A királyért és a hazáért (Sanctuary – Génrejtek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A királyért és a hazáért
Sanctuary – Génrejtek
3. évad, 8. epizód
Eredeti címFor King and Country
VendégszereplőIan Tracey (Adam)
Jonathon Young (Nikola Tesla)
Peter Wingfield (Dr. James Watson)
Vincent Gale (Nigel Griffin)
ÍróJames Thorpe
RendezőLee Wilson
Első sugárzás2010. december 3.
Első sugárzás Magyarországon2011. június 3.
Kronológia
ElőzőÁrulás
KövetkezőÖnbíráskodás
A Sanctuary – Génrejtek epizódjainak listája

A királyért és a hazáért (For King and Country) a Sanctuary – Génrejtek című kanadai sci-fi-fantasy televíziós sorozat harmadik évadjának nyolcadik epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

Az előző epizód során visszatért és megsebesült Jekyll és Hyde énjét hordozó Adam Worth-öt Dr. Magnus és társai a Menedékbe viszik. Bár sérüléseit Helen ellátja, a férfi állapota egyre romlik, szervei felmondják a szolgálatot. Amikor magához tér, a csapat próbálja megtudni tőle, honnan tud a mini város hologramjáról.

Adam a 19. században került az Ötök ismeretségi körébe, mikor az ősi vámpír vérrel való kísérleteiket folytatták. Azonban a társaság nem fogadta be maguk közé.

Közben Nikola információi alapján Helen Kambodzsában rábukkan az eddig halottnak hitt John Druittra. A férfi nagyon rossz állapotban van, a Szellemjárás című epizód végén magába fogadott energialény gonoszságát Tesla segítségével próbálta legyőzni, de sikertelenül.

Henry és Nikola Adam felszereléseit vizsgálják, Will pedig próbál közelebb jutni a szkizofrén férfihoz, azonban gonoszabbik énje nem túl bőbeszédű. Amikor sikerül Adamnak átvenni az irányítást a test fölött, elmeséli Willnek, hogy Helen nem segített lányán, mikor az leukémiában szenvedett, hiába próbálta Adam a titkos kísérletek eredményeit kérni tőle. Lánya haláláért így Helent hibáztatta és ekkor uralkodott el agyán a dühödt énje. A valóságban azonban Helen és Dr. Watson a végsőkig próbált segíteni a lányon. Nem sokkal később az angol király az ország miniszterelnökén keresztül - aki sokat tudott az Ötök létezéséről - megkérte Helent, hogy társaival kapja el Adam-et, mert ellopott egy komoly mérgező anyagot és őrültsége veszélyezteti az országot. A csapat kezdetben elutasította az ajánlatot, azonban a miniszterelnök zsarolás formájában büntetlenséget és anyagi támogatást ajánlott cserébe segítségükért, így kénytelenek voltak ráállni. Adam a búvóhelyén egy ciánvegyületet akart a város gázhálózatába juttatni, amit Magnuséknak sikerült megakadályozni, de Adam továbbra is fenyegetést jelentett. Miután Helen megsebesítette, a férfi egy szakadékba ugrott. Druitt teleportációs képessége segítségével utána ment, és pénzért cserébe elengedte őt a víz sodrásában meghalni. Azonban a víz egy föld alatti rejtekhelyre sodorta, ahonnan segítséget kapott és meggyógyították, és hatalmas titkokba avatták be.

A vizsgálatok során kiderül, hogy Helen élete is veszélyben van. Az Adam-mel folytatott harc során olyan mértékű sugárzás érte, mely miatt csak hetei vannak hátra, ha nem találnak ellenszert. Adam elárulja, hogy az ő és Helen állapotára is van gyógymód, ám ahhoz el kell jutniuk a Föld belsejébe, amit a hologram mutatott. Helen nem hajlandó átadni neki azonban a térképet. Tesla ekkor váratlanul azzal áll elő, hogy a Menedék vezetőjének fizikai vagy szellemi betegsége esetén az már nem hozhat döntéseket, és a hatalmat Will kezébe helyezi.

Fogadtatás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]