A megtorló (film, 2004)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A megtorló
(The Punisher)
2004-es amerikai film reboot

RendezőJonathan Hensleigh
ProducerGale Anne Hurd
Avi Arad
Vezető producerStan Lee
Kevin Feige
John H. Starke
Alapmű
  • The Punisher: Year One
  • The Punisher
Műfaj
ForgatókönyvíróJonathan Hensleigh
Michael France
Főszerepben
ZeneCarlo Siliotto
OperatőrConrad W. Hall
VágóSteven Kemper
JelmeztervezőLisa Tomczeszyn
DíszlettervezőCasey Hallenbeck
Gyártás
GyártóMarvel Enterprises
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínFlorida
Puerto Rico
Játékidő124 perc
Költségvetés33 millió amerikai dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2004. április 16.
Magyarország 2004. július 29.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel54,7 millió amerikai dollár[1]
Kronológia
KövetkezőA Megtorló – Háborús övezet
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A megtorló témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A megtorló (eredeti címén: The Punisher) 2004-ben bemutatott amerikai akciófilm, melyet Jonathan Hensleigh rendezett. A történet alapjául a Marvel Comics hasonló című képregénysorozata szolgált. A főbb szerepekben Thomas Jane, John Travolta, Will Patton, Ben Foster, John Pinette és Rebecca Romijn látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2004. április 16-án, Magyarországon július 29-én mutatták be a mozikban. A film nagyrészt negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól.

2008-ban készült el egy újabb Megtorló-film, A Megtorló – Háborús övezet címmel, teljesen új szereplőkkel, mely történetében sem kapcsolódik a 2004-es filmhez.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy illegális csempészakció a floridai Tampa Bayben Otto Krieg fegyverkereskedő és Bobby Saint halálához vezet, utóbbi a maffiavezér Howard Saint fia. Krieg halálát azonban csak megrendezték: ő nem más, mint a FBI ügynök és Delta Force veterán Frank Castle, akinek ez volt az utolsó akciója, mielőtt visszavonulna. Fia halálhírére a felbőszült Saint minden információt tudni akar Kriegről és korrupt ügynököktől hozzáférést kap Castle titkos aktáihoz. Elrendeli Castle megölését, melyet a visszavonult ügynök családi összejövetelére időzítenek, de Saint felesége, Livia azt akarja, hogy az egész családdal végezzenek. Saint emberei, köztük a maffiavezér legjobb barátja, Quentin Glass és Bobby ikertestvére, John lemészárolják a családot, Castle feleségével és fiával együtt – halála előtt Castle apja még végezni tud pár támadóval. John agyonlövi Castle-t és sorsára hagyja. A férfi túléli a merényletet és egy helyi halász talál rá, aki segít neki felépülnie.

Saint befolyása és hatalma miatt a rendőrség és az FBI lezárja a gyilkossági aktát. Castle beköltözik egy elhagyatott bérházba, három különc lakó – Dave, Dömpi és Joan – új szomszédjaként és elkezdi megtorló akcióját Sainték ellen. Mickey Duka, Saint egyik embere segítőjéül szegődik és információkat ad át a maffiacsaládról. Castle megfigyelés alá veszi őket és egyebek mellett rájön, hogy Glass eltitkolja homoszexualitását. Az ex-ügynök megtámadja Saint illegális üzleti vállalkozásait, szabotálva kubai bűntársaikkal kötött egyezségüket.

Felfedezve, hogy Castle még él, Saint bérgyilkosokat küld annak megölésére. Először a gitáros Harry Heck, majd egy gigászi erejű orosz óriás tör Castle életére, de ő ádáz küzdelemben mindkettőjükkel végez. Lakótársai ellátják a sebesült férfit és nem hajlandók kiadni őt Saint embereinek, még azután sem, hogy azok megkínozzák Dave-t. Távozásuk után Castle előjön rejtekhelyéből és megöli a gengszterek őrszemként hátrahagyott társát.

Mickey segítségével Castle névtelen zsarolóként találkozókat beszél meg Glass-szal és úgy mozgatja a szálakat (például parkolójegyekkel és Livia ellopott fülbevalójával, melyet elhelyez Glass lakásában), hogy Saint azt higgye, felesége a háta mögött titkos viszonyt folytat legjobb barátjával. Dühében Saint halálra késeli mit sem sejtő barátját, a férje viselkedését szintén nem értő Liviát pedig egy vonat elé hajítja.

Castle megtámadja Sainték klubját és lemészárolja a maffiafőnök embereit, köztük fiát, Johnt is. A sebesült Saint elmenekül, Castle a nyomába ered és pisztolypárbajban lelövi. A haldokló Saintnek bevallja, hogy Glass és Livia ártatlan volt, Saint csupán Castle intrikáinak köszönhetően ölte meg őket, ok nélkül. Ezután Saintet egy autóhoz kötözi és a többi parkoló autóval együtt felrobbantja.

Hazatérve Castle öngyilkosságra készül, de látomása támad feleségéről és úgy dönt, tovább harcol a bűn ellen. Pénzt hagy volt lakótársainak, megköszönve segítségüket, majd a film végén egy narrációban megfogadja, hogy a Megtorlóként szembe száll a bűnözőkkel és mindannyiójukkal végezni fog.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Thomas Jane Frank Castle / A megtorló László Zsolt
John Travolta Howard Saint Csankó Zoltán
Will Patton Quentin Glass Barbinek Péter
Laura Harring Livia Saint Nyakó Júlia
James Carpinello Bobby Saint / John Saint Jánosi Dávid
Eddie Jemison Mickey Duka Kassai Károly
Samantha Mathis Maria Castle, Frank felesége Orosz Anna
Marcus Johns Will Castle, Frank fia Penke Bence
Roy Scheider Frank Castle, Sr., Frank apja Áron László
John Pinette Dömbi Elek Ferenc
Ben Foster Piercinges Dave Simonyi Balázs
Rebecca Romijn Joan Orosz Helga

Fogadtatás[szerkesztés]

A megtorló negatív kritikák kapott. A Metacritic oldalán a film értékelése 33% a 100-ból, amely 36 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a filmet 29%-ra értékelték, 167 kritika alapján.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Punisher (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2022. január 9.)
  2. A megtorló - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. január 9.)
  3. The Punisher. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. december 29.)
  4. The Punisher. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. december 29.)

További információk[szerkesztés]