A fiú sorsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fiú sorsa
2022-es brit–francia–amerikai film
RendezőFlorian Zeller
AlapműThe Son
Műfajfilmdráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneHans Zimmer
OperatőrBen Smithard
VágóYorgos Lamprinos
Gyártás
Gyártó
Ország Egyesült Királyság

Franciaország

Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő123 perc
Forgalmazás
Bemutató
  • 2022. szeptember 7. (79th Venice International Film Festival)
  • 2022. november 25. (limited release, Amerikai Egyesült Államok)[3]
  • 2023. március 1. (Franciaország)[4]
További információk
SablonWikidataSegítség

A fiú sorsa (eredeti cím: The Son) 2022-es amerikai-brit-francia filmdráma, amelyet Florian Zeller és Christopher Hampton forgatókönyvéből Zeller rendezett. A projekt Zeller 2018-as, azonos című színpadi darabján alapul. A főbb szerepekben Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby, Zen McGrath, Hugh Quarshie és Anthony Hopkins látható. Zenéjét Hans Zimmer szerezte.

Világpremierje 2022. szeptember 7-én volt a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon,[5] majd 2022. november 25-én egyhetes limitált mozibemutatót tartottak New Yorkban és Los Angelesben, mielőtt a Sony Pictures Classics 2023. január 20-án szélesebb körben bemutatta volna az Egyesült Államokban. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, Jackman alakítása azonban dicséretet kapott, a 80. Golden Globe-díjátadón és a 27. Satellite Awardon a legjobb filmszínész (filmdráma) kategóriában díjakra jelölték.

Cselekmény[szerkesztés]

Peter Miller sikeres ügyvéd nemrégiben házasodott össze második feleségével, Beth-tel, akivel együtt neveli újszülött gyermeküket. Petert váratlanul meglátogatja volt felesége, Kate. A nő elmondja neki, hogy 17 éves fiuk, Nicholas már több mint egy hónapja nem jár iskolába, folyamatosan rosszkedvű és kedvetlen. Mivel Kate-et túlságosan megviseli az egész helyzet, és néha félti Nicholast, Peter megígéri neki, beszélni fog a fiával. A beszélgetés során Nicholas kifejezi, hogy szeretne az apjával élni, mivel már nem bírja elviselni az otthoni fájdalmakat. Beth ellenvetései ellenére Nicholas beköltözik az apjához és új családjához. Mivel Peter sokat utazik üzleti ügyben, és egy állásajánlatot kap Washingtonban, Beth és Nicholas kénytelenek egyedül boldogulni.

Nicholas hangulata a következő időszakban javulni látszik. Azt állítja, újra jól érzi magát az iskolában, és rendszeresen felkeres egy terapeutát, hogy kezelje depresszióját. A hangulat azonban megváltozik, amikor Beth egy kést talál Nicholas szobájában, amellyel a tinédzser láthatóan bántani akarja magát. Peter csalódott, hogy a fia visszatért a régi viselkedésformáihoz, és erőfeszítései ellenére sem tudja megérteni a rossz mentális állapotát. Nicholas ekkor elárulja apjának, a szülei válása volt a kiváltó oka a depressziójának, és úgy érzi, elhanyagoltnak és feleslegesnek érzi magát az új életkörülményei miatt.

Nicholas öngyilkosságot kísérel meg apja lakásában, de Beth időben rátalál, és kórházba szállítja. A kezelőorvos, Dr. Harris még néhány hétig a pszichiátrián akarja tartani a fiút, a jövőben való önkárosító viselkedésének kizárása érdekében, de a tinédzser könyörög szüleinek, hogy vegyék ki a kórházból, hiszen mostanra már ő maga is belátta problémáját. Hosszas hezitálás után Peter és Kate nehéz szívvel úgy dönt, eleget tesznek Nicholas kívánságának, és kiveszik őt a kórházból. Peter és Kate számára a döntés elsőre helyesnek tűnik, ám Nicholas nem sokkal később lelövi magát apja vadászpuskájával.

Négy évvel később Peter még mindig magát hibáztatja, amiért nem volt eleget a fiával, és hogy ő a felelős a fiú öngyilkosságáért. Beth ezzel szemben megpróbálja megértetni a férjével; van még egy fia, akiről gondoskodnia kell.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Peter Miller, sikeres ügyvéd, családapa Hugh Jackman László Zsolt
Kate Miller, Peter exfelesége Laura Dern Vándor Éva
Beth, Peter második felesége Vanessa Kirby Kovács Patrícia
Nicholas Miller, Peter depressziós fia Zen McGrath Ács Balázs
Nicholas Miller fiatalon George Cobell
Dr. Harris, Nicholas terapeutája Hugh Quarshie
Anthony Miller, Peter apja és Nicholas nagyapja Anthony Hopkins Fodor Tamás

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Időpont kategória Átvevő Eredmény Forrás
AACTA International Awards 2023. február 24. Legjobb férfi főszereplő Hugh Jackman Jelölve [6]
Golden Globe-díj 2023. január 10. Legjobb férfi főszereplő – drámai filmben Jelölve [7]
Satellite Awards 2023. március 3. Legjobb férfi főszereplő – drámai filmben Jelölve [8]
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2022. augusztus 31 - szeptember 10. Arany Oroszlán díj Florian Zeller Jelölve [9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Son (2022). British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2023. március 9.)
  2. Goodfellow, Melanie: Black Bear Hires Luane Gauer As SVP International Production & Acquisitions. Deadline Hollywood , 2023. február 7. (Hozzáférés: 2023. június 26.)
  3. Rotten Tomatoes (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  4. AlloCiné (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  5. Biennale Cinema 2022 | The Son. La Biennale di Venezia. (Hozzáférés: 2022. augusztus 30.)
  6. Pedersen, Erik: Australia's International Awards: 'Avatar: The Way of Water', Cate Blanchett & Austin Butler Take Top Prizes – Full List. Deadline Hollywood , 2023. február 23. (Hozzáférés: 2023. február 23.)
  7. Son, The. Hollywood Foreign Press Association. (Hozzáférés: 2022. december 12.)
  8. 2022 Winners. International Press Academy. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  9. Tartaglione, Nancy: Venice Film Festival Winners: Golden Lion Goes to 'All the Beauty and the Bloodshed'; Luca Guadagnino Best Director, Martin McDonagh Best Screenplay; Cate Blanchett, Colin Farrell Take Acting Prizes. Deadline Hollywood , 2022. szeptember 10. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Son (2022 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]