Őrsy László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Őrsy László
Életrajzi adatok
Születési névŐrsy László
Született1921. július 30. (102 éves)
Pusztaegres
Munkássága
Vallásrómai katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Őrsy László témájú médiaállományokat.

Őrsy László (Pusztaegres, 1921. július 30. –) magyar származású amerikai jezsuita, egyháztudós.

Fiatalkora[szerkesztés]

Őrsy László atya 1921. július 30-án született a Fejér vármegyei Pusztaegresen. Középiskolai tanulmányait Székesfehérváron végezte, majd beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára.

1943-ban csatlakozott a Jézus Társasága katolikus szerzetesrendhez, Budapesten. 1951-ben szentelték pappá a belgiumi Leuvenben.

Tanulmányai[szerkesztés]

László atya 1948-ban filozófiából szerzett oklevelet a római Gergely Egyetemen, majd 1952-ben a Leuveni Katolikus Egyetem jezsuita főiskoláján megszerezte a teológiai végzettségét. Öt évvel később kánonjogból doktorált a Gergely Egyetemen. 1960-ban mesterdiplomát szerzett polgári jogi szakon az Oxfordi Egyetemen.

Írói karrier[szerkesztés]

Több száz folyóiratcikk és kilenc könyv köthető László atya nevéhez. Legfőbb témájának a II. vatikáni zsinat tanításainak elemzése, elmélyítése tekinthető. Műveiben választ próbál keresni a történelmi zsinat utáni Egyház kérdéseire. A globalizáció, mint kihívás mellett a szerzetesi élet, keresztény erkölcstan, a bűnbánat és házasság szentségének témája kap nagy szerepet műveiben. Ezen felül írt a teológiáról és a kánonjogról is.

Angol nyelvű könyvei között megtalálhatjuk a Marriage in Canon Law (1986), The Church: Learning and Teaching (1987), Theology and Canon Law: New Horizons for Legislation and Interpretation (1992) című műveket.

Őrsy atya a mai napig aktív írói munkát végez, magyarul is jelentek meg kötetei. A legutóbbi két műve, az Életerős zsinat (2017) és A Lélek terében (2020), a II. vatikáni zsinat gyakorlati megvalósításait tárgyalja.

Tanítás[szerkesztés]

Kezdetben a kánonjog professzora volt az Amerikai Katolikus Egyetem Kánonjogi Karán. Ezen kívül tanított kánonjogot a római Gergely Egyetemen, a Fordham Egyetemen, a Fribourg Egyetemen, Svájcban, a Saint Paul Egyetemen, Ottawában, és a Georgetown Egyetem Jogi Központjában. Rendszeres vendégelőadója a a Georgetown Egyetem Jogi Központjának, ahol római jogot, jogfilozófiát, kánonjogot ad elő.

1999-ben párbeszédet folytatott Joseph Ratzingerrel, akkori bíborossal s a későbbi XVI. Benedek pápával az Ad Tuendam Fidem apostoli levélről.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ladislas Orsy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

https://www.magyarkurir.hu/megszentelt-elet/a-100-eves-orsy-laszlo-jezsuita-koszontese-bartok-tibor-sj-irasa