2012-es köztársaságielnök-választás Magyarországon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2012-es köztársaságielnök-választás Magyarországon

2010 2012. május 2. 2017
Elnökjelölt Áder János
Párt FideszKDNP
Szavazat 262

Köztársasági elnök
a választás előtt
Köztársasági elnök
a választás után
Schmitt Pál
Áder János

rendszerváltás utáni hatodik köztársaságielnök-választást Magyarországon 2012május 2-án tartották. Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is köztársaságielnök-jelöltté válhasson, az alkotmány alapján az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges.

Előzmény[szerkesztés]

2010 nyarán Schmitt Pált választotta az országgyűlés köztársasági elnökké, miután az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP pártszövetség elsöprő győzelmet aratott a 2010-es országgyűlési választáson.

2012. január 11-én a HVG című közéleti magazin nyilvánosságra hozta, hogy Schmitt 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása. Az ügyet egy magánszemély nyomozása indította el, amikor Schmitt diplomamunkájáról olvasott egy interjúkötetben azután, hogy a német védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg 2011-ben plágiumbotrányba keveredett. Hosszas nyomozás során kiderült, hogy Schmitt dolgozata szinte teljes egészében Nikolaj GeorgievKlaus Heinemann, Anita L. Defrantz és Nadezsda Lekarszka kutatók munkáinak szó szerinti másolásával, illetve átfogalmazásával készült.

Az események hatására Schmitt Pál április 2-án az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását a köztársasági elnöki tisztségről. Ezt az Országgyűlés elfogadta, így a harmadik magyar köztársaság történetében Schmitt Pál lett az első köztársasági elnök, aki hivataláról lemondott.

Jelöltek[szerkesztés]

Az MSZP a DK és az LMP ellenzéki pártok a köztársasági elnök-választásba való érdemi beleszólásának garanciáiról egyeztetett. Az MSZP az alaptörvény módosítását kezdeményezte azért, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza meg a parlament. Ellensúlyozandó a kormánypártok kétharmados többségét.[1] A DK később Iványi Gábor metodista lelkészt kívánta jelölni a tisztségre.

A Jobbik két jelöltet is megnevezett, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőt és Für Lajos korábbi honvédelmi minisztert.[2] Később kiderült, hogy Für nem vállalja a köztársasági elnök-jelöltséget.[3]

A Fidesz-KDNP pártszövetség a korábbi híreszteléseknek megfelelően Áder János európai parlamenti képviselőt jelölte az államfői posztra.[4]

Áder János

Eredmény[szerkesztés]

Az MSZP a DK és az LMP bojkottálta a szavazáson való részvételt. Az ellenzéki bojkott miatt egyik ellenzéki párt sem tudott jelöltet állítani így, Áder neve egyedüliként szerepelt a szavazólapon.

Köztársasági elnökválasztás, 2012

(első forduló)[5]

Jelölt Jelölő párt Szavazat %
Áder János Fidesz-KDNP 262 67,87%
Áder ellen --- 40 10,36%
Nem szavazott 79 20,47%
Érvénytelen szavazat 5 1,30%
Összes szavazat 307 79,53%
Összes szavazó 386 100,00%

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]