A holló 3. – A megváltás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A holló 3. – A megváltás
(The Crow: Salvation)
2001-es német–amerikai film
Rendező Bharat Nalluri
Producer Edward R. Pressman
Jeff Most
AlapműPoppy Z. Brite: The Lazarus Heart[1]
Műfaj
Forgatókönyvíró Chip Johannessen
Főszerepben Eric Mabius
Kirsten Dunst
Fred Ward
Zene Marco Beltrami
Operatőr Carolyn Chen
Vágó Howard E. Smith
Gyártás
Gyártó IMF
Edward R. Pressman Film Corporation
Jeff Most Productions
Pacifica Film Development
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Salt Lake City
Játékidő 102 perc
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Dimension Films (Miramax)
BemutatóUSA 2000. január 23.
Korhatár18 IV. kategória (F/2462/J)
Kronológia
ElőzőA holló 2. – Az angyalok városa (1996)
KövetkezőA holló 4. – Gonosz ima (2005)
További információk

A holló 3. – A megváltás (The Crow: Salvation) 2000-es amerikai misztikus akciófilm, mely Bharat Nalluri rendezésében, Poppy Z. Brite amerikai író The Lazarus Heart című műve alapján készült (melyet James O'Barr A holló című képregénysorozata inspirált). A főbb szerepekben Eric Mabius, Kirsten Dunst és Fred Ward látható.

A film elődeihez hasonlóan ismét egy bosszútörténetet mesél el: ezúttal egy ártatlanul kivégzett férfi kap lehetőséget arra, hogy halála után visszatérjen és természetfeletti képességekkel felvértezve bosszút állhasson saját és barátnője gyilkosain.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2000. január 23-án mutatták be. Az előző film, A holló 2. – Az angyalok városa (1996) negatív kritikái miatt a forgalmazó törölte a tervezett országos mozibemutató terveit és a film (korlátozott mozibemutató után) csak videókazettán jelent meg. A rajongók emiatt bojkottot hirdettek a Miramax filmstúdióval szemben.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Salt Lake Cityben Alex Corvis (Eric Mabius) a kivégzésére vár a halálsoron, miután elítélték barátnője, Lauren Randall (Jodi Lyn O'Keefe) meggyilkolásáért. Három évvel később villamosszék általi halálra ítélik, utolsó szavaival elmondja, hogy még mindig szereti Laurent és hogy ártatlanul ítélték el. A kivégzés során villám csap a generátorba, ami miatt Alex gyötrelmes halált hal. A kivégzés után nem sokkal egy rejtélyes holló feltámasztja a férfit és természetfeletti képességekkel, köztük sebezhetetlenséggel ajándékozza meg. Alex ezáltal lehetőséget kap, hogy halála után tisztázhassa a nevét és megbosszulja Lauren és saját halálát. A rendőrség bizonyítékraktárában Alex felfedezi, hogy barátnőjét egy korrupt rendőrökből álló csoport gyilkolta meg. Látomása támad az egyik gyilkosról, akinek sebhely van a karján – ugyanaz a sebhely, melyet közvetlenül a kivégzése előtt látott. Alex Lauren sírjához megy, ahol találkozik a lány húgával, Erinnel (Kirsten Dunst). Erin bűnösnek hiszi Alexet, aki közli vele, hogy be fogja bizonyítani ártatlanságát.

Alex rátalál Tommy Leonardra (David Stevens), egy szemtanúra, akit lefizettek, hogy hamisan tanúskodjon Alex ellen. Leonard elárulja neki a gyilkos rendőrök neveit: Madden (Bruce McCarthy), Martin Toomey (Tim DeKay), Vincent Erlich (Dale Midkiff), Stan Roberts (Walton Goggins), and Phillip Dutton (Bill Mondy).

Egy szándékos autóbalesetben Alex megöli Erlich-et, de véletlenül a helyszínen hagyja a neveket tartalmazó listát, melyet Roberts és Toomey megtalál. Alex bebizonyítja Erinnek, hogy ártatlan Lauren meggyilkolásában;a lány rájön, hogy apja, Nathan Randall (William Atherton) kapcsolatban áll nővére gyilkosaival és ezért közvetve felelős lánya halálért. Konfrontálódik apjával, aki tagadja a vádakat, de Erin elborzadva magára hagyja. Erin később hazatérve felfedezi, hogy apja öngyilkos lett. Alex találkozik ügyvédjével, Peter Walshhal, aki elmondja neki, hogy Nathan cégéhez tartozik egy másik üzlet is, mely egy drogcsempész ügylet álcájául szolgál. Lauren szemtanúja lett annak, hogy a rendőrkapitány John (Fred Ward) megölt egy férfit, ezért kellett neki is meghalnia. Madden megöli Walsht, John pedig elrabolja Erint. Alex lövöldözésbe keveredik a rendőrökkel, végezve Robertsszel és többi bűntársával is. Egy robbanásban Toomey is életét veszti. A lángok közül kisétálva Alex észreveszi a sebhelyes kart a romok között.

