Amaro Pargo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amaro Pargo
Született1678. május 3.[1]
San Cristóbal de La Laguna
Elhunyt1747. október 4. (69 évesen)
San Cristóbal de La Laguna
Állampolgárságaspanyol
Foglalkozása
SírhelyeIglesia de Santo Domingo de Guzmán

Amaro Pargo aláírása
Amaro Pargo aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Amaro Pargo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado, ismertebb nevén Amaro Pargo (San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, 1678.[2] május 3. – San Cristóbal de La Laguna, 1747. október 4.) híres spanyol privatér és kereskedő.

Élete[szerkesztés]

Juan Rodríguez Felipe és Beatriz Tejera Machado fiaként született San Cristóbal de La Lagunában, a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén. Hét testvére volt.

Fiatalkorát befolyásolta a kalózkodás jelenléte és terjedése a Kanári-szigeteken. Egyesek féltek tőle, mások csodálták. A hajóin a Karib-térség ültetvényein használt rabszolgákat is szállította. Nagy vagyont szerzett. Baráti kapcsolatban volt María de León Bello y Delgado (Sor Maria de Jesús) nővérrel, szeretetszolgálatot is végzett és különösen a szegényekkel törődött.[3] Amaro Pargo az apáca sok csodájának is tanúja volt.

Kereskedelmi tevékenysége során privatérként is harcolt. 1725-ben hidalgo nemesi címet kapott Madridban. 1747. október 4-én halt meg San Cristóbal de La Lagunában és a város Szent Domonkos templomában temették.[3] A maga idejében Amaro Pargót spanyol nemzeti hősnek tartották, mert rendkívül sikeresen harcolt a spanyol korona ellenségei ellen; akkora volt a hírneve és a népszerűsége, mint Feketeszakállé vagy Francis Drake-é.[4]

Exhumálás[szerkesztés]

A maradványait exhumálta egy csapat régész a Madridi Autonóm Egyetemből 2013 novemberében annak érdekében, hogy átfogó DNS-vizsgálatot és arcrekonstrukciót tartalmazó tanulmányt készítsenek a kalózról. Az exhumálást a Ubisoft cég finanszírozta az Assassin’s Creed IV: Black Flag videójáték számára azzal az gondolattal, hogy Amaro Pargo lesz az egyik fő karakter a játékban.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://mdc.ulpgc.es/cdm/ref/collection/coloquios/id/1321, 2016. július 12.
  2. El corsario de Dios. Documentos sobre Amaro Rodríguez Felipe (1678-1747), Francisco Javier Macías Martín (ed.), Documentos para la Historia de Canarias, Canarias: Archivo Histórico Provincial de Santa Cruz de Tenerife (2015. április 12.). ISBN 978-84-7947-637-3. Hozzáférés ideje: 2016. június 8. 
  3. a b (spanyolul) El corsario Amaro Pargo, phistoria.net
  4. (spanyolul) El pirata canario Amaro Pargo revive con Assassin´s Creed, La Provincia, 2013. dec. 9.
  5. (spanyolul) Almudena Cruz, Una empresa de videojuegos exhuma los huesos del corsario Amaro Pargo, La Opinión de Tenerife, 2013. nov. 19.