7201-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
7201-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza6,5 km
Ország Magyarország
TartományokFejér vármegye
Az út elejeSzékesfehérvár ()
Az út végeÚrhida

A 7201-es számú mellékút egy rövid, négy számjegyű mellékút Fejér vármegyében. Fő funkciója Úrhida település elérésének biztosítása, de egyben alternatívát kínál a 8-as főút elkerülésére is azok számára, akik Székesfehérvár és a Balaton keleti medencéje közötti települések bármelyikére igyekeznek, illetve onnan indulnak az ország keletibb részei felé. Érdekessége, hogy egyik végpontján sem érintkezik állami közúttal, végponti végén zsákutcaszerűen ér véget.

Nyomvonala[szerkesztés]

Székesfehérvár déli részén ágazik ki észak felé a Balatoni útból, amely a várost elkerülő gyorsforgalmi útszakasz átadása előtt a 7-es főút részét képezte (a főút a régi kilométer-számozás szerint itt a 72. kilométere körül járt). Egy körforgalmú csomópontból indul, a Nagykárolyi utca betorkollásával átellenben, nyugat felé, Lugosi utca néven; alig 150 méter után egy újabb körforgalomba ér, onnantól nyugatnak fordul és a továbbiakban az Úrhidai út nevet viseli.

1,4 kilométer után lép át Sárszentmihály területére; 1+700-as kilométerszelvényénél felüljárón elhalad a 7-es főút elkerülő szakasza fölött (a főút itt kevéssel a 77. kilométere előtt jár), majd a 2+500-as kilométerszelvényénél kiágazik belőle észak-északnyugat felé, a zsákfalunak számító Sárpentele központjába az 1,5 kilométer hosszú 72 103-as út.

4. kilométerénél keresztezi a Sárvíz és a Sárvíz-malomcsatorna folyását, majd a 4+400-as kilométerszelvényénél a 7202-es utat is, ami itt kicsivel a 3+300-as kilométerszelvénye előtt jár. Egyúttal a korábbi irányához képest délebbi irányt vesz, majd 4,8 kilométer megtétele után beér Úrhida területére. Ott ér véget, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 6,549 kilométer megtétele után.

Története[szerkesztés]

Egy 354 méteres szakaszát (a 4+470 és a 4+824 kilométerszelvények között) 2019 második felében újítják fel, a Magyar Falu Program útjavítási pályázatának I. ütemében, Úrhida település területén.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Falu Program. közút.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 18.)