A Leo és Fred epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a lista a Leo és Fred című magyar rajzfilmsorozat epizódjait tartalmazza.

Első évad (1983)[szerkesztés]

   #   Epizód címe   Első sugárzás
   1.    Szúnyogcsípés    1986. november 1.
   Az oroszlánt és idomárját összecsípik a szúnyogok. Addig csapkodják egymás, míg a pöttyök helyén hatalmas foltok lesznek…
   2.    Horkolás    1986. november 8.
   Fred nem tud aludni Leo horkolásától. Csak akkor vigasztalódik meg, amikor rájön, hogy az elefántidomárnak még keservesebb a sorsa.
   3.    Bújócska    1986. november 15.
   A cirkusz tagjai bújócskát játszanak. Mikor Leo megérti mit kell tennie, úgy eltűnik, hogy nem találják meg az előadás kezdetéig…
   4.    Tragédia    1986. november 22.
   Leo sírva fakad, mikor levelet kap. Mindenki tragédiára gyanakszik, holott az a baj mindössze, hogy nem tud olvasni…
   5.    Az elefánt foga    1986. november 29.
   Az elefántnak fáj a foga. Leo és Fred hiába tesz borogatást rá, az nem ér semmit. Ekkor megpróbálják kihúzni a lyukas fogat, ami csak nagy nehezen sikerül…
   6.    Csend    1986. december 6.
   Leo, a cirkuszi oroszlán és idomárja, Fred történetei - szöveg nélkül, zenével, humorral... Leo olyan mélyen alszik, hogy semmi zaj nem ébreszti fel. Amikor hirtelen mindenki elhallgat, Leo fölébred a csendre.
   7.    Hóoroszlán    1986. december 13.
   Esik a hó. Fred elküldi Leot fáért, aki hóoroszlánt épít. Fred már ideges, hogy mi lehet az oroszlánnal, ezért keresésére indul. Meglátja a hóoroszlánt, és azt hiszi, hogy Leot belepte a hó…
   8.    Fogyókúra    1986. december 20.
   Leo az édességtől meghízik. Ezért Fred erős fogyókúrára fogja, miközben ő eszik, iszik. Az oroszlán csak akkor hajlandó folytatni a fogyókúrát, ha Fred vele együtt végzi a tornagyakorlatot…
   9.    Festés    1986. december 27.
   Leo és Fred elhatározzák, hogy kifestik a lakókocsit. Nem tudnak megegyezni a színben, mert egyikük pirosat, másikuk sárgát szeretne. Végül addig kevergetik a két színt, míg mindkettőjük megelégedésére narancssárga lesz.
   10.    Szerelem    1987. január 3.
   Vendégművészek érkeznek a cirkuszba: egy idomárnő és egy oroszlánlány. Leo és Fred egymás előtt titkolva udvarolni kezdenek nekik, persze ez sokáig nem marad titokban. Leo és Fred már családi boldogságról ábrándoznak, amikor a vendégek eltávoznak…
   11.    Ünnepi ebéd    1987. január 10.
   Leo az ünnepi asztalnál nem akar szépen enni, ezért Fred malacnak tartja és kizavarja. Leo keserves zokogásban tör ki, majd eszébe jut, hogyan nézne ki Fred malaccal a porondon. Nevetni kezd, s visszamegy ebédelni, úgy, ahogy illik…
   12.    Botrány    1987. január 17.
   Leo és Fred bánatos, semmi sem sikerül nekik. Előadás közben elreped Fred nadrágja, meggyullad Leo sörénye, végül még a függöny is rájuk szakad…
   13.    Koncert    1987. január 24.
   Megérkeznek az új sztárok a cirkuszba, így Leot és Fredet kidobják. Megpróbálkoznak zenéléssel, de új produkciójukkal hiába kilincselnek. Letáboroznak régi cirkuszuk közelében és éjszakai tábortűz mellett muzsikálnak. A cirkusz közönsége ott hagyja az előadást és áhítattal hallgatja őket…

Második évad (1993)[szerkesztés]

