Aigner László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aigner László
Született1901. szeptember 14.
Érsekújvár
Elhunyt1999. március 29. (97 évesen)
Waltham, Massachusetts, Egyesült Államok
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaújságíró, fotóriporter, fotóművész, festő, grafikus
KitüntetéseiMűvészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja (1986)

SablonWikidataSegítség

Aigner László (külföldön: Lucien Aigner, Ladislas Aigner; Érsekújvár, 1901. szeptember 14. – Waltham, Massachusetts, Egyesült Államok, 1999. március 29.[2]) újságíró, fotóriporter, fotóművész, festő, grafikus.

Egyes források Aczél Lajos mellett őt sejtik a Louis Lucien Rogger írói álnév mögött.[3] Más források csak A halálkabin című regény vonatkozásában, amelyből 1936-ban A rejtélyes utas (The Princess Comes Across) címmel hollywoodi film készült Carole Lombard és Fred MacMurray főszereplésével Zukor Adolf Paramount Stúdiójánál. De lehetséges, hogy csupán a regények franciára fordításában vett részt.[4]

Élete[szerkesztés]

A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg jogászdoktori fokozatát 1924-ben, majd újságíróként, fotóriporterként az Est lapoknál helyezkedett el. Fotói a Pesti Napló képes mellékletében és a Színházi Életben jelentek meg.

Még Berlinben találkozott először Aczél Lajossal, akivel 1931?-ben Párizsban alapították meg az Aral sajtóügynökséget (Aral Press Service). 1927[5]-1939 között élt Párizsban, ahol James Abbe asszisztense volt és az Est-lapokat, 1928-tól a London General Press-t is tudósította. Fotómellékletei a köznapi életben megszokott technikával és stílusban készültek, amivel nagy ismertséget, népszerűséget szerzett. Híressé vált képe volt az épp tüsszenteni készülő Mussoliniről készült fotója 1935-ből, vagy pár évvel később Einsteinről készült portréfotói. Képei olyan neves francia, német és angol képes magazinokban, lapokban jelentek meg mint a Vu, L’Illustration, Münchener Illustrierte Presse, Weekly Illustrated, Lilliput, Picture Post.

1941-ben[6] a nácik elől menekülve az Egyesült Államokban, New Yorkban telepedett le, ahol 1948-ig a Look, The New York Times, Newsweek és a Time Magazin külső munkatársa, fotóriportere, 1947-1953[7] között az Amerika Hangja francia osztályának hangjátékrendezője volt. 1954-1976[8] között portréműterme volt Great Barringtonban.

Gyermekkorától érdeklődött a fényképészet iránt. Első fényképét 1910-ben készítette. Ennek ellenére csak 1967-ben[9] szerezte meg hivatásos fotográfus diplomáját az indianai Winona Schoolban (Winona School of Professional Photographer Certificate).

1970-ben a George Eastman House (A Kodak alapító tulajdonosának, George Eastman életét bemutató múzeum) munkatársai dolgozták fel archívumát. 1996-ban Lucien Aigner Múzeum nyílt egykori műtermében képeiből, negatívjaiból, dokumentumaiból, személyes tárgyaiból és gépeiből.

Munkái olyan nagy és híres gyűjteményekben is megtalálhatók, mint a Metropolitan Művészeti Múzeum, a Modern Művészeti Múzeum, a Smithsonian, a new york-i Nemzetközi Fotográfiai Központ, a londoni Viktória és Albert Múzeum, vagy a párizsi Francia Nemzeti Könyvtár gyűjteménye.

Család, rokonság[szerkesztés]

Öccse a bőr divatárú gyáros Etienne Aigner. Unokahúga Patricia Bonnet.

Dokumentumfilmjei[szerkesztés]

  • 1968 – Hong Kong Breakthrough
  • 1972 – Paintings for Halloween

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • 1936 – Leica-díj (Leica Award)
  • 1941 – New York Art Director Award
  • 1973 – a Professional Photographers of America örökös tagja
  • 1975 – a National Endowment for the Arts ösztöndíja.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
  2. Petőfi Irodalmi Múzeum: március 31.
  3. A források többségében a regényeket kizárólag Aczél Lajosnak tulajdonítják. Holott az írói álnév kettős keresztneve a Lajos és László keresztnév francia változata. Fordítóként pedig Aczél családnevéből és Aigner keresztnevéből összeállítva Aczél László lett feltüntetve.
  4. Kálai szerint a regények francia változatai nem követik szöveghűen a magyar kiadásokat.
  5. Kincses szerint: 1926-tól
  6. Petőfi Irodalmi Múzeum: 1939-ben
  7. Kincses szerint 1947-1955-ig volt az Amerika Hangja rádió munkatársa bemondó és szerkesztőként.
  8. Kincses szerint: 1977-ig
  9. Kincses szerint: 1971-ben