A Lazarus-hatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Lazarus-hatás
(The Lazarus Effect)
2015-ös amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőDavid Gelb
ProducerJason Blum
Matthew Kaplan
Jimmy Miller
Cody Zwieg
Műfaj
ForgatókönyvíróLuke Dawson
Jeremy Slater
FőszerepbenOlivia Wilde
Evan Peters
Mark Duplass
Donald Glover
ZeneSarah Schachner
OperatőrMichael Fimognari
VágóMichael N. Knue
Gyártás
GyártóBlumhouse Productions
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő83 perc
Költségvetés3,3 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Relativity Media
Magyarország Big Bang Media
BemutatóUSA 2015. február 27.
Magyarország 2015. április 9.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel38,4 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Lazarus-hatás (eredeti cím: The Lazarus Effect) 2015-ös amerikai természetfeletti sci-fi-horrorfilm, melyet David Gelb rendezett, valamint Luke Dawson és Jeremy Slater írt. A főszerepben Mark Duplass, Olivia Wilde, Donald Glover, Evan Peters és Sarah Bolger látható. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2015. február 27-én mutatták be, Magyarországon másfél hónappal később szinkronizálva, április 9-én a Big Bang Media forgalmazásában.

A film kritikai szempontból negatív visszajelzéseket kapott az értékelőktől. A Metacritic oldalán a film értékelése 31% a 100-ból, ami 29 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson A Lazarus-hatás 15%-os minősítést kapott, 94 értékelés alapján.[4] A film bevételi szempontból viszont jól teljesített, ugyanis a 3,3 millió dolláros költségvetését túl tudta szárnyalni, és több mint 38,3 millió dollárral zárt. A film Észak-Amerikában az első nyitóhétvégén 10 203 437 dollárral zárt a Focus – A látszat csal, a Kingsman: A titkos szolgálat, a Spongyabob – Ki a vízből! és A szürke ötven árnyalata mögött.

A gonosz életre kel.
– Mottó

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Frank (Mark Duplass) és a menyasszonya, Zoe (Olivia Wilde) kutatóorvosok, akik kifejlesztettek egy új szérumot, melynek kódneve: „Lazarus”. Céljuk, hogy segítsék a kómába esett betegeket, de valójában arra kíváncsiak, hogy képesek-e életre kelteni halottakat.

Az asszisztenseik és egyben a barátaik, Niko (Donald Glover), Clay (Evan Peters) és a videófelvételeket készítő Eva (Sarah Bolger) segítségével, sikeresen életre keltenek egy nemrég elhunyt kutyát. Azonban észreveszik, hogy az másképp viselkedik, mint amikor még élt; a szürkehályog eltűnt a szeméről, nem kívánja az ennivalót, és furcsa képességeket mutat. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szérum nem tűnik el nyomtalanul, hanem furcsa új szinapszisokat hoz létre a kutya agyában.

Amikor az egyetemük dékánja tudomást szerez a föld alatt folytatott kísérleteikről, a projektjüket abba kell hagyniuk. Arról is tájékoztatják őket, hogy egy nagy gyógyszeripari vállalat megvásárolta a kutatásukat finanszírozó vállalatot. A cég és annak ügyvédei elkobozzák a projekthez kapcsolódó minden anyagukat.

Frank és a csapat átsétál a laborba, hogy megismételhessék a kísérletet, amivel bizonyítani tudják a többiek számára, hogy a szérumot létrehozták. A kísérlet során a dolgok szörnyen sülnek el, ugyanis Zoe halálos áramütést szenved. Frank nem hajlandó ott hagyni őt, ezért használja rajta a szérumot, hogy feltámassza. Kezdetben az eljárás sikeresnek tűnik, de a csapat hamar rájön, hogy valami nincs rendben Zoéval. A nő azt állítja, hogy amikor meghalt, végig egy pokoli helyet látott, amely egy gyerekkorából származó rémálom volt: a lakásában lévő tüzet és annak csapdájába esett áldozatait látta. Szokatlan pszichikai képességeket is mutat. A Lazarus-szérum az agyat hihetetlenül gyorsan fejleszti, így Zoe olyan emberfeletti képességekhez jut, mint a telekinézis és a telepátia.

A szérum fokozott agressziót és végül elmebajt okoz. Niko belép egy szobába és hirtelen ott terem a háta mögött Zoe. Miután elutasítja, hogy megcsókolja, a nő telekinézist használva bedobja őt egy szekrénybe, és összenyomja, ezzel megölve őt. Az újonnan szerzett képességeivel átveszi a hatalmat az egész laboratórium felett. Amikor Clay agresszíven ráordít, hogy tudja, hol van Niko, őt is megöli, egy elektromos-cigarettát berepítve a torkába, amitől megfullad. Később Zoe megöli Franket is, miután ő megpróbálja megöli egy mérgező injekcióval. Zoe a Lazarus-szérum teljes adagját befecskendezi magába, amely még erősebbé teszi a képességeit.

Eva, aki még életben van, próbálja megtalálni Zoét, hogy megölje a méreginjekcióval, de Zoe rátalál, és átküldi őt a rémálmában látott pokolba, amiről kiderül, hogy Zoe amiatt kerül majd halálakor ebbe a pokolba, mert ő az, aki a tüzet okozta. Eva el tud menekülni, és képes beadni Zoénak a méreginjekciót, ám ezt csak képzeli és a valóságban nem történik meg, valójában Eva is meghal. Ezt követően Franket visszahozza a halálból a saját vérével (amely a Lazarus-szérummal van telítve).

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Frank Walton Mark Duplass Lux Ádám
Zoe McConnell Olivia Wilde Kéri Kitty
Clay Evan Peters Czető Roland
Niko Donald Glover Előd Álmos
Eva Sarah Bolger Kelemen Kata
Mr. Wallace Ray Wise Szersén Gyula
Dalley elnök Amy Aquino Andresz Kati

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Ł@z@ru$ h@tá$. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
  2. A LAZARUS-HATÁS. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
  3. The Lazarus Effect. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
  4. THE LAZARUS EFFECT. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
  5. ISzDb – A Lazarus-hatás (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)

További információk[szerkesztés]