Albret János vianai herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albret János
Navarrai János
Navarrai Királyság (Alsó-Navarra) trónörököse
Juan de Albret/Joanes Labritekoa
Uralkodási ideje
1530. július 15. (körül) 1530. december 25.
ElődjeAlbret Johanna
UtódjaAlbret Johanna
Viana hercege
Juan de Albret/Joanes Labritekoa
Uralkodási ideje
1530. július 15. (körül) 1530. december 25.
ElődjeAlbret Henrik
UtódjaBourbon Henrik
Életrajzi adatok
UralkodóházAlbret-ház
Született1530. július 15. (körül)
Blois
Elhunyt1530. december 25. (0 évesen)
Alençon
NyughelyeMiasszonyunk-templom, Alençon
1530. december 26.
ÉdesapjaII. (Albret) Henrik navarrai király (1503–1555)
ÉdesanyjaAngoulême-i Margit francia királyi hercegnő (1492–1549)
Testvére(i)III. Johanna navarrai királynő
SablonWikidataSegítség

Albret János (Blois, 1530. július 15. (körül) – Alençon, 1530. december 25.), franciául: Jean d'Albret, spanyolul: Juan de Albret, baszkul: Joanes Labritekoa, okcitánul: Joan de Labrit, infant de Navarra, katalánul: Joan Albret, latinul: Ioannes Albretanae/Navarrae, navarrai királyi herceg (infáns), a Navarrai Királyság (Alsó-Navarra) trónörököse, Viana hercege. Albret Izabella rohani algrófné és I. Ferenc francia király unokaöccse, valamint IV. Henrik francia király nagybátyja. Az Albret-ház tagja.

Élete[szerkesztés]

1530. július 15-én vagy akörül született Blois-ban.[1] II. (Albret) Henrik navarrai királynak és Angoulême-i Margit francia királyi hercegnőnek, I. Ferenc francia király nővérének az egyetlen fia, valamint a későbbi III. Johanna navarrai királynő öccse. Szülei 1527. január 27-én házasodtak össze, és az ekkor 35. évébe lépő gyermektelen özvegy Margit a nála 11 évvel fiatalabb II. Henrik navarrai király felesége lett, aki politikailag ugyan nagyon előnyös házasságot kötött a francia király nővérével, de az utódlás szempontjából többszörösen bizonytalan volt – bár minden esetben az, de mivel Margit eddig meddőnek bizonyult, amiért a középkorban mindig a nőt hibáztatták, ezért egy 30 feletti nőt már „öregnek” tartottak a gyerekszüléshez, ha addig még egyszer sem esett teherbe – hogy születik-e majd egyáltalán gyermeke Henriknek.[2] Margit azonban ezúttal már termékenynek bizonyult. Második esküvője után hamarosan teherbe is esett, és a következő évben 36 évesen megszülte első gyermekét, Johannát, egy egészséges kislányt, aki apja utóda lett III. Johanna néven, miután az 1530. július 15-én (vagy akörül) született egyetlen fia, János öt hónappal később, 1530. december 25-én, karácsony napján meghalt Alençonban, és földi maradványait egy nappal később, december 26-án az alençoni Miasszonyunk-templomban helyezték örök nyugalomra.[1]

Alakja az irodalomban[szerkesztés]

Édesanyja az általa írt művében, a Heptameronban megemlíti a fia születését. „Élt Amboise városában egy öszvérgazda, aki a navarrai királyasszonyt, Ferenc királynak, e néven elsőnek, nővérét szolgálta; a Királyasszony Blois-ban tartózkodott, ahol fiúgyermeket szült; ugyanoda ment ez az öszvérgazda is, hogy felvegye negyedévi járandóságát; a felesége pedig Amboise-ban maradt, ahol a hídon túl lakott.”[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lásd Anthony (1931: 12).
  2. Mivel Henriknek ekkoriban öt élő testvére volt és közülük egy öccse is, és a többségük már nagykorú volt, továbbá mivel Navarrában a nők is örökölhették a trónt, így nem okozott volna utódlási gondot, ha Henriknek mégsem születik gyermeke.
  3. Navarrai Margit. Heptameron, fordította: Antal László, versfordítás: Lothár László, illusztrálta: Würtz Ádám (magyar nyelven), Budapest: Magyar Helikon–Európa (1969). Hozzáférés ideje: 2019. február 7. 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Cawley, Charles: Navarre (angol nyelven). Foundation for Medieval Genealogy. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
  • Jean d'Albret (francia nyelven). Geneanet. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
  • Marek, Miroslav: The family of d'Albret (angol nyelven). Euweb. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
Előző
Albret Johanna
Navarra trónörököse
1530 – 1530
Következő
Albret Johanna
Előző
Albret Henrik
Viana hercege
1530 – 1530
Következő
Bourbon Henrik