Arthur Golden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arthur Golden
Született1956. december 6. (67 éves)
Chattanooga
Állampolgárságaamerikai
SzüleiRuth Sulzberger Holmberg
Foglalkozása
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Arthur Golden (Chattanooga, 1956. december 6. –) amerikai író, a nagy sikerű Egy gésa emlékiratai című regény írója.

Élete[szerkesztés]

Az Ochs-Sulzberger család tagjaként Arthur Golden Lookout Mountainban (Georgia) nőtt fel, az általános iskolát Tennesseeben végezte, a középiskolai és főiskolai éveit Chattanoogában töltötte, 1974-ben végzett. A Harvard Egyetemen művészettörténetből diplomázott a japán művészetre szakosodva. 1980-ban japán történelemből diplomázott a Columbia Egyetemen és megtanulta a mandarin nyelvet. Miután eltöltött egy nyarat a Pekingi Egyetemen Kínában, Tokióban dolgozott. Később visszatért az Egyesült Államokba és angolból lediplomázott a Bostoni Egyetemen. Jelenleg Brookline-ban (Massachusetts) él. Egy lánya és egy fia született.

Irodalmi munkássága[szerkesztés]

A regényt nagyjából tíz éven át írta Golden, ezalatt háromszor teljesen újraírta az egészet megváltoztatva a regény nézőpontját, míg végül Sayuri szemszögéből mesélve született meg a végleges változat. Számos gésával, köztük Ivaszaki Minekóval készített interjúkat a könyv anyagához.

2001-ben a japán megjelenés után Goldent szerződésszegés és becsületsértés miatt beperelte Ivaszaki.[1] Ennek oka, hogy bár Golden ígéretet tett, hogy Ivaszaki névtelenségben marad, mégis könyve köszönetnyilvánítás fejezetében, illetve több interjújában is megemlítette nevét. Végül 2003-ban Golden kiadója bíróságon kívül megegyezett Minekoval egy nem felfedett pénzösszeg fejében.[2]

Golden regényéből 2005-ben azonos címmel film készült, Zhang Ziyi és Ken Watanabe főszereplésével. Rob Marshall rendező és Steven Spielberg producer készítette a filmet, mely három Oscar-, két BAFTA- és egy Golden Globe-díj mellett számos további jelölést és díjat tudhatott magáénak.[3]

Magyarul[szerkesztés]

  • Egy gésa emlékiratai; ford. Nagy Imre; Trivium, Bp., 1999

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Italie, Hillel: 'Lawsuit of a Geisha' (angol nyelven). Asian Week, 2001. május. [2008. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 19.)
  2. '1997 Arthur Golden: Memoirs of Geisha' (angol nyelven). hanamiweb.com. [2009. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 19.)
  3. 'Memoirs of a Geisha - Awards' (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 19.)

További információk[szerkesztés]