A vad bolygó (rajzfilm)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vad bolygó
(La planète sauvage)
1973-as francia animációs film
Rendező René Laloux
Producer Simon Damiani
Andre Valio-Cavaglione
Alapmű Oms en série
Műfaj
 • sci-fi film
 • filmadaptáció
Forgatókönyvíró René Laloux
Roland Topor
Stefan Wul (regény)
Főszerepben
 • Alain Goraguer
 • Dick Elliott
 • Claude Joseph
 • Éric Baugin
 • Gérard Hernandez
 • Hubert de Lapparent
 • Jacques Ruisseau
 • Jean Topart
 • Jean Valmont
 • Philippe Ogouz
 • Yves Barsacq
Zene Alain Goraguer
Operatőr Dick Elliott
Vágó Dick Elliott
Rich Harrison
Díszlettervező Roland Topor
Gyártás
Gyártó Films Armorial
Service de la Recherche ORTF
Ceskoslovensky Filmexport
Ország Franciaország
Nyelv francia
Játékidő 72 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Franciaország Argos Films
Bemutató Franciaország 1973. december 6.
1976. április 22. (magyar feliratos)
Díj(ak) 1973-as cannes-i filmfesztivál - zsűri különdíja
További információk

A vad bolygó (francia címén La Planète sauvage, angol címén: Fantastic Planet) egy 1973-ban készült sci-fi rajzfilm, René Laloux rendezésében. A film nemzetközi – francia és csehszlovák – koprodukció eredménye, amerikai forgalmazóval. Az 1973-as cannes-i filmfesztiválon[1] megnyerte a zsűri különdíját. A forgatókönyv – melyet 1974-ben Nebula-díjra jelöltek – Stefan Wul, francia író Oms on Série c. regényén alapul.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film egy olyan alternatív jövőt ábrázol, amelyben az emberi lényeket „Om”-oknak nevezik (francia nyelven ez egy szójáték: hommes = emberek). A helyszín a „Draag”'-ok bolygója, „Ygam”', ahol a Draagok háziállatként tartják az Omokat (nyakörvvel). A Draagok egy idegen faj; formára emberszerűek, de nagyjából százszor nagyobbak náluk, a bőrük színe kék, legyezőszerű fülük van és hatalmas, kidülledő piros szemük. A Draagok ezen kívül sokkal tovább élnek, mint az emberi lények – a Draagoknál egy hét egy emberi évnek felel meg. Néhány Omot befognak háziállatnak; a többieket pedig, akik vadon élnek, bizonyos időközönként kiirtják. A Draagok barbár bánásmódja az Omokkal ironikus kontrasztban van magas műszaki és szellemi fejlettségükkel.

A történet azzal kezdődik, hogy egy nőstény Om rohan karján egy bébivel, miközben hátra-hátra pillant, mintha üldöznék. Hirtelen egy hatalmas kéz nyúl felé és megakadályozza, hogy továbbhaladjon. A durva játék következtében végül az Om nő meghal. Egy fiatal, Tiwa nevű Draag „fogadja örökbe” az elárvult Om kisfiút, el is nevezi Terr-nek, és elkezdi betanítani háziállatnak, ami egy bevált gyakorlat a bolygójukon. A további történéseket Terr meséli el, aki felnő és kiokosodik Tiwa mellett, például részt vesz a Draagok különös meditatív oktató rituáléin. Terr így megismeri a Draag kultúrát: a Draagok egyfolytában meditálnak és a tudatukat buborékokba zárva küldik szerte-széjjel a bolygón és azon túl. A testüket eltorzítják egy különös rituálé során, amit „Imaginációnak” neveznek; fajuk kollektív tudásához a „mentális indukciós készülékekkel” férnek hozzá, amit fejhallgatóként a fejükre tesznek, ennek segítségével őrzik meg a tudást a jövő generációinak. Bár a bolygót sok fura lény lakja, a Draagok látszólag elszigetelten, békében élnek.
Terr később megszökik foglyulejtőitől, ellop egy fejhallgatót, majd csatlakozik egy vadonélő Om hordához. A fejhallgató segítségével a többi Om is megszerzi a Draag tudást.
Amikor a Draagok meg akarják fékezni a vadonélő Omok elszaporodását, amit ők „Om-talanításnak” neveznek, az Omok elmenekülnek és új várost építenek fel. A Draag tudás segítségével magasabb technikai fejlettséget érnek el, és sikerül létrehozniuk egy rakétát, amivel elrepülnek a vad bolygóra, ahol fény derül a Draagok meditációjának titkára.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fantastic Planet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

 1. A fesztivál honlapja: [1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]