Amaro Pargo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amaro Pargo
Született 1678. május 3.[1]
San Cristóbal de La Laguna
Elhunyt 1747. október 4. (69 évesen)
San Cristóbal de La Laguna
Állampolgársága spanyol
Foglalkozása
Sírhelye Iglesia de Santo Domingo de Guzmán

Amaro Pargo aláírása
Amaro Pargo aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Amaro Pargo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado, ismertebb nevén Amaro Pargo (San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, 1678.[2] május 3. – San Cristóbal de La Laguna, 1747. október 4.) híres spanyol privatér és kereskedő.

Élete[szerkesztés]

Juan Rodríguez Felipe és Beatriz Tejera Machado fiaként született San Cristóbal de La Lagunában, a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén. Hét testvére volt.

Fiatalkorát befolyásolta a kalózkodás jelenléte és terjedése a Kanári-szigeteken. Egyesek féltek tőle, mások csodálták. A hajóin a Karib-térség ültetvényein használt rabszolgákat is szállította. Nagy vagyont szerzett. Baráti kapcsolatban volt María de León Bello y Delgado (Sor Maria de Jesús) nővérrel, szeretetszolgálatot is végzett és különösen a szegényekkel törődött.[3] Amaro Pargo az apáca sok csodájának is tanúja volt.

Kereskedelmi tevékenysége során privatérként is harcolt. 1725-ben hidalgo nemesi címet kapott Madridban. 1747. október 4-én halt meg San Cristóbal de La Lagunában és a város Szent Domonkos templomában temették.[3] A maga idejében Amaro Pargót spanyol nemzeti hősnek tartották, mert rendkívül sikeresen harcolt a spanyol korona ellenségei ellen; akkora volt a hírneve és a népszerűsége, mint Feketeszakállé vagy Francis Drake-é.[4]

Exhumálás[szerkesztés]

A maradványait exhumálta egy csapat régész a Madridi Autonóm Egyetemből 2013 novemberében annak érdekében, hogy átfogó DNS-vizsgálatot és arcrekonstrukciót tartalmazó tanulmányt készítsenek a kalózról. Az exhumálást a Ubisoft cég finanszírozta az Assassin’s Creed IV: Black Flag videójáték számára azzal az gondolattal, hogy Amaro Pargo lesz az egyik fő karakter a játékban.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://mdc.ulpgc.es/cdm/ref/collection/coloquios/id/1321, 2016. július 12.
  2. El corsario de Dios. Documentos sobre Amaro Rodríguez Felipe (1678-1747), Francisco Javier Macías Martín (ed.), Documentos para la Historia de Canarias, Canarias: Archivo Histórico Provincial de Santa Cruz de Tenerife (2015. szeptember 30.). ISBN 978-84-7947-637-3. Hozzáférés ideje: 2016. június 8. 
  3. a b (spanyolul) El corsario Amaro Pargo, phistoria.net
  4. (spanyolul) El pirata canario Amaro Pargo revive con Assassin´s Creed, La Provincia, 2013. dec. 9.
  5. (spanyolul) Almudena Cruz, Una empresa de videojuegos exhuma los huesos del corsario Amaro Pargo, La Opinión de Tenerife, 2013. nov. 19.