Hova lett…

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bikini
Hova lett…
stúdióalbum
Megjelent 1983
Felvételek MAFILM
Stílus Punk rock
Hossz 37 perc 13 mp
Kiadó Hungaroton Start
Bikini-kronológia
Hova lett… (1983)XX. századi híradó (1984)
SablonWikidataSegítség

A Hova lett… a Bikini együttes (vagy ahogy a zenekar utólag nevezte ezt a korszakot: az Ős-Bikini) bemutatkozó albuma, még az első, az ellehetetlenített Beatricéből érkező Nagy Feró-féle felállással készült 1983-ban punk-rock stílusban, Feró jellegzetes, pimasz, néhol dadaista szövegeivel, agresszív, de finoman kidolgozott zenei kísérettel. 1984-ben elkészítették angol nyelvű változatát, "Fair Wind To You..." címmel,[1] amivel a MIDEM-en mutatkozott volna be az együttes, de végül sosem jelent meg, és az archívumban végezte az anyag. A Hungaroton Classics-sorozat részeként aztán 2015-ben felkerült az iTunes-ra, ahol megvásárolható.[2]

Számok listája[szerkesztés]

Hova lett...[szerkesztés]

A oldal:

 1. Jó szelet kívánok – 2:16
 2. Maradj már – 2:15
 3. Program – 3:23
 4. Ótyi-tyótyi – Ping-pong – 3:27
 5. Nem leszek sohasem – 3:04
 6. A zenekar üzenete– 2:54
 7. Kicsinál szódát 1. – 2:04

B oldal:

 1. Kicsinál szódát 2. – 1:15
 2. Viva! Carramba! – 2:21
 3. Долина – 1:49
 4. Születésnapi fűrész – 2:58
 5. Ó, igen, felborult – 2:41
 6. Jaiaó, eládió – 2:50
 7. Gyerekmese – 3:42

Fair Wind To You...

 1. Fair Wind To You (2:23)
 2. Loving You (2:08)
 3. Program (3:18)
 4. Oy-ty, Toy-ty, Ping-pong (3:48)
 5. Blowing in the Sea (2:55)
 6. Quasimodo (2:57)
 7. P***y Dog (2:04)
 8. P***y Dog (Cont.) (1:15)
 9. Carnival (2:20)
 10. Dolina (1:50)
 11. The Chain-Saw (2:52)
 12. Something Is Wrong (2:41)
 13. Horror Song (2:50)
 14. Bedtime Story (3:40)

A lemezről[szerkesztés]

A zene és a szöveg[szerkesztés]

"Míg a Beatrice egy nagyon profi, de mégis amatőr zenekar volt, addig a Bikiniben már befutott nagy zenészek játszottak. Az volt a jó benne, hogy bármit kitaláltam, rögtön meg tudták csinálni." (Nagy Feró[3])

A lemez hanganyagán végig érződik, hogy kipróbált, több zenekart megjárt, kiváló zenészek munkája, amihez járult Nagy Feró felszabadult és könnyed, fanyar humorú, semmihez sem hasonítható szövegvilága, illetve a technikai lehetőségeket (digitális effektek, sztereó hang- és zajhatások, audio-gegek) magabiztosan felvonultató hangkörnyezet. Mindez különösen azok után meglepő, hogy tulajdonképpen elsőlemezes zenekarról van szó, Nagy Feró pedig ekkor egy frusztrációkkal meglehetősen erősen terhelt korszakot tudhat maga mögött.

A hangzásbeli gegek (kiboruló pohár, kifogyó szódásüveg, az ablakon kidobott (?) macska) egyik markáns eleme volt az eredeti bakelitkiadáson, hogy az "A" oldal a "Kicsinál szódát" című szám közepén (!) fejeződött be, a "B" oldalt így természetesen ennek a számnak a folytatása nyitotta (ez a geg a CD-kiadáson eltűnik – helyét egy szünet jelzi a dal közepén).

