Ara Jeretzian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ara Jeretzian
Született1918. február 23.
Konstantinápoly
Elhunyt2009. december 27. (91 évesen)
Bécs
Állampolgársága
Gyermekeikét gyermek:
Jeretzian Ara
Foglalkozásapatrónus
KitüntetéseiVilág Igaza díj (1981. február 26.)[1]
SablonWikidataSegítség

Ara Jeretzian (Konstantinápoly, 1918. február 23.Budapest, 2009. december 27.) örmény származású kereskedő, a Világ Igaza kitüntetés tulajdonosa.

Isztambulban született (akkori nevén Konstantinápolyban) örmény, keresztény családban. Még kisgyermekkorában Magyarországra költözött szüleivel, ahol felvette a György nevet.

Az 1930-as évek elején csatlakozott egy nyilaskeresztes ifjúsági szervezethez. 1937-38-ban a nyilas párt országos ifjúsági vezetője volt, de 1938-ban kilépett a pártból, mivel nem értett egyet annak erőszakos zsidóellenes politikájával.

1944-ben Budapest VI. kerületének polgári védelmi parancsnokává nevezték ki. A Zrínyi utcában egy a svéd követség védelme alatt álló házban kórházat szervezett. A kórházban ingyen látták el a katonákat és a civileket egyaránt. A kórházban 40 zsidó orvos dolgozott, akiknek Jeretzian szerzett hamis papírokat. Az orvosok családjai is a kórházban laktak. Korábbi nyilas kapcsolatait felhasználva engedélyeket, okmányokat, bélyegzőket hamisított, ezek segítségével pedig orvosi felszereléseket és gyógyszert szerzett be. A kórházban mindenről gondos kimutatást vezettek, ami állítólag annyira imponált a nyilasoknak, hogy annak ellenére sem ellenőrizték a kórházat, hogy a fülükbe jutott olyan pletyka, hogy ott zsidókat bújtatnak. Jeretzian a klinika költségeit saját zsebéből fizette, a felszabadulásig nagyjából 400 zsidó életét mentette meg.

1945-ben a szovjet titkosszolgálat letartóztatta és alaptalannak bizonyult vádakkal fél évig fogva tartotta.

Az általa megmentettek a háborút követően kérték, hogy hivatalosan is ismerjék el hősiességét. Kérésük hiábavaló volt. Az 1960-as évek elején elhagyta Magyarországot és Bécsben telepedett le.

1981. február 26-án a Jad Vasem a Világ Igaza kitüntetést adományozta neki.

Julie Orringer 2010-ben megjelent Láthatatlan híd (The Invisible Bridge) című regényében említést tesz Jeretzianról, és a kórházat a regény eseményeinek egyik színhelyéül választotta.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • A védett ház; Intermix–Patent, Bp.–Ungvár, 1993

Források[szerkesztés]

  1. The Righteous Among the Nations Database (angol nyelven)