8439-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
8439-es mellékút
Az út Bejcgyertyános déli külterületei közt, Kám felé, egy becsatlakozó mellékútról nézve
Az út Bejcgyertyános déli külterületei közt, Kám felé, egy becsatlakozó mellékútról nézve
Úttípusösszekötő út
Hossza18,2 km
Ország Magyarország
TartományokVas vármegye
Az út elejeKám
Az út végeSárvár 84 150

A 8439-as számú mellékút egy bő 18 kilométer hosszú, négy számjegyű mellékút Vas vármegyében; a 8-as és a 87-es főutak csomópontjától húzódik Sárvár Hegyközség városrészéig. Korábban ott is főúthoz (a 84-eshez) csatlakozott, de az utóbbi sárvári elkerülő szakaszának forgalomba helyezése óta az érintett útszakasz már csak alsóbbrendű mellékútnak minősül.

Nyomvonala[szerkesztés]

Kám közigazgatási területén, a belterület déli széle közelében indul, tulajdonképpen a 8-as és a 87-es főutak szétágazásától, bár ténylegesen ez utóbbi főútból, de még annak a 100-as méterszelvénye előtt, északkelet felé; az ellenkező irányban ugyanott indul egy rövid szervizút, 87 601-es útszámozással. Szinte azonnal a község házai között folytatódik, Kisfaludy utca néven, fél kilométer után pedig keresztezi a Szemenye felől a 87-es főút kámi szakaszáig húzódó 8438-as utat. A folytatása már a Béke utca nevet viseli, a falu északi széléig, amit mintegy 850 méter után ér el.

A 3+350-es kilométerszelvénye közelében eléri Egervölgy határszélét, ugyanott beletorkollik dél-délkelet felől a 84 139-es számú mellékút, a település irányából. Egervölgy határvonalát az út csak rövid szakaszon érinti, utána újból kámi külterületek között folytatódik, 5,4 kilométer után pedig átlépi Bejcgyertyános határát. E község déli szélét 6,2 kilométer után éri el, ott a József Attila utca nevet veszi fel, majd kiágazik belőle északnyugati irányban a 84 153-as számú mellékút, ez húzódik végig a nyugati településrészen, annak főutcájaként. A 8439-es innen Szabadság út néven folytatódik és kevéssel a 7. kilométere után lép ki a községből.

8,5 kilométer után Nyőgér területére érkezik, e községet 9,8 kilométer után éri el; több irányváltása ellenére végig Petőfi Sándor utca néven húzódik a belterületen, melynek északi szélét kicsivel a 11. kilométere előtt hagyja el. Sótony a következő települése, ott szinte a községhatár átlépése után egyből belterületek közt halad, Kossuth Lajos utca néven. A központban, a 12+350-es kilométerszelvénye közelében kiágazik belőle észak felé a 8441-es út Ikervár irányába; innen egy darabig a Fő utca, majd a József Attila utca nevet viseli. 12,8 kilométer után hagyja el Sótony utolsó házait.

14,9 kilométer után éri el az útjába eső utolsó település, Sárvár déli határszélét, egy darabig a város déli üdülőövezete mellett halad el, annak nyugati szélén, majd – körülbelül 17,4 kilométer után – eléri Hegyközség városrész legdélebbi házait; ott Sótonyi utca lesz a neve. A 84 150-es számú mellékútba torkollik bele; ez utóbbi út az 1990-es években még a 84-es főút része volt, de miután megépült a 84-es sárvári elkerülője, öt számjegyű alsóbbrendű úttá minősítették vissza. A 8439-es út egyenes folytatása innen a 8451-es út, Ostffyasszonyfa-Kenyeri felé.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 18,165 kilométer.

Története[szerkesztés]

Települések az út mentén[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]