Vujicsics Tihamér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vujicsics Tihamér
Vujicsics Tihamér zeneszerző. Fortepan 13793.jpg
Életrajzi adatok
Született 1929. február 23.
Pomáz
Elhunyt 1975. augusztus 19. (46 évesen)
Damaszkusz
Tevékenység zeneszerző, népzenegyűjtő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vujicsics Tihamér témájú médiaállományokat.

Vujicsics Tihamér (szerbül: Тихомир Вујичић) (Pomáz, 1929. február 23.Damaszkusz, 1975. augusztus 19.) zeneszerző, népzenegyűjtő.

Életrajza[szerkesztés]

A második világháború után a Nemzeti Zenedében tanult, majd 1948-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára. Itt Veress Sándor és Farkas Ferenc tanítványa volt. Nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után a származása miatt el kellett hagynia az iskolát, és 1949-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult. Ekkor kezdett el foglalkozni a zenegyűjtéssel.

Munkássága[szerkesztés]

A szerb anyanyelvű magyar zeneszerző elsősorban a balkáni népek, így a szerbek népzenéjét gyűjtötte és népszerűsítette Magyarországon (Palóc fantázia, Kalotaszegi concerto, Drágszéli táncok). A téma iránti szeretete és rendkívüli zenei humora egyaránt megmutatkozott számos korabeli rádió- és televíziós műsorban. Mint zeneszerző elsősorban táncjátékokat és filmzenéket írt. Ő írta a Bors és A Tenkes kapitánya című tévésorozat zenéjét is.

Gyűjtött makedón, sokác, albán, perzsa, arab népzenét is. 137 filmzene és egy opera is volt szerzeményei között.[1] Népzenekutatói munkásságának halála után megjelent dokumentuma A magyarországi délszlávok zenei hagyományai. Szabó István Koncert (1961) című feltűnést keltő avantgarde rövidfilmjében a Duna-parton ő szólaltatta meg a zongorát.

A csehszlovák légitársaság Il–62-es gépén Prágából Damaszkuszba utazott, ahol egy máig nem tisztázott repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.[2]

Filmzenéi[szerkesztés]

137 filmzenét szerzett, ezekből néhány:[3]

Emlékezete[szerkesztés]

  • Ma Szentendrén található egy kicsiny tér, rögtön a kékfestő mellett, amely az ő nevét viseli.
  • Nevét viseli a Vujicsics együttes, amely délszláv népzenei hagyományok őrzésében vállal kiemelkedő szerepet.
  • Nevét viseli a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Szentendre Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.[4]

Családja[szerkesztés]

Édesapja, Vujicsics Dusán a magyarországi szerb ortodox egyház vikáriusa volt (Budai Szerb Ortodox Egyházmegye; Magyarországi szerb ortodox egyház). Édesanyja Budimlics Nevenka volt.[5] Testvére Vujicsics D. Sztoján író, irodalomtörténész, műfordító, az MTA Irodalomtörténeti Intézet tagja volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap