A mag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mag
(The Core)
2003-as amerikai–brit film
RendezőJon Amiel
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Rogers
Főszerepben
ZeneChristopher Young
OperatőrJohn Lindley
VágóTerry Rawlings
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő137 perc
Költségvetés73 498 611 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2003
  • 2003. április 3. (Németország)[1]
  • 2003. április 18. (Svédország)[2]
  • 2003. április 28. (Amerikai Egyesült Államok)[3]
Korhatár
  • USA PG-13
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel60 000 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A mag (eredeti címén The Core) 2003-ban bemutatott amerikai sci-fi katasztrófafilm. A történet egy küldetést követ nyomon a Föld középpontjába, ahol egy csapat tudós megpróbálja nukleáris robbantások útján újraindítani a Föld magjának mozgását, elkerülve ezzel a bolygó pusztulását. A filmet Jon Amiel rendezte, főszereplői Aaron Eckhart, Hilary Swank, Delroy Lindo, Stanley Tucci, Tchéky Karyo, Bruce Greenwood, DJ Qualls és Alfre Woodard. A filmzenét Christopher Young szerezte. Bemutatója az Egyesült Államokban 2003. március 28-án volt, a magyar premierre 2003. április 17-én került sor.

Cselekmény[szerkesztés]

A geofizikus dr. Joshua Keyes (Aaron Eckhart), valamint két tudós, dr. Serge Leveque (Tchéky Karyo) és dr. Conrad Zimsky (Stanley Tucci) felfedezik, hogy instabillá vált a Föld mágneses mezője, melynek következtében a világ számos pontján természeti katasztrófák történnek. Rájönnek, hogy a Föld magjának keringése leállt, ez pedig azt jelenteni, hogy néhány éven belül teljesen eltűnik a mágneses mező, és a bolygó felszínét szétégeti a Nap sugárzása. A három tudós kidolgoz egy tervet, melynek lényege, hogy nukleáris töltetek felrobbantásával újra beindítanák a mag mozgását. A terv kivitelezésében segítségükre van dr. Ed „Braz” Brazzelton (Delroy Lindo), aki unobtainiumból (a magyar változatban Párjanincsium) tervezett egy hajót, a Vergilius-t, amely elbírja a Föld belsejének hőjét és nyomását, és képes gyorsan áthatolni a felsőbb rétegeken. A hajó építése azonnal megkezdődik, a projekthez pedig csatlakozik a NASA két embere, az Endeavour űrrepülőgép pilótái, Robert Iverson parancsnok (Bruce Greenwood) és Rebecca „Beck” Childs őrnagy (Hilary Swank), valamint a felszínről segíti őket a hacker Theodore Donald „Rat” Finch (DJ Qualls), akinek feladata, hogy az internetről eltüntesse a pánikkeltő információkat az eseményekkel kapcsolatban.

A küldetés a Mariana-árokban indul útjára, ahonnan továbbhaladva a csapat 700 mérföldes mélységben véletlenül belefúr egy üres geódába, ami tönkreteszi a fúrólézereket és lávafolyamokat zúdít rájuk. A csapatnak sikerül megjavítania a lézereket, ám Iverson meghal, miután átfúródik a sisakján egy lezuhanó kristályszilánk. Nem sokkal a továbbindulás után egy óriási gyémánt felsérti az utolsó rekesz burkolatát, ezért a nyomás elkezdi összenyomni a rekeszt. Leveque feláldozza magát a nukleáris indítókódok megmentésének érdekében.

Eközben a felszínen pánik tör ki az emberek között, miután szuperviharok és ultraibolya-sugárnyalábok elpusztítják San Franciscót és Rómát. Finch felfedez egy titkos programot, a DESTINI-projektet, amely a kormány másodlagos terve arra az esetre, ha a Vergilius akciója kudarcba fulladna. Finch közli az információkat Keyes-szel, aki rájön, hogy Zimsky volt az egyik vezetője a projektnek, amely a földrengésekkel kísérletezett volna, ám az első kísérletük leállította a Föld magját. Zimski szerint a kormány újból megpróbálja bevetni a DESTINI-t, amelynek Keyes szerint katasztrofális következményei lennének, ezért megkéri Finchet hogy hackelje meg a rendszert, így időt nyerve számukra.

A Vergilius eléri a külső magot, ahol felfedezik, hogy annak anyaga sokkal hígabb a vártnál, így nem fog működni a tervük. Kidolgoznak egy, a Ripple-effektuson alapuló tervet, mely szerint a bombák egymástól bizonyos távolságra történő egymás utáni felrobbantása láncreakciót indíthat el, amely elég lehet a mag beindításához. A hajót azonban úgy tervezték, hogy ne tudja ledobni magáról a sértetlen rekeszeket, így az egyik embernek a megmaradt csapatból fel kell áldoznia magát, hogy aktiválni tudja a leválasztó kapcsolót, amely extrém hőségnek van kitéve, így nem lehet túlélni. Childs nem vesz részt a sorshúzásban (mivel a hajót csak ő tudja vezetni), így a három férfi közül kerülne ki a „szerencsés”, Brazzleton azonban önként vállalkozik, mivel a hajó az ő alkotása.

Keyes és Zimsky sietve aktiválják a nukleáris tölteteket, Zimsky azonban bennragad az egyik leválasztandó kabinban és áldozatul esik a robbanásoknak. A hajó nukleáris hajtóművét is segítségül véve (amely miatt a jármű hajtás nélkül marad) Keyesék beindítják a láncreakciót, amely elindítja a mag forgását, és továbblöki őket. A két túlélő rájön, hogy a hajó unobtainium borítását, és az arra nehezedő nyomást és hőt felhasználva elég energiát generálhatnak, hogy visszajussanak a felszínre. Ez meg is történik, áttörik az óceán padlóját, és a vízben ragadnak, mert nem működnek a kommunikációs rendszerek. Egy gyenge radarjelet aktiválni tudnak, amely odavonz egy bálnacsapatot, így Finch be tudja mérni a helyüket a bálnák éneke alapján, és kimentik őket. Egy héttel a küldetés után Finch nyilvánosságra hozza a küldetés részleteit és a résztvevőket.

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész[4] Magyar hang[5]
Dr. Josh Keyes Aaron Eckhart Viczián Ottó
Rebecca Childs őrnagy Hilary Swank Nagy-Kálózy Eszter
Dr. Ed "Braz" Brazzleton Delroy Lindo Vass Gábor
Dr. Conrad Zimsky Stanley Tucci Kulka János
Theodore Donald „Patkány” Finch DJ Qualls Breyer Zoltán
Thomas Purcell tábornok Richard Jenkins Kristóf Tibor
Dr. Serge Leveque Tchéky Karyo Csuja Imre
Robert Iverson parancsnok Bruce Greenwood Széles Tamás
Dr. Talma Stickley Alfre Woodard Kocsis Mariann
Dave Perry Christopher Shyer Csík Csaba Krisztián

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikai fogadtatásban részesült, gyártási költségeit sem igazán tudta visszahozni.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Core című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]