Aprite le finestre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aprite le finestre
Adatok
Év 1956-os Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Olaszország Olaszország
Előadó(k) Franca Raimondi
Nyelv olasz
Dalszerző Virgilio Panzuti
Szövegíró Pino Perotti
Karmester Gian Stellari
Dalszöveg diggiloo.net
Eredmények
Döntő nincs adat
Kronológia
Következő Amami se vuoi (1956) ►

Az Aprite le finestre (magyarul: Nyisd ki az ablakokat) egy dal, amely Olaszországot képviselte az 1956-os Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalt Franca Raimondi adta elő olasz nyelven. Ez volt Olaszország első szereplése a versenyen.

Az olasz televízió a Sanremói dalfesztivált alkalmazta nemzeti döntőnek. Az 1956-os versenyen rendhagyó módon mindegyik ország két dallal vett részt. A másik olasz induló Tonina Torrielli Amami se vuoi című dala volt.

A dal a francia sanzonok stílusában íródott, amiben az énekesnő a tavasz kezdetének öröméről énekel, és a vágyról, hogy kinyissa az ablakokat, hogy beengedje a tavaszt. A tavasz a "szerelem fesztiváljaként" van megemlítve a dalban.

A május 24-én rendezett döntőben a fellépési sorrendben hetedikként adták elő, a luxemburgi Michèle Arnaud Ne crois pas című dala után és a holland Corry Brokken Voorgoed voorbij című dala előtt.

Az 1956-os verseny volt az egyetlen, ahol nem tartottak nyílt szavazást, hanem a szavazatok összesítése utána a zsűri elnöke bejelentette, hogy melyik dal végzett az első helyen. Így nem lehet tudni, hogy milyen eredményt ért el a dal a szavazás során, azon kívül, hogy nem nyert.

Külső hivatkozások[szerkesztés]