A kincses sziget kalózai (film, 1995)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kincses sziget kalózai
(Cutthroat Island)
1995-ös francia–német–olasz–amerikai film
Rendező Renny Harlin
Producer
Vezető producer Mario Kassar
Alapmű
Műfaj
 • romantikus vígjáték
 • swashbuckler film
 • akciófilm
 • kalandfilm
 • kincsvadászos film
 • gyerekfilm
 • kalózfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene John Debney
Operatőr Peter Levy
Vágó
 • Derek Brechin
 • Florent Retz
 • Frank J. Urioste
 • Ralph E. Winters
 • Bert Lovitt
Jelmeztervező Enrico Sabbatini
Díszlettervező Maggie Gray
Gyártás
Gyártó Carolco Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 124 perc
Költségvetés 98 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA MGM
Bemutató
Eredeti magyar adó TV2
Korhatár
 • Amerikai Egyesült Államok PG-13
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
10 017 322
$
Kronológia
Kapcsolódó film A kincses sziget kalózai (2006)
További információk
SablonWikidataSegítség

A kincses sziget kalózai (eredeti cím: Cutthroat Island) 1995-ben bemutatott amerikai kalandfilm, amely egy 17. századbeli női kalóz kalandjairól szól. A film hatalmas anyagi bukás lett, egy ideig mint „minden idők legnagyobb filmes bukása” volt számon tartva, mely a gyártó stúdiót, a Carolcót is megszüntette. A forgatókönyvet Robert King és Marc Norman írta, a filmet Renny Harlin rendezte, a zenéjét John Debney szerezte, a producerei James Gorman, Renny Harlin, Laurence Mark és Joel B. Michaels voltak.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1995. december 22-én mutatták be a mozikban, Magyarországon 2004. február 1-jén a TV2-n sugározták a televízióban.

Cselekmény[szerkesztés]

Morgan Adams nő létére rettegett kalózkapitány, aki apjától örökölte meg a hajóját és sokat próbált legénységét. Apja révén azonban egy kincsestérkép egy darabjára is szert tesz, melyet amúgy az apja fejére tetováltak. Mivel a térkép latinul van és senki nem beszéli a nyelvet, szerezniük kell egy latinul beszélő embert, akit egy rabszolgaárverésen William Shaw személyében találnak meg. Csakhogy nemsokára a kalóznő sötét lelkű nagybátyja, Dawg Brown is tudomást szerez a kincshez vezető térképről, aki semmitől nem riad vissza, hogy megszerezze, és ezért még unokahúgával is hajlandó harcba szállni...

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Morgan Adams Geena Davis Juhász Judit
William Shaw Matthew Modine Király Attila
Dawg Brown Frank Langella Reviczky Gábor
John Reed Maury Chaykin Csuja Imre
Ainslee Patrick Malahide Bozsó Péter
Mr. Glasspoole Stan Shaw Faragó András
"Black" Harry Adams Harris Yulin ?
Mr. Blair Rex Linn Bognár Tamás
Trotter kapitány Angus Wright ?
Toussant Ken Bones ?
Bowen Christopher Masterson Bartucz Attila
Mordechai "Fingers" Adams George Murcell ?

Forgatás[szerkesztés]

A rendező Renny Harlin ekkor a főszereplő Geena Davis férje volt, és ezzel a filmmel akarták Davis kalandfilmes imidzsét elindítani. A férfi főhős Shaw szerepére eredetileg Michael Douglast kérték fel, aki viszont ragaszkodott hozzá, hogy ugyanannyi szerepe legyen a filmben, mint Davis-nek, mikor azonban úgy érezte, hogy mégis kevesebb a játékideje Davis-nél, kilépett a produkcióból. Állítólag ezután már Davis is ki akart lépni, de őt szerződés kötelezte a film befejezésére. A férfi főszereplő helyére folytatott keresgélés miatt a film cselekményét és díszleteit is át kellett igazítani, miközben a felkért Tom Cruise, Keanu Reeves, Liam Neeson, Jeff Bridges, Ralph Fiennes, Charlie Sheen és Michael Keaton mind visszamondták a felkínált szerepet, amit végül az akkor feltörekvő Matthew Modine vállalt el. A film későbbi hatalmas bukása az ő, Davis és a rendező Harlin karrierjét is hátrányosan befolyásolta.

A bukás[szerkesztés]

A gyártó Calorco studió, melyet Andy Vajna és Mario Kassar hozott létre még a hetvenes években és sok sikerfilm fűződik hozzájuk (Rambo, Terminator, Total Recall – Az emlékmás) anyagi zavarba került, miután Kassar rendkívül pazarlóan bánt a bevételekkel, emiatt a stúdió 1992-re már csődközeli állapotba került.[1] A nagy anyagi veszteségek miatt számos leépítésre és átszervezésre került sor, míg végül a stúdió utolsó esélyeként merült fel a kalózos kalandfilm ötlete. A film költsége 98 millió dollárt tett ki, amihez képest azonban nagyjából 10 millió dollár volt csak a bevétel és ezzel nem csak a Carolco szűnt meg, hanem ez lett minden idők legnagyobb filmes bukása is: a 98 millió, plusz marketing költségek összesen 115 millió dollárt tettek ki,[2] a későbbi összbevétel pedig világviszonylatban így is csak 18 és fél millió dollár lett,[3] ami nagyjából 96 és fél millió dollár veszteséget jelentett, ez az összeg 2013-as árfolyamon több mint 145 millió dolláros veszteség. A fiaskó még Geena Davis karrierjét is negatívan befolyásolta, aki a Stuart Little, kisegér c. vígjátékot leszámítva azóta sem kapott különösebben nagyobb szerepeket.[4]

A film bukása után a 2003-as A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmig jelentősen hanyagolva volt a kalózos tematikájú film.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cutthroat Island című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cinema filmmagazin, 1992. május, 7. oldal
 2. 3. The 15 Biggest Box Office Bombs. CNBC. (Hozzáférés: 2011. október 1.)
 3. The Numbers, Box office data, Movie stars, Idle speculation. the-numbers.com. (Hozzáférés: 2011. július 29.)
 4. A filmtörténelem legnagyobb buktái: A Kincses-sziget kalózai (1995) (filmdroid.hu)

További információk[szerkesztés]