80-as lakótelep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
80-as lakótelep
Toronyház Gyöngyösön, a Nyolcvanas lakótelep szélén
Toronyház Gyöngyösön, a Nyolcvanas lakótelep szélén
Egyéb elnevezés: Nyolcvanas, Alsóváros, Betondzsungel
Közigazgatás
Település Gyöngyös
Irányítószám 3200
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Távolság a központtól3 km
Elhelyezkedése
80-as lakótelep (Gyöngyös (település))
80-as lakótelep
80-as lakótelep
Pozíció Gyöngyös (település) térképén
é. sz. 47° 46′ 16″, k. h. 19° 55′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 46′ 16″, k. h. 19° 55′ 27″
80-as lakótelep weboldala

A Nyolcvanas lakótelep Gyöngyös legnagyobb lakótelepe. Itt található az ország 20., Heves megye legmagasabb épülete a 20 emeletes Toronyház, ami 1971-ben épült.

Története[szerkesztés]

A 80-as nevet egy a lakótelepen elsőként megépült épületről kapta, amiben pontosan nyolcvan lakás épült bányászok számára. Miután az épület elkészült és az igények továbbra is fennálltak új lakások után, több építkezés is követte az elsőt, így alakult ki a most ismert Nyolcvanas lakótelep. A többnyire 3-4 emeletes épületek mellett helyet kaptak a kertvárosi családi házak is. A lakótelep helyén régen búzapiac, mező-szőlőföldek álltak.

80-as lakótelep épületei 1974-ben a felépítés után (Szövetkezet út - Jószerencsét út Az Olimpiától fényképezve)

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Nyolcvanas lakótelep Gyöngyös Déli városrészén, Gyöngyöspüspöki egykori külterületén, található. A lakótelep egy könnyen behatárolható területen fekszik. Egyik oldalról a Gyöngyös városát átszelő 3-as főút míg a másik oldalról a Vámosgyörk–Gyöngyös-vasútvonal délről pedig a Déli Iparterület határolja.

Fejlettsége[szerkesztés]

A 80-asban található több ABC, szupermarket, benzinkút, gyógyszertár és egyéb az itt élők igényeit kielégítő szolgáltatás. A belváros távolsága miatt még kispiac és egy fiókkönyvtár is kiszolgálja a lakókat. Itt található a város egyik iskolája az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola , de van itt még óvoda és bölcsőde is. A város egyik jelképévé vált, 1971-ben épült Toronyház is itt épült fel.

Közlekedése[szerkesztés]

Gyöngyös város közlekedését a Mátra Volán Zrt. látja el, így a nyolcvanast is amit 5 helyijárat érint. Az Alsóváros elérhető az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 10-es buszjáratokkal. A városrész rendelkezik még egy helyközi megállóval is a Toronyháznál.

Források[szerkesztés]