1990-es köztársaságielnök-választás Magyarországon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1990-es köztársaságielnök-választás Magyarországon

  1990. május 2. 1995
Elnökjelölt Göncz Árpád
Párt SZDSZ
Szavazat 295

Köztársasági elnök
a választás előtt
Köztársasági elnök
a választás után
Szűrös Mátyás (ideiglenesen)
Göncz Árpád

rendszerváltás utáni első köztársaságielnök-választást Magyarországon 1990. május 2-án tartották. Az alkotmány értelmében a Magyar Köztársaságban az 1990-es népszavazás eredményeként a köztársasági elnököt a parlament választja meg.

Előzmény[szerkesztés]

1989. november 26-án népszavazást tartottak Magyarországon. Többek között a köztársasági elnök megválasztásának idejéről is. Ennek értelmében a köztársasági elnököt az újonnan felálló országgyűlés után kell megválasztani. Ugyanakkor annak módjáról nem döntöttek. A kormánypárti MDF és a legerősebb ellenzéki párt az SZDSZ paktuma értelmében az SZDSZ volt jogosult köztársasági elnököt javasolni.

Jelöltek[szerkesztés]

SZDSZ - Az MDF-SZDSZ paktum értelmében a párt Göncz Árpádot jelölte államfőnek.

Szavazás[szerkesztés]

Göncz Árpádot az országgyűlés 295 igen, 13 nem ellenében köztársasági elnökké választotta.

Hivatalba lépés[szerkesztés]

Megválasztása után Göncz nem léphetett azonnal hivatalába, ugyanis Király Zoltán független képviselője népszavazást kezdeményezett a nép általi közvetlen államfő választásról.[1] Király kezdeményezése mögé beállt az MSZP-is. A népszavazást július 29-én rendezték, nagyon alacsony részvétel mellett (csak 14% szavazott, ez azóta is a legalacsonyabb eredmény). Az voksolók 85,9% támogatta volna a közvetlen elnökválasztást.

Az 1990-es magyarországi népszavazás érvénytelensége okán a Parlament 1990. augusztus 3-án megerősítette a május 2. elnökválasztás eredményét és így Göncz Árpád a harmadik magyar köztársaság első államfője lett.

Jegyzetek[szerkesztés]