Ős-Bikini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ős-Bikini
Információk
Eredet Magyarország
Aktív évek 19821985, 1999 -
Műfaj Rock, Alternatív rock, punk rock
Kiadó MHV
Tagok
Nagy Feró
Vedres József
Németh Gábor
Korábbi tagok
Németh Alajos
Szűcs Antal Gábor


[http://www.nagyfero.hu Nagy Feró
Az Ős-Bikini weboldala]

Az Ős-Bikini (más néven Nagy Feró és az ős-Bikini, Nagy Feró és a Bikini) magyar rockegyüttes. Így szokás nevezni a Bikini 1985-ig tartó időszakát, amikor még Nagy Feró volt a frontember, valamint az utóbbi években hivatalosan is ezen a néven szokott időnként összeállni az akkori tagság.

Történet[szerkesztés]

Miután 1981-ben felfüggesztette működését a Beatrice, Nagy Feró megpróbálta együttesének szellemiségét továbbvinni, különböző B betűs formációkban. 1982-ben Németh Alajossal focizgatás után beszélgetve merült fel a közös zenekar alapítása, mivel Németh addigi együttese, a Dinamit akkoriban szűnt meg. Nagy Feróval jött a beatricés társ, Vedres József, Lojzi pedig a Dinamitból hozta magával testvérét, Németh Gábort és Szűcs Antal Gábort.

Az együttes a Beatrice stílusához hasonló sajátos punk-rockot játszott. A koncerteken néhány Beatrice-dalt is eljátszottak, a közönség elvárásai miatt. A Beatricével ellentétben azonban a Bikini megkapta a lehetőséget a nagylemez készítésére, bár az elsőt csak korlátozott példányszámban adták ki.

Szűcs Antal Gábor 1983-ban kilépett, a második album már nélküle készült. 1985-ben Nagy Feró is távozott, a Bikini új énekessel, D. Nagy Lajossal és zeneileg is megújulva folytatta működését. Az alapítók közül ma már csak Németh Alajos tagja az együttesnek, a Nagy Feró-féle időszak dalait koncerteken sem játsszák.

1999-ben újra összeállt az Ős-Bikini egy Petőfi Csarnok-beli koncertre, a Szűcs Antal Gábor nélküli felállásban. Azóta évente néhány koncertet szoktak adni, de általában Németh Alajos nélkül. Kivételt képeztek ez alól az aktuális Bikinivel közös koncertek: 2002-ben a 20 éves jubileum és a Körcsarnokban 2005-ben. Lojzi helyett a Beatrice basszusgitárosa, Laczik Fecó szokott játszani.

Diszkográfia[szerkesztés]

Év Album címe
1983 Hova lett…
1984 XX. századi híradó
1999 Dupla PeCsa-buli

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]