Vujicsics Tihamér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vujicsics Tihamér
Vujicsics Tihamér zeneszerző. Fortepan 13793.jpg
Életrajzi adatok
Született 1929. február 23.
Pomáz
Elhunyt 1975. augusztus 19. (46 évesen)
Damaszkusz
Tevékenység zeneszerző, népzenegyűjtő
IPI-névazonosító 00032327220
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vujicsics Tihamér témájú médiaállományokat.

Vujicsics Tihamér (szerbül: Тихомир Вујичић) (Pomáz, 1929. február 23.Damaszkusz, 1975. augusztus 19.) zeneszerző, népzenegyűjtő.

Életrajza[szerkesztés]

A második világháború után a Nemzeti Zenedében tanult, majd 1948-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára. Itt Veress Sándor és Farkas Ferenc tanítványa volt. Nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után a származása miatt el kellett hagynia az iskolát, és 1949-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult. Ekkor kezdett el foglalkozni a zenegyűjtéssel.

Munkássága[szerkesztés]

A szerb anyanyelvű magyar zeneszerző elsősorban a balkáni népek, így a szerbek népzenéjét gyűjtötte és népszerűsítette Magyarországon (Palóc fantázia, Kalotaszegi concerto, Drágszéli táncok). A téma iránti szeretete és rendkívüli zenei humora egyaránt megmutatkozott számos korabeli rádió- és televíziós műsorban. Mint zeneszerző elsősorban táncjátékokat és filmzenéket írt. Ő írta a Bors és A Tenkes kapitánya című tévésorozat zenéjét is.

Gyűjtött makedón, sokác, albán, perzsa, arab népzenét is. 137 filmzene és egy opera is volt szerzeményei között.[1] Népzenekutatói munkásságának halála után megjelent dokumentuma A magyarországi délszlávok zenei hagyományai. Szabó István Koncert (1961) című feltűnést keltő avantgarde rövidfilmjében a Duna-parton ő szólaltatta meg a zongorát.

A csehszlovák légitársaság Il–62-es gépén Prágából Damaszkuszba utazott, ahol egy máig nem tisztázott repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.[2]

Filmzenéi[szerkesztés]

137 filmzenét szerzett, ezekből néhány:[3]

Emlékezete[szerkesztés]

  • Ma Szentendrén található egy kicsiny tér, rögtön a kékfestő mellett, amely az ő nevét viseli.
  • Nevét viseli a Vujicsics együttes, amely délszláv népzenei hagyományok őrzésében vállal kiemelkedő szerepet.
  • Nevét viseli a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Szentendre Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.[4]

Családja[szerkesztés]

Édesapja, Vujicsics Dusán a magyarországi szerb ortodox egyház vikáriusa volt (Budai Szerb Ortodox Egyházmegye; Magyarországi szerb ortodox egyház). Édesanyja Budimlics Nevenka volt.[5] Testvére Vujicsics D. Sztoján író, irodalomtörténész, műfordító, az MTA Irodalomtörténeti Intézet tagja volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap