Andorka Péter (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Andorka Péter
Andorka Péter portréja
Andorka Péter portréja
Életrajzi adatok
Született 1987január 22. (31 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok komolyzene, musical
Aktív évek 2000-napjainkig
Kapcsolódó előadó(k) Misztrál, Dévai Nagy Kamilla, Mihálka György, Nagy Szilvia, Don Bosco zenekar
Hangszer zongora, gitárok
Tevékenység zeneszerző, zenetanár
Kiadók Periferic Records, Ferences rend

Andorka Péter weboldala

Andorka Péter (Budapest, 1987. január 22. –) magyar zeneszerző.

Életrajz[szerkesztés]

1987. január 22-én született Budapesten. 7-21 éves koráig Szentendrén élt, majd az egyetemi évek alatt visszaköltözött Budapestre.

5 éves kora óta tanul zenét. Először ütőhangszereken tanult Balázs Oszkárnál. Szentendrén 10 évig zongorázni tanult a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában Z. Lakos Ágnesnél. Itt írta 1999-ben első zongora-kompozícióját, amellyel az intézmény névadójának, Vujicsics Tihamérnak állít emléket. (Ezzel a darabbal nyerte meg az iskola házi zeneszerző-versenyét.) 2001-2005-ig a szentendrei Ferences Gimnáziumban tanult, ahol számos zenei produkciót hozott létre az iskolai diákjaival. 2006-2007-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán tanult Csemiczky Miklós és Kocsár Miklós zeneszerzőknél. 2007-2013-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Vajda János növendéke volt.

2012 óta óraadó tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2013 óta pedig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola szolfézs-zeneelmélet tanára.

2008-ban vette feleségül Kozáry Ágnest. Esküvőjük egykori alma materük, a szentendrei Ferences Gimnázium falai közt zajlott.

Zeneszerzői munkássága[szerkesztés]

Középfokú tanulmányainak idején készült el első lemeze, az Üzen Március, majd zeneakadémiai évei alatt jelent meg a második, A Rózsalány. Vörös Rébék c. (egyelőre befejezetlen) musicaljének négy jelenete valamint a Hegedű szólószonátája képezte diplomaanyagát. A Vörös Rébék és a Rózsalány is szerepelt a Madách Színház musicalírói pályázatának elődöntőjében 2011-ben és 2013-ban. 2012-ben Tyúk-hús-leves c. énekhangra és ütőhangszerekre írt darabja, mint a Zeneakadémia egyik Svájcba kiküldött új műve, első külföldi bemutatkozását jelentette Bernben. 2013-ban Karácsonyi Kantáta c. darabját adták elő a Magyar Rádió együttesei a Gárdonyi '150 zeneszerzőverseny döntőjén. Első színházi kísérőzenéje 2014-ben készült el Harsányi Zsolt A bolond Ásvayné c. színművéhez (bemutató: Újszínház). 2014-15-ben két gyermekoperát is írt Eger városának. Először a Kék madár (bemutató: Harlekin Bábszínház, szövegkönyv: Szőke Andrea), másodszor a Kis herceg (bemutató: Gárdonyi Géza Színház, szövegkönyv: Zalán Tibor) készült el. 2015-ben Somos Csaba felkérésére írta meg Due preghiere c. nőikarra és basszus szólóra készült darabját. Ugyanebben az évben jelentek meg először művei nyomtatásban az Editio Musica Budapest és a Kontrapunkt Zeneműkiadóknál. Bartos Erika verseire írta meg Kirakós c. gyermekkarát a debreceni XVII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitóhangversenyére (2016).

Andorka Péter alapvetően vokális típusú zeneszerzőnek tartja magát, ezen belül nyitott minden műfajra. Dalai, musicaljei mind erre mutatnak rá, jelentős mennyiségű hangszerelése és átdolgozása is túlnyomórészt énekes darabokra terjed ki.

Kottagrafika[szerkesztés]

2009 óta Andorka Péter kottagrafikusként is ismert a szakmában. Nevéhez több neves megrendelő (EMB, Kontrapunkt, Honvéd Művészegyüttes, Nemzetközi Bartók Béla Kórusverseny) kiadványa kötődik. Több ízben volt már Orbán György, Vajda János, Csemiczky Miklós, Huszár Lajos, Virágh András Gábor vagy a Misztrál együttes kottáinak grafikusa, szerkesztője a szólóművektől egészen az operáig terjedő palettán.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Eddigi jelentősebb művek[szerkesztés]

 • A kis herceg (gyermekopera, 2015)
 • Kirakós (gyermekkar, 2015. Szöveg: Bartos Erika)
 • Szentendre (városi himnusz, 2015)
 • A kék madár (gyermekopera, 2014)
 • Karácsonyi kantáta (2013)
 • Tyúk-hús-leves (2012)
 • Missa brevis "Laudate Eum in cordis" (2012)
 • Sonata per violino solo (2010-2012)
 • Fehér László balladája (kantáta, 2010)
 • Három liturgikus ének (nőikarra, 2009)
 • A Rózsalány (musical, 2007-2009. Szöveg: Hajnal Géza)
 • Üzen Március (rock-kantáta, 2005, átdolgozva: 2014-15)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap