Albret Magdolna navarrai királyi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albret Magdolna
Navarrai Magdolna
Navarra Királyság korona várományosa
Madeleine d'Albret/Maddalen Labritekoa/Albretekoa
Uralkodási ideje
1494. március 29. 1501. október 14.
ElődjeFoix János
UtódjaAlbret Anna
Életrajzi adatok
UralkodóházAlbret-ház
Született1494. március 29.
Pamplona/Olite
Elhunyt1504. május (10 évesen)
Medina del Campo
ÉdesapjaIII. (Albret) János navarrai király iure uxoris (1477–1516)
ÉdesanyjaI. (Foix) Katalin navarrai királynő suo iure (1470–1517)
Testvére(i)
SablonWikidataSegítség

Albret Magdolna (Pamplona/Olite, 1494. március 29.Medina del Campo, 1504 május), franciául: Madeleine d'Albret de Navarre, spanyolul: Magdalena de Albret de Navarra, baszkul: Maddalen Labritekoa/Albretekoa/Nafarroakoa, okcitánul: Magdalena de Labrit, infanta de Navarra, katalánul: Magdalena Albret de Navarra, latinul: Magdalena Albretanae/Navarrae, navarrai királyi hercegnő (infánsnő), a navarrai korona várományosa (második a trónöröklési sorban). Ifjabb Albret Izabella nővére, III. Johanna navarrai királynő nagynénje és IV. Henrik francia király nagynagynénje,[1] valamint idősebb Albret Izabella candale-i grófné, Cesare Borgia és Candale-i Anna magyar királyné unokahúga. Az Albret-ház tagja. Nevét az anyai nagyanyja, Valois Magdolna, Navarra régensnője és legfőbb úrnője után kapta, aki a keresztanyja is lett.

Élete[szerkesztés]

1494. március 29-én szombaton született Pamplonában,[2] de más forrás szerint Olitében.[3] A szülés az anyja számára nehéz volt.[4] III. (Albret) János navarrai király iure uxoris (a felesége jogán) és I. (Foix) Katalin navarrai királynő suo iure (a saját jogán) másodszülött gyermeke és a korona várományosa, azaz a második a trónöröklési sorban, valamint II. Henrik navarrai király nővére. Édesanyja már hat hónapos terhes volt Magdolnával,[4] mikor a férjével együtt megkoronázták őket 1494. január 12-én a pamplonai Szűz Mária Székesegyházban. Magdolna volt a navarrai királyi pár másodszülöttje, de az első olyan gyermeke, aki már a Navarrai Királyság fővárosában, Pamplonában láthatta meg a napvilágot,[5] hiszen ez idáig a 10 évig tartó polgárháborúban nem tehették be a lábukat a királyság székhelyére egészen 1493 végéig. Magdolnát két nappal később, március 31-én hétfőn keresztelték meg a pamplonai koronázó katedrálisban, a Szűz Mária Székesegyházban,[4] ahol a szüleit két és fél hónappal korábban megkoronázták. Katalin királynő itineráriuma (tartózkodási helyeit összefoglaló mű) szerint azonban az uralkodónő csak 1494. február 3-áig volt Pamplonában, és a lánya szülésekor már Olitében tartózkodott.[6] Keresztszülei a nagyszülei voltak. Keresztanyja az anyai nagyanyja, Valois Magdolna, Navarra régensnője és legfőbb úrnője, aki után a nevét is kapta a kétnapos újszülött. Keresztapja pedig az apai nagyapja, I. Alain, Albret ura volt.[4]

Már egyéves korában a politikai csatározások középpontjába került, hiszen az 1495. március 4-én megkötött és március 26-án ratifikált pamplonai szerződés értelmében a katolikus királyi pár, I. Izabella kasztíliai királynő és II. Ferdinánd aragóniai király udvarába küldték túsznak.[2] A kasztíliai királyi udvarban, Medina del Campó-ban a családjától elszakadva hunyt el tízévesen 1504 májusában,[2] hat hónappal Katolikus Izabella királynő halála előtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magdolna azonban már az ő születésük előtt meghalt.
  2. a b c Lásd Anthony (1931: 11).
  3. Lásd Cawley és Marek.
  4. a b c d Lásd Anthony (1931: 22).
  5. Lásd Anthony (1931: 11 és 22).
  6. Lásd Adot Lerga (1999: 481–482).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Cawley, Charles: Navarre (angol nyelven). Foundation for Medieval Genealogy. (Hozzáférés: 2019. március 27.)
  • Madeleine d'Albret (francia nyelven). Geneanet. (Hozzáférés: 2019. március 27.)
  • Marek, Miroslav: The family of d'Albret (angol nyelven). Euweb. (Hozzáférés: 2019. március 27.)