   #   Epizód címe   Első sugárzás
   14    Költözködés    1995.
   Egyszer minden véget ér. A vándorcirkusz összepakol, s búcsút int a kedves kisvárosnak, hogy Fred vezérletével új helyszínt keressen magának. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, a kiszemelt település főterén dugót okoznak, a focipályán pedig meccs kezdődik. A községi megbízott úgy dönt, egy sátornak a campingben a helye. Innen viszont a kint rekedt túristák kergetik el őket. Teljesen besötétedik mire a társulat hosszas kóválygás után végre felverheti a sátrat. Csak másnap derül ki, hogy oda jutottak vissza, ahonnan előző nap elindultak.
   15    Hőség    1995.
   Kibírhatatlan hőség telepedik a vándorcirkuszra. Leo és Fred minden lehetséges módon megpróbál védekezni ellene, de hiába. Frednek végül mentőötlete támad: egy legyező spriccelő, árnyékot adó csodamasinát kell eszkábálni. Hozzá is látnak a munkához, de mire a mű elkészül, lepotyognak a levelek, s csendesen hullani kezd a hó. Leo és Fred fázósan húzódnak a kandalló mellé.
   16    Járvány    1995.
   Leo és Fred - s velük együtt az egész cirkusz - lebetegszik. Az előadás estéjén azonban a hivatástudattól vezérelve mégis vállalkoznak az előadásra. A porondra lépve döbbenten látják, az üres nézőtéren csak egyetlen szipákoló, vörös orrú fiúcska várja izgatottan a kezdést. Leo és Fred a látványtól felderülve, s persze versenyt prüszkölve a "publikummal", elkezdi a műsort.
   17    Bolhacsípés    1995.
   Fred egy nap bolhát fog a lakókocsiban. Rögtön Leora gyanakszik, megfürdeti, kifésüli, befújja desodornak álcázott bolhairtóval. Másnap Leo is összecsipkedve ébred. Magában Fredet vádolva, titkon kimossa az idomár ruháit, kifertőtleníti az ágyát. A bolhák azonban továbbra is maradnak és össze-vissza csípik őket. Már-már kenyértörésre kerül sor Leo és Fred között, amikor a lakókocsiba zokogva betoppan a bolhaidomár: megszöktek a bolháim!
   18    A félénk erőművész    1995.
   Vendégművész érkezik a cirkuszba. Az ismerkedés ünnepélyes perceiben Leo véletlenül rálép a lábára, amitől az úgy megrémül, hogy sikítozva rohan be a lakokocsijába. Leot számos sikertelen békülési kísérlete után a cirkuszi kupaktanács egy ketrecbe zárja. Az erőművész végre megnyugszik, de lelkiismeretfurdalás kezdi gyötörni. Egy nap, mikor meghallja a ketrecében rémülten felsikoltó Leot, hősies vakmerőséggel szétfeszíti a rácsokat s kéz a kézben futnak be a lakókocsiba. A ketrecben egy kisegér cikázik ide-oda, ide-oda.
   19    A bohóc    1995.
   Az előadáson a bohócnak nem jönnek be a poénjai. A porondról a szertárba lépve leroskad egy dobogóra és keservesen sírva fakad. A várakozó Leo és Fred esetlen tréfákkal, rögtönzött bohócszámokkal próbálják felvidítani. Sikertelenül. Végül a bohóc megelégelve Fredék ripacskodását, felpattanva elszaladni készül, ám véletlenül egy hatalmasat esik. Leoékból, hiába akarják visszatartani, kitör a kacagás. A bohóc felnéz és végre elmosolyodik. Így adta vissza Leo és Fred a bohócnak elveszett önbizalmát.
   20    Születésnap    1995.
   Leó az oroszlán, a születésnapját ünnepli. Barátai rendkívüli meglepetést terveznek az ünnepeltnek. Ám a meglepetés helyett, az ajándékozás teljesen félresikerül. Vajon találnak-e az oroszlánnak igazi ajándékot amitől visszanyeri a jókedvét?
   21    Elcserélt varázspálca    1995.
   Az előadás előtt Leo az üres cirkuszsátorba lopózva kipróbálja a zenekar hangszereit. Mivel nem találja a dobverőket a karmesteri pálcával kénytelen dobolni. A kezdés közeledtével persze mindent gondosan a helyére pakol: a karmesteri pálcát a cilinderbe, a varázspálcát a kottatartóba. Így történhetett, hogy ezen az estén a varázslónak nem sikerültek a mutatványai, viszont a karmester beintésére soha nem látott csodák történtek a pódiumon.
   22    Féltékenység    1995.
   Egy egyhangú délután a cirkuszudvaron ücsörögve Leo és Fred már nagyon unja magát. Végre Leo társat talál, akivel elvonulva harsányan hahotázni kezd, Fred féltékenyen bömböltetni kezdi a rádiót, jókedvet színlel, de végül szomorúan eloldalog. Délután az idomár fut össze egy baráttal, s most Leo lesz féltékeny a jól mulató Fredre. A kényes helyzetet a bohóc oldja fel a legújabb viccével, amit most Fred után Leonak és új barátjának is előad. Most már Leoból is feltör a röhögés, hisz ezen a viccen mulattak egész délelőtt.
   23    Fényképezkedés    1995.
   A cirkusz új plakátot készít. Az artisták színes ruhakölteményekben, a pónilovak bóbitásan, az elefánt lepellel a hátán várják a fotózást. Egyedül Leonak nincs mit felvennie. Fred cuccai kicsik rá, a tolseprű és asztalterítő nem áll jól és a zebracsíkokra festett bundája sem az igazi. Már-már teljesen elkeseredik, mikor a falon függő sötétbarna és zsemleszínű oroszlánpár csodálatos fotójára pillant: a szülei. A két szín keverékét magára kenve végül eredeti színében, de már büszke öntudattal lép a többiek közé.
   24    I. Leonárd    1995.
   Egy este Fred az állatok királyáról mesél Leónak. Másnap az immár öntudatára ébredt oroszlán gőgösen parancsolgatni kezd a cirkusz állatainak. A kezdetben értetlen alattvalók végül is játékból, ripacskodva hódolni kezdenek Leonak. A játékba bekapcsolódó elefánt azonban suta bumfordításával mindent összetörve végül a tehetetlenül tajtékzó Leo király kedvét is letöri.
   25    Krimi    1995.
  
   26    Álom    1995.
   Leo és Fred régi sikereikről álmodoznak, de a valóság: a régi sátor, a megkopott felszerelés, a szegényes életkörülmények elkeserítik őket. Váratlanul szerződést ajánl nekik egy nagy nevű cirkusz, ahol azonban hamar kiderül, hogy bohócot csináltak belőlük. Visszavágynak a régi életükbe, a régi cirkuszba. De vajon visszafogadná-e őket az egykori társulat, s a néhai közönség?