Másnap Alex rájön, hogy a sebhelyes karú férfi megrendezte a halálát. A rendőrségre megy, hogy megölje Johnt. Azonban miután beteljesítette küldetését (mivel megtalálta a sebhelyes kart a romok között), többé nem sebezhetetlen. John többször is megszúrja Alexet, aki halála előtt kezdi elhinni, hogy tényleg ő ölte meg Laurent. Madden, John és John titkárnője (Kelly Harren) fogságba ejti Alexet Erinnel együtt, de a holló ismét feltámasztja a férfit. Alex kiszabadítja Erint, megöli Maddent és John nyomába ered.

Alex és Erin ugyanabba a villamosszékbe kötözi Johnt, mellyel Alexet is kivégzik. Végignézik, ahogyan John kínok között életét veszti és a felcsapó lángok elemésztik. Alex küldetése végeztével köddé válik, Erin pedig a férfi sírkővére helyezi a tőle kapott nyakláncot.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Eric Mabius Alex Corvis / A holló Hevér Gábor
Kirsten Dunst Erin Randall Mezei Kitty
Fred Ward John rendőrkapitány Végh Péter
Jodi Lyn O'Keefe Lauren Randall Törtei Tünde
William Atherton Nathan Randall Rosta Sándor
K. C. Clyde Brad
Bruce McCarthy Madden Csernák János
Debbie Fan Barbara Chen
Dale Midkiff Vincent Erlich Szabó Sipos Barnabás
David Stevens Tommy Leonard
Grant Shaud Peter Walsh Csík Csaba Krisztián
Bill Mondy Phillip Dutton
Walton Goggins Stan Roberts
Britt Leary Stacey
Tim DeKay Martin Toomey

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a film kilenc kritika alapján 22%-os értékelést kapott, egy tízes skálán átlagosan 4,6 pontot. Az oldal kritikai összegzése alapján „A holló 3. – A megváltás semmi újat nem tesz hozzá a sorozathoz és rossz színészi alakítás, illetve párbeszédek fertőzik meg.”[4] Maga James O’Barr sem volt jó véleménnyel az elkészült filmről, ő elsősorban a forgatókönyvet bírálta.[5]

A film zenéje[szerkesztés]


The Crow: Salvation
filmzene
Megjelent 2000. március 28.[6]
Stílus alternatív rock
Nyelv angol
Hossz kb. 71 perc[6]
Kiadó Koch Records
Producer Jeff Most
Kritikák
Allmusic 2hvof5.svg[6]
The Crow: City of Angels
(1996)
The Crow: Salvation
(2000)
 1. Filter – "The Best Things (Exclusive Radio Mix)" – 3:38
 2. Rob Zombie – "Living Dead Girl (Naked Exorcism Remix)" – 4:10
 3. The Infidels – "Bad Brother (Feat. Juliette Lewis)" – 5:23
 4. Kid Rock – "Warm Winter" – 4:05
 5. Hole – "It's All Over Now, Baby Blue" (Bob Dylan feldolgozás)3:37
 6. The Flys – "What You Want" – 3:26
 7. Monster Magnet – "Big God" – 5:58
 8. Sin – "Painful" – 3:51
 9. Tricky – "Antihistamine (Forgotten By the World Remix)" – 4:38
 10. Days of the New – "Independent Slaves" – 4:36
 11. Pitchshifter – "Everything Sucks (Again)" – 4:27
 12. Stabbing Westward – "Waking Up Beside You (Remix)" – 6:00
 13. The Crystal Method – "Now is the Time (The Crystal Method Millennium Remix)" (Feat. The Prodigy) – 5:36
 14. Static-X – "Burning Inside" (Feat. Burton C. BellFear Factory) (Ministry feldolgozás)4:13
 15. New American Shame – "Rusted Wings" – 3:32
 16. Danzig – "Underbelly of the Beast" ("Belly of the Beast" remix) – 4:06

Kapcsolódó művek[szerkesztés]

A film alapjául Poppy Z. Brite transznemű író The Lazarus Heart című, 1998-ban megjelent regénye szolgált (amelyet James O'Barr Holló-univerzuma inspirált). Az eredeti műben a főszereplő Jared Poe egy meleg fotós, akit szeretője meggyilkolásának vádjával végeznek ki. Feltámadása után bosszúhadjáratában halott szeretőjének nővé átoperált ikertestvére segíti. Az elkészült filmből azonban kihagytak minden LMBT elemet.[1]

A 2000-es filmet egy további folytatás követte, A holló 4. – Gonosz ima, mely 2005-ben jelent meg, Edward Furlong főszereplésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Lee, Marissa: "The Crow" Reboot Should Extend Opportunities (angol nyelven). racebending.com, 2013. április 30. [2016. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 8.)
 2. Film Notes (angol nyelven). Spin Magazine, 2001. (Hozzáférés: 2016. október 8.)
 3. A holló 3. - A megváltás (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. október 8.)
 4. The Crow - Salvation (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. október 8.) „The Crow: Salvation adds nothing new to the series and is plagued by bad acting and dialogue.”
 5. Anderson, Philip: Interview with James O'Barr (angol nyelven). kaos2000.net, 2000. július 20. [2016. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 8.)
 6. a b c Crow: Salvation (angol nyelven). Allmusic. (Hozzáférés: 2016. október 8.)

További információk[szerkesztés]