Az eredeti és a megmásított borító[szerkesztés]

A (korai) Bikini grafikai arculatának kialakításában nagy szerepe volt Bernáth(y) Sándor képzőművésznek – a plakátok, szóróanyagok és a lemezborító mellett ő tervezte még a Beatrice időkben azt a bizonyos "Nem-nem-zet csótánya" feliratú pólót is. A lemez grafikai világa párhuzamba állítható a Feró-féle kicsit dadaista attitűddel: a feliratok önkényes módon, jellemzően fejjel lefelé kerültek a lemez elmosódott fotóira.

A CD-kiadás sajnos tönkretette ezt a grafikai világot: Bernát(y) jellegzetes "vaginális betűtípusa" (a szerző szóhasználata) eltűnt az eredeti fejenálló világgal egyetemben. A borítóra új grafikai elemek is kerültek: a korábban narancsszínű szívet (benne "NAGYFERÓ") most (a Beatricére utaló) pirospöttyös szív váltja fel, a mellette levő rajzolt száj (felirata: "BIKINI") a CD-kiadáson már zöld lett (ez a szín a lemezen korábban sehol nem szerepelt). Az így meglehetősen koncepciótlan, sima Arial betűtípust használó borítót a fülszöveg szerint Bernáth Zsiga, az eredeti grafikus fia készítette.

Az eredeti lemezen szereplő, a CD-kiadásról (nagyrészt) eltűnt vagy megváltoztatott szövegek:

HOVA LETT...

NAGYFERÓ és a Bikini együttes atomfegyvermentes nagylemeze.
Szerkesztette és minden embert ölel Bernáth(y) Sándor artinvesztőr.
- FEKETE FEHÉR HANGVIDEÓ -

Zene és szöveg: NAGYFERÓ és a BIKINI.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bár a zenekar a Beatrice korábbi kultuszát nem múlhatta felül, a lemez egyértelmű szakmai és közönségsikert jelentett, az albumot a WAN2 magazin minden idők második legjobb magyar lemezének választotta,[4] 2014-ben a hvg szavazásán ugyanebben a kategóriában a 8..[5]

Az albumnak (a kort figyelembe véve) furcsa módon nemzetközi visszhangja is lett: Jello Biafra (Dead Kennedys) a Maradj Már! című dalt feltette egy válogatáslemezre[6](1984, "World Class Punk" album, a ROIR kiadása[7]):

Egyszer kaptunk egy levelet Magyarországról, amelyben lemezt kértek. Küldtem az arcnak egyet azzal a megjegyzéssel: küldjetek cserébe egy magyar lemezt. Amit kaptam az nem volt más, mint a "Hova lett?" Nagyferótól, a Bikini által kísérve. Nagyferó a magyar viszonylatban Sex Pistolsnak számító Beatrice énekese volt. A Beatrice el volt tiltva a lemezkészítéstől, de azt vonakodva megengedte a hatalmon lévő rezsim Ferónak, hogy csináljon egy albumot session zenészekkel. Amivel előállt, az a legbesorolhatatlanabb punk album, amit valaha is készítettek. A CRASS-tól Ritchie Blackmore-ig, kínai szertartászenétől hegedűszólóig, ipari szintetizátortól a ska-ig minden megtalálható benne, néha ugyanabban a dalban.

A közreműködők[szerkesztés]

Bikini[szerkesztés]

vendégzenészek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Kft., Fotexnet: Fair Wind to You ..., Bikini. www.hungarotonmusic.com. [2020. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 9.)
 2. http://recorder.blog.hu/2015/09/23/asatas_elokerult_egy_elveszett_angol_nyelvu_bikini-lemez
 3. Gyere kislány, gyere! 31 éves a Beatrice - a prae.hu interjúja Nagy Feróval
 4. Rockmúzeum - Bikini. [2009. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 23.)
 5. [Íme minden idők tíz legjobb magyar lemeze - hvg.hu Top 30 (3.) http://hvg.hu/kultura/20141210_Minden_idok_legjobb_magyar_lemezei__hvgh] - hvg.hu, 2014. december 10.
 6. Az Ős-Bikini története a beatrice.hu oldalon;
 7. World Class Punk Archiválva 2009. július 12-i dátummal a Wayback Machine-ben - az emusic oldalán

Kapcsolódó linkek[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap