Emlékdíj listáján Csukás István - 2012. október 12.
 3. alma.se Candidates 2013 Archiválva 2014. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben
 4. Kalas Györgyi: Négy magyar szerzőt is jelöltek egy rangos gyerekirodalmi díjra, index.hu - 2014. október 16
 5. A darkly radiant realism (alma.se Hozzáférés: 2023-03-21)
 6. A svéd Eva Lindström lett 2022 Astrid Lindgren-emlékdíjasa, konyvesmagazin.hu, 2022. március 24.
 7. A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat, konyvesmagazin.hu, 2021. március 30.
 8. Baek Heena är 2020 års pristagare (svéd nyelven). Astrid Lindgren Memorial Award , 2020. március 31. [2020. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 31.)
 9. Flemish author Bart Moeyaert wins 2019 Astrid Lindgren Award (ausztrál angol nyelven). Books+Publishing , 2019. április 3. (Hozzáférés: 2019. április 3.)
 10. (The American author Jacqueline Woodson is the laureate of Astrid Lindgren Memorial Award 2018). [2018. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 28.)
 11. Archivált másolat. [2017. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 5.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Astrid Lindgren Memorial Award
A Wikimédia Commons tartalmaz Astrid Lindgren-emlékdíj témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]