A nagy likvidátor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nagy likvidátor
(Other People's Money)
1991-es amerikai film
Alternatív cím: A furfangos részvényes
RendezőNorman Jewison
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneDavid Newman
OperatőrHaskell Wexler
Vágó
  • Lou Lombardo
  • Michael Pacek
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínConnecticut
Játékidő101 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1991
Korhatár12 II. kategória (F/1176/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A nagy likvidátor vagy A furfangos részvényes[1] (eredeti cím: Other People's Money) 1991-ben bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték-dráma, melyet Norman Jewison rendezett. A forgatókönyvet Alvin Sargent írta, Jerry Sterner 1989-es Other People's Money című színdarabja alapján.[2] A főbb szerepekben Danny DeVito, Gregory Peck és Penelope Ann Miller látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1991. október 18-án mutatták be, vegyes kritikai fogadtatás mellett.

Cselekmény[szerkesztés]

Lawrence „Larry, a Likvidátor” Garfield Wall Street-i tőzsdecápa, aki csődközeli állapotba került cégek felvásárlásából és feldarabolásából gazdagodott meg. Legújabb projektje a New England Drót és Kábel nevű cég megkaparintása, ám a cégvezető Andrew „Jorgy” Jorgenson nem könnyíti meg a dolgát. Jorgy segítségül felfogadja mostohalányát, a rámenős New York-i ügyvéd Kate-t, de a helyzetet bonyolítja, hogy Larry vonzódni kezd a nőhöz.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[3] 2. szinkron[1]
Danny DeVito Lawrence „Larry, a Likvidátor” Garfield Balázs Péter Kerekes József
Gregory Peck Andrew „Jorgy” Jorgenson Szabó Sándor Gruber Hugó
Penelope Ann Miller Kate Sullivan Orosz Helga Mezei Kitty
Piper Laurie Bea Sullivan Géczy Dorottya
Dean Jones Bill Coles Varga T. József Kőszegi Ákos
R. D. Call Arthur Gesztesi Károly
Mo Gaffney Harriet
Tom Aldredge Ozzie

A film készítése[szerkesztés]

A film alapjául Jerry Sterner 1989-es Other People's Money című díjnyertes színdarabja szolgált. Sterner 325 ezer dollárért és százalékos részesedésért adta el a megfilmesítés jogát. Dustin Hoffman és Michelle Pfeiffer neve is felmerült, mint lehetséges főszereplő, de Hoffman a Billy Bathgate forgatása miatt nem volt elérhető. Így Danny DeVito lett a férfi főszereplő, Pfeiffer helyett pedig Penelope Ann Miller kapta a női főszerepet.[2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film átlagos, illetve közömbös kritikai fogadtatásra talált.[2] Roger Ebert azonban négyből három csillagra értékelte a filmet, melyet „nagyon viccesnek, ugyanakkor borzasztóan érdekesnek” is tartott. A film befejezését mégis bírálta: „Nem tetszett a legutolsó jelenet. Egy olyan hollywoodi stúdió által hozzábiggyesztettnek, legyártottnak és kiagyaltnak érződött, mely reflexszerű módon próbál mindenáron mosolygós befejezést biztosítani – ami nem illett a film szellemiségéhez. Négycsillagos film, de a végső, döntő fontosságú jelenetben célt téveszt, ezért veszít fél csillagot”.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A nagy likvidátor (2. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  2. a b c Other People's Money (angol nyelven). AFI Catalog. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  3. A nagy likvidátor (1. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  4. Ebert, Roger: Other People's Money movie review (1991) | Roger Ebert (angol nyelven). RogerEbert.com, 1991. október 18. (Hozzáférés: 2024. január 22.) „I didn’t like the very last scene… It felt tacked on, manufactured, concocted out of a Hollywood studio’s knee-jerk need to provide a smileyface ending that was not in the spirit of the film. “Other People’s Money” is a four-star movie that loses its way in the last, crucial scene, and for that it loses half a star.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Other People's Money című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]