Tempus (Sanctuary – Génrejtek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tempus
Sanctuary – Génrejtek
4. évad, 1. epizód
Eredeti címTempus
VendégszereplőIan Tracey (Adam Worth)
Peter Wingfield (Dr. James Watson)
Margot Berner (Imogene Worth)
ÍróDamian Kindler
RendezőMartin Wood
Első sugárzás2011. október 7.
Kronológia
ElőzőA sötétségbe
KövetkezőUprising
A Sanctuary – Génrejtek epizódjainak listája

A Tempus a Sanctuary – Génrejtek című kanadai sci-fi-fantasy televíziós sorozat negyedik évadjának első epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

A 3. évad záró epizódjának végén Adam Worth sikeresen megnyitotta a kaput az időutazáshoz, visszatért 1898-ba, hogy lányát, Imogene-t megmenthesse a haláltól. Helen Magnus követi őt, üldözése közben azonban ráomlik egy épület és Helen a rendőrségre kerül. Dr. James Watson hozza ki onnan, majd miután Watson rájön Magnus valódi kilétére, együtt igyekeznek Worth nyomára jutni. A férfi azonban máris változtatott a jövőn. Mivel a gyógyszer, amit magával hozott, megsérült, elrabolta lányát kórházi ágyáról, hogy pénzt szerezzen a gyógykezeléséhez.

Bár Helen igyekszik nem változtatni a történelmen, találkozik néhány korabeli ismerőseivel, Druittal, Rugólábú Jackkel, melyek mind hatással lehetnek a jövőre. Worthnek sikerül lányát meggyógyítani, de addigra Magnus rájuk talál. Újabb üldözés következik London utcáin, mely során Adam lövése célt téveszt, és egy épület faláról omladék zuhan a lányára, aki belehal a balesetbe. Magnus lelövi a jövőbeli Adamet, a korabeli Adam pedig a helyszínre érkezve Magnust hibáztatja lánya haláláért.

Miután a jövőbeli Adam összes nyomát sikerül eltakarítani, Helen - mivel nincs helye 1898-ban - az öngyilkosság gondolatával játszik. Watson azonban azt javasolja neki, vonuljon el a világtól, ahol nem kerülhet kapcsolatban a kor embereivel, majd csatlakozzon be saját idővonalába 113 évvel később, pont amikor elhagyta azt.

Forgatás[szerkesztés]

A 13 epizódos negyedik évadot 2011 elején rendelte meg a SyFy.[1] A 2011. október 7-én bemutatott első részben Dr. Will Zimmerman (Robin Dunne) és Kate Freelander (Agam Darshi) nem szerepelnek. Az évad bevezető képsoraiban a főcímzene alatt pedig csak Helen Magnus (Amanda Tapping), Will, Henry (Ryan Robbins) és Nagyfiú (Christopher Heyerdahl) látható a főszereplők között.

Tapping szerint egy rövidebb évad elkészítése célszerűbb, mint a 20 epizódos évadoké. Állítása szerint a stábnak öt hete volt az egész évad előkészítésére, ami annyira kevés, hogy hosszabb évad esetén őrültekházába kerültek volna a végére.[2] Robin Dunne azt nyilatkozta, ő rendezi az évad hatodik részét. Ammanda Tapping arról is beszélt, hogy a 4. évadban még folytatódik az üregesföldi történet, és hogy Helen Magnusszal romantikus események történnek majd.[2] A 2011-es San Diegó-i Comic-Con International találkozón elárulták, hogy az évad során egy zenei epizódra is sor kerül.[3] Egy interjú szerint a visszavonult WWE pankrátor, Edge, aki a 3. évad végén szerepelt, szintén feltűnik az új évadban, de arról nem derült ki további információ, hogy mikor és milyen szerepben.[4][5]

Fogadtatás[szerkesztés]

A TV by the Numbers nézettségi adatai szerint az új évad este tíz órakor vetített első epizódjának nézettsége nem volt kiemelkedő. A péntek esti műsorok középmezőnyében foglalt csak helyet 1,38 milliós nézettségével.[6]

Források[szerkesztés]

  1. Sumner, Darren: Syfy renews Sanctuary for fourth season. GateWorld, 2011. január 19. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  2. a b 11 behind-the-scenes secrets about tonight's return of Sanctuary. blastr.com. [2011. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  3. West, Kelly: Comic-Con 2011: Sanctuary Panel. Cinema Blend, 2011. július 23. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  4. Passero, Mitch: Ultimate Opportunist pursues new challenges. WWE, 2011. július 14. (Hozzáférés: 2011. július 14.)
  5. Exclusive Interview: Haven Guest Star Adam “Edge” Copeland. SciFiMafia, 2011. augusztus 5. [2012. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 9.)
  6. Gorman, Bill: Friday Cable: Cardinals/Phillies Tops Night, Plus 'Smackdown!,' 'Sanctuary' Premiere 'Jessie' & Much More. TV by the Numbers, 2011. október 10. [2012. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 11.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]