Arnoldi-hasadtfogúmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fissidens arnoldii
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Rend: Fissidentales
Család: Fissidentaceae
Nemzetség: Fissidens
Faj: Arnoldi-hasadtfogúmoha
(F. arnoldii)
Tudományos név
Fissidens arnoldii
R. Ruthe
Szinonimák

Fissidens obtusifolius Wilson

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fissidens arnoldii témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fissidens arnoldii témájú médiaállományokat.

Az Arnoldi-hasadtfogúmoha (Fissidens arnoldii) Magyarországon ritka és védett csúcstermő (akrokarp) lombosmoha faj.

Jellemzői[1][szerkesztés]

A Fissidens arnoldii a vizes, sziklás élőhelyeket kedvelő aprócska növény, de mégis könnyen felismerhető arról, hogy a többi Fissidens-től eltérően a levélcsúcsa lekerekített.

Megjelenése[szerkesztés]

Magányosan vagy kisebb csoportokban élő sötét-, kékeszöld növényke. Kisméretű (max 3.5 mm), 4-5 pár levele van, ahol a csúcsi levelek nagyobbak mint az alsók, gyökerecskéi barna színűek.

A levelek széles lándzsás vagy ovális alakúak, általában 1–2 mm hosszúak. A levélcsúcs lekerekített vagy csak nagyon enyhén, picit csúcsos. A levélszél sima, levélszegély (limbidium) nincs, azonban a spóratok körüli levelek tövénél vannak megnyúlt, hosszúkás sejtek a levél szélén. A többi levélsejt hat- vagy négyszögletesek, vékony sejtfalúak. Az erőteljes levélér a csúcs alatt végződik néhány sejttel.

Kétlaki növény, a sporofiton ritka, de ha megtalálható akkor a toknyél (seta) 1,5-2,5 mm hosszú, pirosas színű. A spóratok 0,4-0,5 mm hosszú ovális, egyenes, a perisztómium fogak finoman papillázottak.

Előfordulás[szerkesztés]

Nedves és bázikus kémhatású aljzatokat kedveli. Patakok, folyók melletti mészkősziklákon, betonon található meg.

Észak-Amerikában gyakori, de Európában ritka faj, szerepel az európai vörös könyvben.[2] Magyarországon a középhegységekben megtalálható, de ritka: Aggteleki-karszt, Börzsöny, Cserhát, Bakony. Így a magyarországi vöröslistás besorolása: veszélyeztetett (VU). Populációi kicsik és az eutrofizáció komoly veszélyeztető tényező.[3] A környező országokban megtalálható, de ott is ritka: Horvátország, Szlovákia, Ukrajna, Románia.

Források[szerkesztés]

  1. Peter Erzberger (2016) The Genus Fissidens (Fissidentaceae, Bryophyta) in Hungary, Studia Bot. hung. 47(1)pp.41-139. [1]
  2. Hodgetts, N. G. (2015): Checklist and country status of European bryophytes – towards a new red list for Europe. – Irish Wildlife Manuals 84: 1–124.
  3. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59 [2] Archiválva 2016. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben

További információk[szerkesztés]